Vraag

2 x SuperWifi 2.0 en KPN Box 12 draadloos met elkaar in verbinding: kan dat

  • 13 April 2024
  • 10 reacties
  • 104 keer bekeken

Reputatie 2
  1. Kunnen een KPN BOX 12 (aangesloten op NT van KPN glasvezel)  en 2x SuperWifi 2.0 uitsluitend met draadloos (Wifi) met elkaar verbonden worden ? . Dus geen UTP bekabeling tussen SuperWiFi 2.0 onderling en ook geen UTP bekabeling met KPN BOX 12? 
  1. Opstelling: KPN BOX 12 in meterkast, SuperWifi 2.0 in huiskamer, SuperWifi2.0 in Werkkamer. Aan de SuperWifi 2.0 in de werkkamer wordt bekabeld (UTP) een PC aangesloten.  Windows 10 PC:  toegang tot websites, email, foto en video (media) bewerking. Iniden onder ad.1. JA, dan zou ad.2. moeten werken.

      3. Aan de SuperWifi 2.0 in de werkkamer wordt bekabeld (UTP 5e/6) aangesloten een             TV in de  huiskamer.

De bedoeling is dat op de TV foto's en video's kunnen  worden weergegeven, door  een media server geinstalleerd  op de PC in de werkkamer.  De aanname is dat de media server op de PC  bekabeld (UTP) via  SuperWifi 2.0  (in de werkkamer),  bekabeld  (UTP) de TV in de huiskamer  beeldmateriaal (foto's en video's) kan presenteren.

 

De bewoner beschikt niet over een smartphone en kan de KPN Thuis App voor installatie niet gebruiken.

Bovenstaande configuratie met PC en TV werkte voor de overgang naar glasvezel via KPN DSL en bekabelde UTP verbindingen tussen KPN DSL modem, PC en TV. (geen Wifi).

De bekabelde verbindingen liggen nu alleen tussen  SuperWifi 2.0 op de werkkamer met de PC in de werkkamer en de TV in de huiskamer. De verbindingen tussen KPN BOX 12 en SuperWifi's 2.0 (in zowel de werkkamer als de huiskamer) is draadloos (Wifi).

 

Op dit moment werkt de PC via internet. Chrome Browser en email (Outlook). Het weergeven van foto's en video's op de TV werkt nog niet. Controle bij KPN Box 12 laat alleen de WAN aansluiting (UTP rood) naar NT zien. De LAN poorten (geel) worden niet gebruikt. Signalering lijkt OK. 

De aanname is dat via de SuperWifi 2.0 beide LAN poorten  voor verbinding naar PC en TV middels UTP kunnen (mogen) worden gerealiseerd en dat deze configuratie moet kunnen werken.

 

 

    

  

 

 


10 reacties

Reputatie 7
Badge +24

Ja. 1, 2 en 3 kunnen. Technisch gezien. Maar of het goed werkt is afhankelijk van uw huis. Van hoe dik de muren en vloeren zijn. Of daar betonijzer in zit. Het is WiFi.

Ik denk dat u zelf wel weet hoe dat werkt. Meer afstand en meer obstakels = slechtere verbinding.  Een kabel is gewoon veel beter. Hou er rekening mee dat u misschien toch kabels zult moeten leggen omdat de verbinding gewoon niet voldoende snel of stabiel is.

De thuis app heeft u helemaal niet nodig. De installatie kan gewoon zonder app.

De thuisapp is ook uitgefaseerd en de taken van de thuisapp worden steeds meer overgenomen door de MijnKPN-app @Wimpie44 en @Nick83 

 

Reputatie 2

Bedankt voor je reactie Nick.   Als de PC (in de werkkamer) bekabeld aangesloten op de SW (in de werkkamer), dan moet het bekabeld ook met de TV werken. Dat doet het niet.

Vandaar even de twijfel of dat doorschakelen bekabeld via SW (SuperWifi 2.0)  van PC naar TV via SW wel kon. De aanname was en is dat dat zou moeten werken.

Dus TV instellingen bekeken en gekeken of er een probleem met de UTP kabel naar de TV in huiskamer is.  Als Wifi te zwak zou zijn, zou de internet toegang voor de PC ook minder goed moeten werken. Het toont aan dat de configuratie zou moeten werken. Waar het probleem voor presentatie van foto's en video's op de TV nu zit is niet duidelijk. Ik zal kijken of het met een andere UTP kabel wel werkt…..

 

Reputatie 2

KPN BOX 12 - UTP (Rood) aan NT -  glasvezel / TV en PC via UTP SW2.0 /  KPN BOX12 via WiFi aan 2x SuperWifi 2.0 (SW2.0) / 1x SW2.0 alleen Wifi (geen UTP)

Reputatie 7
Badge +24

Ja dat zou moeten werken. Maar de TV heeft geen internet?

Ja dat zou moeten werken. Maar de TV heeft geen internet?

Waarschijnlijk niet want @Wimpie44 kijkt tv via coax (Ziggo?) volgens de tekening @Nick83 

Reputatie 7
Badge +24

Ja dat zou moeten werken. Maar de TV heeft geen internet?

Waarschijnlijk niet want @Wimpie44 kijkt tv via coax (Ziggo?) volgens de tekening @Nick83 

Het lijkt me dat Wim een smart TV heeft toch?

Reputatie 2

De TV is voor TV programma's aangesloten via COAX aan het netwerk van een andere provider.

Met de TV kan je via de netwerk aansluiting op het internet bij verschillende diensten komen.  Dit

wordt niet hiervoor gebruikt.  Via de netwerk aansluiting op de TV is middels UTP 5e/6 kabel een verbinding met één SW2.0 gemaakt. Met deze SW2 is ook met een UTP 5e/6 kabel een verbinding met de netwerk (LAN) aansluiting op de PC gemaakt. Op die manier is er dan een verbinding tussen TV en PC (die loopt via één SW2.0). De PC kan op die manier met de Twonky Media Server, of met VLC media server (beide op de PC geinstalleerd) foto's / video's opgeslagen op de PC weergeven op het TV scherm in de huiskamer.  

 

Ik ga met een extra UTP kabel uittesten, na losnemen van de bestaande UTP kabel of het probleem op die manier kan worden opgelost (een fout in de UTP kabel aantonen of uitsluiten)

Afhankelijk hiervan vervolgstappen bepalen, om dit het gesignaleerde probleem op te lossen.

 

Deze configuratie werkte oorspronkelijk via een KPN DSL aansluiting en KPN Experia modem (KPN/hetnet.nl), maar dan volledig UTP 5e/6 bekabeld en geen Wifi). Na de overgang naar KPN/hetnet.nl glasvezel ontstonden de problemen. Het verschil is dus de WiFi verbinding tussen de KPN BOX 12 en 2 stuks SuperWifi 2.0 (SW2.0). De werking van de PC met internet via glasvezel lijkt niet gestoord. De oorzaak lijkt niet glasvezel te zijn.

 

Bovenstaande  is een configuratie van een kennis.

Mijn eigen situatie ziet er anders uit.

Reputatie 7
Badge +20

Hoi @Wimpie44, welkom op onze community! Als je een normaal apparaat (pc of smart-tv) bekabeld aansluit op je superwifi punt kan het soms even duren voordat deze verbinding opgezet wordt. Hier zijn 4 oplossingen voor:

  1. Je wacht een paar minuten, na een paar minuten moet het apparaat wel verbinding maken
  2. Als je het apparaat aan laat staan (beetje zonde van het stroom) blijft de verbinding actief
  3. Je sluit een switch aan op je superwifi punt en daarop je PC en smart TV
  4. Je sluit je PC en Smart TV aan via Wifi

Dit is een bekend issue en wordt ook aan gewerkt maar op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer dit opgelost gaat worden

Reputatie 2

Hoi @Thomas van KPN,

Bedankt voor je reaktie.

Op dit moment zijn er op één (1) SuperWifi 2.0 punt 2 apparaten bekabeld aangesloten, t.w. een Windows10 PC en een "SmartTV” (wel minder Smart dan de meeste huidige TV's).  De PC werkt na opstarten direct met internet (via UTP aan SuperWifi 2.0, de SuperWifi 2.0 via Wifi verbonden met het glasvezel modem KPN Box 12). De verbinding van de Media Player in de Windows PC, via UTP aan SW2.0 en dan weer via UTP (vanuit SW2.0) naar TV geeft geen Beeld op de TV.

Oplossing 1: werkt niet. De TV en de PC staan zeer lang aan. PC werkt OK, ook met internet.

Oplossing 2: werkt niet, net als onder ad. 1)

Oplossing 3: switch ontbreekt (nog). Het oude KPN modem dat als Switch gebruikt kon worden, is mee retour genomen naar KPN, na aanleg glasvezel. Zou een switch moeten regelen. 

Oplossing 4: die optie is oorspronkelijk overwogen toen ADSL/VDSL nog werd gebruikt. PC toen met UTP aan KPN DSL modem gekoppeld.  De TV werd ook via UTP cat 6 gekoppeld met het KPN DSL modem Ook via WiFi storingsgevoeligheid werd daarmee opgelost.  De TV (Ethernet) koppeling via UTP aan KPN DSL modem werkte altijd perfect.  Er is toen door het huis een lange UTP 6 kabel aangelegd. De TV is al wat ouder, de WiFi snelheid van de TV is beperkter dan bij een modernere Smart TV.

De gebruiker zelf gebruikt (nog) geen Wifi apparaten in huis. Al met al heeft de overgang naar glasvezel in huis veel impact gehad. Het resultaat is dat deze simpele configuratie niet meer werkt, zoals deze altijd werkte.

Ik zal kijken of er een “switch” te regelen is om het - bekende - probleem dat je aangeeft te omzeilen is. Ook zal de UTP 6 verbinding tussen SuperWifi 2.0 en de TV gecontroleerd moeten worden.

Ook de configuratie instellingen van KPN Box 12, de netwerk instellingen TV en PC zullen gecontroleerd en uitgeprobeerd moeten worden. De media player die op de PC gebruikt wordt is Twonky Media Server. Lokaal op PC levert Twonky ook geen probleem op. 

 

Ik weet niet of het lokale GW IP-adres van de KPN Box 12 standaard afwijkt van het standaard GW adres van het oudere KPN DSL modem. Mogelijk dat daar een angel zit ivm gebruik van de Twonky Media Server op de PC. (ik weet dat niet zeker).

 

 

I  

    

  

 

Reageer