Vraag

Ontwikkelingen van Glasvezel en Koper

  • 8 November 2020
  • 30 reacties
  • 805 keer bekeken

Reputatie 2

Ontwikkelingen van Glasvezel en Koper

 

Bron:

Ontwikkelingen van Glasvezel en Koper

 

Bron:

https://tweakers.net/nieuws/163734/kpn-zet-kopernetwerk-in-glasvezelgebieden-vanaf-begin-2023-uit.html

 

Bron:

http://www.stratix.nl/glaskaart/

 

Bron:

https://tweakers.net/nieuws/173858/ziggo-begint-aanbieden-gigabit-internet-in-nog-eens-elf-steden.html


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

30 reacties

Reputatie 7
Badge +24

En uw vraag is?

Reputatie 2

Bron:

https://www.kpnnetwerk.nl/over-kpn-netwerknl/nieuws/nieuws/trots-in-alle-12-provincies-werken-we-aan-het-netwerk-van-nederland/

 

KPN Netwerk NL is hard bezig om Nederland de verbinding aan te leggen in heel Nederland.

Zijn ze al bij jou druk bezig met aanleggen of hebben ze het al aangelegd of moeten ze nog beginnen bij jou ?

 

Trots! In alle 12 provincies werken we aan het netwerk van Nederland

KPN NetwerkNL wil van Nederland het best verbonden land ter wereld maken. Door iedereen in Nederland in elke provincie toegang te geven tot een toekomstbestendig, veilig en betrouwbaar netwerk. 

We zijn trots te kunnen vertellen dat we nu in elke provincie aan het werk zijn om het glasvezelnetwerk aan te leggen! Klik op de afbeelding om deze te kunnen uitvergroten.

Reputatie 2

 

Reputatie 2

@Nick83 het nieuws dat ik wilde delen staat onder je reactie je was net te snel met reageren.

Het is niet een vraag maar goed nieuws dat iedereen een glasvezel kabel krijgt en de koperen kabel stopt (vervangen wordt).

Hallo @IT Expert , maar dat is geen nieuws, dat is al jaren bekend.

 

Reputatie 2

Ziggo start levering 1Gbit/s-abonnement in nog eens 117 steden en dorpen

Ziggo heeft dinsdag het aantal dorpen en steden waarin het zijn 1Gbit/s-abonnement aanbiedt, flink uitgebreid. Onder andere klanten in Arnhem, Ede, Nijmegen, Wageningen en Zoetermeer kunnen het abonnement afnemen.

In totaal omvat de uitbreiding van de regio's waarin Ziggo zijn zogenoemde Giganet heeft geactiveerd 117 dorpen en steden en zo'n 700.000 aansluitingen. Dankzij de uitbreiding kan de provider eind dit jaar een 1Gbit/s-aanbod leveren aan 3 miljoen aansluitingen in Nederland.

Onder de dorpen en steden met het nieuwe abonnement zijn onder andere Arnhem, Barendrecht, Berkel en Rodenrijs, Brielle, Capelle aan den IJssel, Ede, Wageningen, Hoeksche Waard, Houten, Leerdam, Lekkerkerk, Lopik, Maarssen, Nieuwerkerk aan den IJssel, Nijmegen, de gemeente Nissewaard, Oostvoorne, Papendrecht, Ridderkerk, gemeente Ronde Venen, Sliedrecht, Sommelsdijk, Stellendam, Woerden, Zoetermeer en Zwijndrecht. Ziggo publiceert een complete lijst van de nieuw aangesloten dorpen en steden op zijn website.

Ziggo heeft afgelopen jaar tal van steden zoals Amsterdam en Rotterdam op zijn Giganet aangesloten. Onder deze naam voert het bedrijf een upgrade van zijn netwerk uit. Die upgrade betreft de bijwerking naar de docsis 3.1-standaard voor kabelmodems en de vervanging van kabels en connectors in straatkasten en wijkcentrales. Dankzij deze wijzigingen claimt Ziggo theoretische maximale downloadsnelheden van 1Gbit/s aan te kunnen bieden. De uploadsnelheid van het abonnement bedraagt theoretisch maximaal 50Mbit/s.

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/174400/ziggo-start-levering-1gbit-s-abonnement-in-nog-eens-117-steden-en-dorpen.html

Reputatie 2

Het lijkt alsof er nu een glasvezel oorlog is begonnen.

 

netwerken upgrade bij ziggo Vodafone en kpn die glasvezel aanlegd tot in de woning.

t-mobile is ook bezig glasvezel aan te leggen in Eindhoven.

lokale partijen die glasvezel aanleggen en sommige die kpn dan weer overneemt voor de onderhoud en diensten te kunnen leveren.

Delta fiber legd in de buiten gebieden aan (particulieren markt) en nu sluiten ze bedrijven aan.

ik ben benieuwd wanneer er in heel Nederland glasvezel ligt zowel op de particulieren markt als de zakelijke markt.

Reputatie 2

400000 tot 500000 aansluitingen per jaar zou mooi zijn dan wordt de doelstelling eerder gehaald en is de terug verdien tijd eerder begonnen.

 

de dsl aansluitingen dalen elke keer weer richting de 1 miljoen en lager vandaar dat de dsl prijzen omhoog gaan en dat komt ook dat steeds meer providers geen dsl meer aanbieden wat duurder wordt in de onderhoud.

glasvezel is duur met aanleggen maar per 1 januari wordt met pon techniek goedkoper om iedereen aan de glasvezel te krijgen.

ook de glasvezel abonnementen worden op termijn goedkoper dan de dsl. Coax is veel duurder dan glasvezel en niet toekomst bestendig maar nu kan het nog wel even mee maar niet vol lang want de rek is er bijna uit.

Reputatie 2

https://www.vodafoneziggo.nl/nieuws/ziggo-kondigt-grootste-gigabit-uitrol-aan-met-bijna-700000-aansluitingen/

 

www.overalsnelinternet.nl/over-ons

 

Doel van dit programma is dat Nederland in 2023 behoort tot de digitale wereldtop, waarbij elk huishouden een internetverbinding van ten minste 100Mbps heeft (www.overalsnelinternet.nl/over-ons).

 

Gaat KPN deze deadline halen ?

Reputatie 2

https://www.overalsnelinternet.nl/onderwerpen/gesprekstafels-met-gemeenten

 

https://www.overalsnelinternet.nl/onderwerpen/gesprekstafels-met-gemeenten/documenten/publicaties/12/16/16/terugkoppeling-regionale-gesprekstafels

 

Zo te zien kan alles aangelegd worden zowel 5G als Glasvezel naar alle particulieren markt en zakelijke markt.

Hier lijkt me dat alle vergunningen klaar liggen zodat er een snellere uitrol kan plaats vinden.

Reputatie 2

Doel van dit programma is dat Nederland in 2023 behoort tot de digitale wereldtop, waarbij elk huishouden een internetverbinding van ten minste 100Mbps heeft

 

KPN hanteert nog de 50 Mbits maar dat moet naar 100 Mbits minimaal voor heel Nederland.

 

Dus mijn vraag is dan:

Gaat KPN deze deadline op tijd halen ?

Reputatie 7
Badge +30

Ha @IT Expert, 2023 is nog redelijk ver weg! Ik kan geen koffiedik kijken ;), maar we werken hier natuurlijk al hard aan. Ik heb er alle vertrouwen in!

Reputatie 2

Bron: https://tweakers.net/

KPN: over vijf jaar heeft twee derde huishoudens glasvezel

Over vijf jaar moet twee derde van de huishoudens glasvezel van KPN tot in de meterkast hebben, zo zegt provider KPN. Dat is nu een derde. Om dat mogelijk te maken, investeert de provider de komende drie jaar 3,5 miljard euro in de vernieuwing van het netwerk.

Volgend jaar moeten 500.000 nieuwe huishoudens de beschikking gaan krijgen over glasvezel, aldus KPN. Dat zou een record betekenen voor de provider, die niet eerder zoveel nieuwe huishoudens in een jaar aansloot. Nederland telt in totaal rond 7,9 miljoen huishoudens. In 2025 wil KPN rond 5,3 miljoen huishoudens aan hebben gesloten op glasvezel, daarna moet dat aantal stijgen naar 6,3 miljoen, 80 procent van het aantal huishoudens.

De nadruk op glasvezel is niet nieuw: KPN zegt sinds twee jaar zich weer te richten op het aanleggen van glasvezel, nadat dat jarenlang op een laag pitje stond. Na de overname van Reggefiber in 2014 trapte KPN op de rem bij de aanleg van glasvezel naar bestaande huizen. In plaats daarvan probeerde het bedrijf zoveel mogelijk snelheid uit zijn koperlijnen te persen.

De toegenomen concurrentie lijkt de reden te zijn om meer te investeren in glasvezel. Concurrent VodafoneZiggo is bezig de snelheden van zijn kabelaanbod flink op te schroeven en dat kan met de docsis 3.1-standaard tot tot 5Gbit/s down. Ook T-Mobile is zich gaan richten op de aanleg van glasvezel met als doel om concurrentie te bieden aan KPN en VodafoneZiggo.

 

 

Bron: https://www.overons.kpn/nl/nieuws/2020/kpn-zet-vol-in-op-glasvezel-voor-nederland

 

KPN zet vol in op glasvezel voor Nederland

Aantal glasvezelaansluitingen verdubbelt tot eind 2025 en ook daarna gaat KPN door

Om de digitalisering in Nederland te versnellen, investeert KPN de komende drie jaar in totaal ongeveer 3,5 miljard euro. Tot eind 2025 verdubbelt KPN het aantal huishoudens met supersnel internet via glasvezel. Ook daarna gaat KPN door met de vernieuwing van zijn netwerk door koper te vervangen door glasvezel, zodat op termijn meer dan 80% van Nederland via KPN de beschikking heeft over een verbinding met de snelheid van het licht en kan profiteren van de hyperverbonden samenleving. Dat maakt KPN vandaag bekend bij de presentatie van de strategie update Accelerate to Grow.

Joost Farwerck, CEO van KPN: “Goede verbindingen waren nog nooit zo belangrijk als nu. Niet eerder werkten zo veel mensen thuis. Nederland zit door COVID-19 in een digitale stroomversnelling en de roep om veilig, betrouwbaar en snel internet neemt toe. In de toekomst zullen steeds meer apparaten in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn en allerlei essentiële diensten – van zorg tot onderwijs – digitaal ondersteund worden. Dan is glasvezel essentieel.”

Nederland digitaliseert
Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Vanaf volgend jaar worden jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uitgerold, een recordaantal. Over drie jaar heeft meer dan de helft van Nederland glasvezel van KPN in de meterkast, in 2025 is dat circa 65%. Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

Joost Farwerck: “Onze strategie is niet zozeer een koersverandering, maar een koersversnelling. We versnellen, net als de digitalisering van onze samenleving. We versnellen de aanleg van glasvezel, we verbeteren de digitale klantervaring en we vernieuwen onze manier van werken. Daarmee helpen we Nederland in de digitalisering die nu gaande is en laten we KPN weer groeien.”

Open netwerk
KPN stelt zijn netwerk van oudsher open voor concurrerende aanbieders om telecomdiensten te bieden. Dat blijft KPN onverminderd doen. Dit biedt consumenten en bedrijven meer keuzevrijheid en maakt dat de capaciteit van het netwerk beter wordt benut. Op zijn beurt ondersteunt dat weer onze investeringen in de versnelde aanleg van glasvezel waardoor Nederland digitaal voorop kan blijven lopen en bedrijven en consumenten het beste kunnen halen uit de hyperverbonden samenleving.

Digitaal & app-first
De behoeften en verwachtingen van onze klanten nemen in deze digitaliserende samenleving voortdurend toe. KPN wil klanten een geweldige digitale ervaring bieden en ze volledig de regie geven over de diensten die ze bij KPN afnemen. KPN zet daarom vol in op de verbetering van bijvoorbeeld de MijnKPN app. Consumenten en kleinzakelijke klanten kunnen hiermee zelf eenvoudig hun zaken regelen, naar gelang de wensen van de privé- of zakelijke situatie. Daarmee ondersteunt de MijnKPN app de kracht van het Hussel-aanbod, waarbij klanten maximale keuzevrijheid hebben en het aanbod continu wordt verrijkt met nieuwe opties. Zo wil KPN samen met digitale partners een wereld aan content, entertainment en gaming ontsluiten. Klanten kunnen dan heel eenvoudig, via de MijnKPN app, content van digitale partners zoals Netflix en Amazon Prime aan hun telecompakket toevoegen en weer stop zetten.

Preferred partner in digital life
Nu het overgrote deel van onze MKB-klanten over is op toekomstvaste technologie gaat KPN hen een vergelijkbare ervaring en service bieden als consumenten. Door klantprocessen verder te vereenvoudigen en digitaliseren, kunnen straks ook zakelijke klanten eenvoudig vanuit standaard modules zelf hun digitale dienstenpakket samenstellen, online. De levering is razendsnel, de kosten van levering gaan omlaag en de klantervaring verbetert verder. Bovendien is er voor zakelijke klanten keuze uit aanvullende diensten van tal van partners op het gebied van security, cloud en werkplek. Als one-stop shop voor ondernemers verwacht KPN hiermee dat de omzet van het MKB-segment eind 2021 zal stabiliseren.

Groei
KPN heeft een sterke positie opgebouwd in het Consumenten- en MKB-segment, zowel rechtstreeks via zijn eigen merken als via het Wholesale kanaal. Samen zijn deze goed voor circa 75% van de dienstenomzet en 90% van de EBITDA AL. Het aantal klanten dat bewust kiest voor internet via glasvezel groeit nu al. Mede hierdoor verwacht KPN per eind 2021 over deze segmenten samen omzetgroei te realiseren, onder meer door de versnelde uitrol van glasvezel.

Gezonde financiële positie
KPN heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een gezonde financiële positie en winstgevendheid. Dit geeft dit de financiële ruimte om aandeelhouders de komende jaren een dividend te bieden dat met 3-5% groeit per jaar. KPN is in staat om alle investeringen en een groeiend dividend uit eigen opbrengsten te financieren, waarbij de gezonde financiële positie gehandhaafd blijft. Zo behartigt KPN met zijn strategie Accelerate to Grow de belangen van al zijn stakeholders.

Voor meer informatie, de verwachtingen van KPN voor 2021 en de financiële ambities voor de periode 2021-2023, klik op ir.kpn.com.

Luister hier de presscall terug

Reputatie 2

zo te zien is dit wel goed nieuws van wat er gaat komen.

Reputatie 2

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/ziggo-gigabit-in-minder-woningen-dan-een-glasvezelaansluitingen/

 

Ziggo gigabit verliest het van glasvezel

Er zijn in Nederland in totaal meer glasvezelaansluitingen dan er zogenaamde gigabit aansluitingen zijn. Deze situatie zal in 2021 wel veranderen.

JARCO KRIEK

17 DECEMBER 2020

COMMENTS 0

DELEN2

Ziggo gigabit verliest het van glasvezel

Branchevereniging NLconnect maakte bekend dat in Nederland in 3,6 miljoen woningen een glasvezelaansluiting aanwezig is. Met glasvezel kan in principe internet met een maximale internetsnelheid van 1000Mbps – het zogenaamde gigabit internet – aangeboden worden. NLconnect stelt dat er nu in Nederland 5,5 miljoen woningen zijn die toegang hebben tot gigabit internet. De branchevereniging rekent bij het aantal glasvezelaansluitingen het aantal aansluitingen van kabelbedrijf Ziggo op dit inmiddels voor gigabit geschikt zijn gemaakt. Als in een woning zowel Ziggo gigabit internet als een glasvezelaansluiting aanwezig is dan wordt dit slechts als één gigabit-adres berekend. Ziggo heeft op dit moment ruim drie miljoen woningen voor gigabit geschikt gemaakt. Op meer dan een miljoen is daarnaast ook een glasvezelaansluiting in de woning aanwezig.

 

Ziggo maakt in 2021 inhaalslag

Ziggo heeft op dit moment dus minder gigabit aansluitingen dat er glasvezel in Nederlandse woningen aanwezig is. Maar daar gaat in 2021 verandering in komen. KPN heeft als doelstelling in 2021 een half miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen te realiseren. De kleinere glasvezelexploitanten – zoals Delta Fiber, E-Fiber en T-Mobile/Primevest – gaan maximaal 100.000 glasvezelaansluitingen realiseren. Ziggo wil echter voor het eind van het jaar alle aansluitingen naar DOCSIS 3.1 en dus gigabit hebben opgewaardeerd. Ziggo heeft via het eigen glasvezelnetwerk toegang tot ruim 7,2 miljoen huisadressen. Het totale aantal huisadressen in Nederland bedraagt 7,9 miljoen.

 

Gigabit

Het aantal gigabit aansluitingen in Nederland stijgt sneller dan verwacht. Het aantal van 5,5 miljoen aansluitingen aan het einde van 2020 zou in plannen van de overheid pas in 2023 bereikt worden.

Reputatie 2

Bron: https://www.stratix.nl/gigabitkaart/

 

Bron: https://www.nlconnect.org/gigabit-internet-breekt-door-downloadsnelheid-van-1-gbps-op-bijna-55-mln-woonadressen-beschikbaar/

 

Gigabit internet breekt door: downloadsnelheid van 1 Gbps op bijna 5,5 mln woonadressen beschikbaar

gigabitdocsisglasvezelkoppositie,

17 december 2020

Het aantal vaste woonadressen in Nederland waar consumenten de beschikking kunnen hebben over een downloadsnelheid van 1 Gbps bedraagt 5.490.000. Dat blijkt uit data die onderzoeksbureau Stratix op verzoek van brancheorganisatie NLconnect heeft verzameld. Het Gigabit-breedbanddoel van de rijksoverheid voor 2023 lijkt nu al gehaald. Het is voor het eerst dat de dekking van Gigabit snelheid in kaart is gebracht.

Tweederde van de huishoudens in Nederland is Gigabit-ready, zo blijkt uit onderzoek van Stratix. Volgens NLconnect is deze prestatie te danken aan de voortgaande uitrol van glasvezel tot in de woning en upgrades van kabelinternet met de DOCSIS 3.1 techniek. Het aantal vaste woonadressen waar +500 Mbps downloadsnelheid beschikbaar is ligt nog hoger, op 7.880.000 ofwel 96%.

Coronacrisis

Mathieu Andriessen, directeur NLconnect: “In de coronacrisis merken we meer dan ooit dat digitale connectiviteit een onmisbare pijler is onder onze maatschappij en economie. Het datagebruik is door de lockdowns sterk gestegen. De Nederlandse breedbandnetwerken zijn gelukkig van absolute wereldklasse en hielden ons land dit jaar verbonden. De breedbandindustrie investeert dan ook al jaren grote sommen private middelen in upgrades en in nieuwe netwerken. De coronacrisis bemoeilijkte natuurlijk ook de werkzaamheden van aannemers en de marketing rond glasvezelaanleg. Desondanks is de glasvezeluitrol dit jaar versneld: er zijn bijna 400.000 nieuwe glasvezelaansluitingen bijgekomen. Ook zijn op grote schaal upgrades doorgevoerd in de kabelnetwerken. Beide ontwikkelingen hebben geleid tot deze ongekende dekking van Gigabit internet.”

Breedbanddoel

Met de dekking van Gigabit downloadsnelheden lijkt een belangrijk doel van de rijksoverheid gerealiseerd: in 2023 moet een grote meerderheid van de Nederlanders de beschikking kunnen hebben over een Gigabit verbinding. Johan ter Haar, managing partner Stratix: “Door VodafoneZiggo en andere exploitanten van kabelnetwerken zijn in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. KPN heeft het verglazingsprogramma drastisch opgeschaald en de planning aangescherpt, en in de grote en middelgrote steden wordt nu ook glasvezel uitgerold door T-Mobile, DELTA Fiber Nederland en andere partijen. Deze ontwikkelingen maken dat de aandacht nu daarheen verschuift, weg van de buitengebieden en kleinere woonkernen.”

Symmetrisch

Sinds 2012 pionieren kleinere glasvezelproviders als Open Fiber, Tweak en Jonaz al met Gigabit snelheden. Ook andere glasvezelproviders bieden deze snelheid inmiddels aan, waaronder T-Mobile, KPN, TriNed, Kabelnoord, Caiway, Youfone en Freedom Internet. Bij glasvezel worden vaak symmetrische snelheden aangeboden en is de uploadsnelheid dus ook een Gigabit per seconde. Bij kabel gaat het alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid in de regel een stuk lager. Eind 2018 was DELTA de eerste kabelprovider die Gigabit snelheden leverde en in de herfst 2019 volgde VodafoneZiggo met gefaseerde grootschalige invoering in zijn footprint.

Reputatie 2

Zo te zien wordt Nederland een Gigabit land op termijn.

Ze hebben nu de Gigabit kaart nu online gezet naast de glasvezel dekkings kaart.

Reputatie 2

Bron: https://www.breedbandatlas.nl/stratix-zet-glaskaart-3e-kwartaal-2020-online-2/

 

Gigabit internet breekt door

 

Downloadsnelheid van 1 Gigabit per seconde op bijna 5,5 mln woonadressen beschikbaar. Breedbanddoel rijksoverheid voor 2023 nu al gehaald.

 

Den Haag/Hilversum, 17 december 2020.

Het aantal vaste woonadressen in Nederland waar consumenten de beschikking kunnen hebben over een downloadsnelheid van 1 Gbit/s bedraagt 5.490.000. Dat blijkt uit data die onderzoeksbureau Stratix op verzoek van brancheorganisatie NLconnect heeft verzameld. Het is voor het eerst dat de dekking van Gigabit snelheid in kaart is gebracht.

Tweederde van de huishoudens in Nederland is Gigabit-ready, zo blijkt uit onderzoek van Stratix. Volgens NLconnect is deze prestatie te danken aan de voortgaande uitrol van glasvezel tot in de woning en upgrades van kabelinternet met de DOCSIS 3.1 techniek. Het aantal vaste woonadressen waar +500 Mbps downloadsnelheid beschikbaar is ligt nog hoger, op 7.880.000 ofwel 96%.

Coronacrisis

Mathieu Andriessen, directeur NLconnect: “In de coronacrisis merken we meer dan ooit dat digitale connectiviteit een onmisbare pijler is onder onze maatschappij en economie. Het datagebruik is door de lockdowns sterk gestegen. De Nederlandse breedbandnetwerken zijn gelukkig van absolute wereldklasse en hielden ons land dit jaar verbonden. De breedbandindustrie investeert dan ook al jaren grote sommen private middelen in upgrades en in nieuwe netwerken. De coronacrisis bemoeilijkte natuurlijk ook de werkzaamheden van aannemers en de marketing rond glasvezelaanleg. Desondanks is de glasvezeluitrol dit jaar versneld: er zijn bijna 400.000 nieuwe glasvezelaansluitingen bijgekomen. Ook zijn op grote schaal upgrades doorgevoerd in de kabelnetwerken. Beide ontwikkelingen hebben geleid tot deze ongekende dekking van Gigabit internet.”

Logo-NLConnect.png

Breedbanddoel

Met de dekking van Gigabit downloadsnelheden lijkt een belangrijk doel van de rijksoverheid gerealiseerd: in 2023 moet een grote meerderheid van de Nederlanders de beschikking kunnen hebben over een Gigabit verbinding. Johan ter Haar, managing partner Stratix: “Door VodafoneZiggo en andere exploitanten van kabelnetwerken zijn in de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet. KPN heeft het verglazingsprogramma drastisch opgeschaald en de planning aangescherpt, en in de grote en middelgrote steden wordt nu ook glasvezel uitgerold door T-Mobile, DELTA Fiber Nederland en andere partijen. Deze ontwikkelingen maken dat de aandacht nu daarheen verschuift, weg van de buitengebieden en kleinere woonkernen.”

Symmetrisch

Sinds 2012 pionieren kleinere glasvezelproviders als Open Fiber, Tweak en Jonaz al met Gigabit snelheden. Ook andere glasvezelproviders bieden deze snelheid inmiddels aan, waaronder T-Mobile, KPN, TriNed, Kabelnoord, Caiway, Youfone en Freedom Internet. Bij glasvezel worden vaak symmetrische snelheden aangeboden en is de uploadsnelheid dus ook een Gigabit per seconde. Bij kabel gaat het alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid in de regel een stuk lager. Eind 2018 was DELTA de eerste kabelprovider die Gigabit snelheden leverde en in de herfst 2019 volgde VodafoneZiggo met gefaseerde grootschalige invoering in zijn footprint.

Gigabitkaart.jpg

Reputatie 2

Bron: https://www.stratix.nl/glaskaart/2020Q3.html

De glasvezel dekkings kaart van Nederland.

Reputatie 2

De Actuele kaart van KPNNetwerkNL

Bron: https://www.kpnnetwerk.nl/over-kpn-netwerknl/nieuws/nieuws/trots-in-alle-12-provincies-werken-we-aan-het-netwerk-van-nederland/

Reputatie 2

Bron: https://tweakers.net/nieuws/175848/bijna-5-komma-5-miljoen-adressen-in-nederland-hebben-1gbit-s-aansluiting.html

 

Bron: https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/2020-09/telecommonitor-tweede-kwartaal-2020.pdf

 

DSL is aan het afnemen en glasvezel en kabel nemen toe in groei / gebruik.

Reputatie 2

Op pagina 24 staat het. wat het verschil is tussen DSL, kabel en Glasvezel is.

 

Op pagina 9 staat dat er meer 4G gebruikt wordt dan 3G.

En dat (mobiel) bellen toeneemt en SMS afneemt in het gebruikt.

 

Bron: https://www.stratix.nl/glaskaart/2020Q3.html

De glasvezel dekkings kaart van Nederland.

Ik heb vele rode gebieden (80-100%) bekeken, er is er maar 1 met 100%, voor zo ver ik gezien heb.

En daar ben ik toevallig terecht gekomen :-)

Reputatie 2

Dat geeft ook aan tussen de 80% en 100% in zit.

zou graag zien dat heel Nederland 100% glasvezel heeft naar alle huishoudens en alle bedrijven zodat we het koper netwerk achter ons kunnen laten.

de ontwikkelingen gaan door. Beter technieken, hogere snelheden, betere prestaties, minder vertragingen, meer capaciteiten, groener voor het milieu en minder stroom verbruiken, veiliger internetten en bellen (I.v.m. Telefonische overlast te beperken), minder storingen op tv en betere beeld en geluid kwaliteit, etc etc.

 

we zijn er nog lang niet maar als alles klaar is hebben we met z’n alle profijt van zo wel huishouden als bedrijven en KPN om de steeds groter worden vraag naar data te kunnen verwerken en sneller te verwerken.

Reputatie 2

Glasvezel in 2026 in meer woningen dan kabelnetwerk Ziggo

Het aantal woningen met een glasvezelaansluiting in Nederland gaat de komende jaren fors stijgen. Uiteindelijk wordt het verzorgingsgebied van glasvezel groter dan het kabelnetwerk van Ziggo.

JARCO KRIEK

3 DECEMBER 2020

COMMENTS 0

DELEN1

Glasvezel in 2026 in meer woningen dan kabelnetwerk Ziggo

In Nederland zijn aan het einde van deze maand en het jaar 2020 ongeveer 3,9 miljoen woningen die toegang tot een glasvezelnetwerk hebben. Dit zijn overwegend netwerken die in beheer van KPN dochterbedrijf KPN NetwerkNL zijn. Maar ook de glasvezelexploitanten Delta Fiber NL (het vroegere CIF) en E-Fiber breiden het aantal glasvezelaansluitingen gestaag uit. Daarnaast zijn – vooral in buitengebieden – meerdere kleinere partijen op de glasvezelmarkt actief.

 

KPN jaagt aansluitingen omhoog

In de komende jaren gaat echter het aantal glasvezelaansluitingen in Nederlandse woningen fors omhoog. Dit heeft vooral met de ambitie van KPN te maken. Het telecombedrijf wil namelijk vanaf 2021 jaarlijks minimaal 500.000 woningen van een glasvezelaansluiting voorzien. Het uiteindelijk doel van KPN is om het volledige kopernetwerk naar glasvezel om te zetten. In deze periode zitten ook Delta Fiber Nederland, E-Fiber en de kleinere glasvezelexploitanten niet stil. Dit betekent volgens berekeningen van de onderzoekers van IDATE dat in Nederland 7,7 miljoen huisadressen aan het einde van 2026 een glasvezelaansluiting in de meterkast hebben. Nederland telt op dit moment 7,9 miljoen huisadressen. Als de berekening van IDATA waarheid wordt dan hebben over zes jaar nog slechts 200.000 huisadressen in Nederland nog geen toegang tot een glasvezelnetwerk.

 

Kabelnetwerk Ziggo

Het bereik van glasvezel wordt in de loop van 2026 in dat geval groter dan het kabelnetwerk van VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel Ziggo. Het netwerk van Ziggo telt ongeveer 7,3 miljoen aansluitingen. Door de groei van glasvezel wordt de concurrentiedruk voor Ziggo groter. Of het kabelbedrijf hieronder gaat bezwijken, is nog maar de vraag. Ook Ziggo is bezig het kabelnetwerk te verbeteren. Het signaal van Ziggo gaat al voor 97 procent door glasvezelkabels. Allee het laatste deel geschiedt via een coaxkabel. Binnen dit laatste coax-deel gaat Ziggo geheel over op DOCSIS 3.1 inclusief op een later moment de full duplex-variant van deze techniek. Dit betekent dat Ziggo aan klanten een maximale internetsnelheid van 10Gbps download en 2Gbps upload kan gaan leveren. Bij de PON-techniek die KPN bij de nieuwe netwerken gebruikt, is de maximale downloadsnelheid eveneens 10Gbps. De uploadsnelheid kan echter wel hoger gemaakt worden dan Ziggo. Alleen is daarbij de vraag of consumenten – maar ook zakelijke klanten – behoefte hebben aan een uploadsnelheid van meer dan een gigabit.

 

Bron: https://www.totaaltv.nl/nieuws/glasvezel-in-2026-meer-in-woningen-dan-kabelnetwerk-ziggo/