Beantwoord

Digitennesignaal valt steeds weg.

  • 26 april 2019
  • 41 reacties
  • 5158 keer bekeken


Toon eerste bericht

41 reacties

Marina,

Is gebeurd en we hebben verdere afspraken gemaakt.
Bedankt voor je inzet.

’t Zal allemaal wel goed komen. En tenslotte zijn er belangrijker dingen in ‘t leven dan een goede Digitenne-ontvangst 🙂
Reputatie 7
Badge +18
Graag gedaan hoor! Mocht er toch nog iets onduidelijk zijn, kun je jouw vraag hier uiteraard ook stellen. Dan zet ik ze weer door naar mijn collega's. Ik ben ook benieuwd naar de oplossing, maar die wordt t.z.t. vast nog gedeeld. Voor nu wens ik je een fijne dag!
Reputatie 7
Badge +11
@Marezaten

Is er al wat nieuws te melden?
Heb je al een Rebox-ontvanger getest?

IK blijf benieuwd naar de oplossing, ook al omdat jouw problemen wel vaker hier op het forum gemeld worden.
Nog geen echt nieuws. Vrijdag krijg ik huisbezoek van KPN-er die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de ontvanger ZXV7200.

Ben nog wel bezig geweest met de antenne. Heb nogmaals de exacte positie van de dichtsbijzijnde (ca. 2 km) zendmast afgeleid uit de kaart waarop alle masten staan. Vervolgens mbo kompas de antenne zo exact mogelijk gericht en bovendien een iets andere plek gekozen (direct op de vensterbank i.p.v. op een verhoging van ca. 1 meter). Aanvankelijk dacht ik hiermee de zaak te hebben opgelost maar na verloop van enige tijd traden de problemen toch weer op maar wel in iets minder heftige mate, lijkt me (maar dat blijft natuurlijk subjectief omdat ik natuurlijk geen 24 uur naar de TV zit te kijken 🙂) Wel weer de indruk dat sommige zenders gevoeliger voor het probleem zijn dan de ander en dat ik dat door het “draaien” van de antenne kan beïnvloeden. Bij het zoeken naar de zenders wordt een aantal kanalen doorlopen waarbij er per kanaal een aantal wordt vastgelegd. Het lijkt of er verschil zit in de verwerking per kanaal. Misschien dat de geringe afstand tot de mast een rol speelt.

Maar goed, vrijdag kijken we verder. Maar volgens Murphy zal de ontvangst dan wel uitmuntend zijn 🙂
Reputatie 7
Badge +11
En dan ben ik natuurlijk benieuwd naar de resultaten van het huisbezoek.

Wat is de gevonden oplossing?
Dat dacht ik al 🙂

Het was een, voor mij, zeer leerzaam bezoek waarin ik het nodige over de transmissie-achtergronden van Digitenne uitgelegd heb gekregen.
Waar ik al een beetje bang voor was manifesteerden de problemen zich niet echt duidelijk tijdens het bezoek. Wel is het ontvangen antenne-signaal gedetailleerd gemeten en geanalyseerd. Er was sprake van de nodige reflecties, waarschijnlijk te wijten aan lokale omstandigheden (woon vlak voor een hoog gebouw, heb zonwering en dubbele beglazing) en daardoor een ietwat fluctuerend signaalniveau dat de ontvangst negatief zou kunnen beïnvloeden. Maar eigenlijk zou de ontvanger dit moeten kunnen opvangen. Een duidelijke oorzaak hebben we dus tijdens het, door mij zeer op prijs gestelde bezoek, niet kunnen vaststellen.
Gelukkig heb ik in een eerder stadium video-opnamen gemaakt van de optredende problemen die ik zal uitwisselen met de technicus met wie ik in kontakt zal blijven. Bovendien ga ik toch nog even verder met experimenteren rond de plaatsing van de antenne.

In de loop van vanavond herhaalde het probleem zich weer een beetje (zul je altijd zien).

Ik kijk het weer een poosje aan maar zal wellicht Marina nog een keer om de andere ontvanger vragen, om zoveel mogelijk uit te sluiten.
Reputatie 7
Badge +11
Fijn dat het bezoek jou zo goed is bevallen. 👍🏼

Als ik het verhaal hierboven lees, is het probleem nu grotendeels opgelost. Maar dat is ook niet raar als je maar 1500 meter van een zendmast woont. Jammer dat de antenne kennelijk niet buiten geplaatst kan worden, want dan zou je echt totaal geen problemen meer hebben. Het blijft nu inderdaad zoeken naar de beste positie van jouw binnenantenne.

Verder blijven we maar hopen op een software-update van de ZXV7200-ontvanger waarmee de ontvangst van het apparaat verbeterd kan worden.

Om het probleem van jouw ontvanger uit te sluiten, zou je inderdaad een Rebox kunnen proberen in plaats van de ZXV7200. Maar ik vraag mij af of dat veel verschil maakt, maar het is het proberen waard.
Reputatie 7
Badge +18
Goedemiddag @Marezaten, Fijn om te lezen dat het bezoek je meer duidelijkheid heeft gegeven. Een andere ontvanger kan ik regelen, maar wacht even een update af van mijn collega's die dit probleem in onderzoek hebben. Aangezien het probleem niet is opgelost ga ik er wel vanuit dat ze nadenken over een andere oplossing of volgende stap. Als ze dit niet hebben, overleg ik met ze of een nieuwe ontvanger een mogelijke oplossing is. Je hoort snel weer van mij!
Reputatie 7
Badge +18
Hoi @Marezaten, Zojuist overleg gehad met mijn collega die vrijdag is langs geweest. Een montageset was al besproken dus die komt jouw kant op. Bij die montageset zit een 10 meter lange dikkere kabel dus dat is dan meteen geregeld. Zijn benieuwd of je dan verbetering ervaart en horen daarom graag je bevindingen 🙂
Marina,
We hebben het inderdaad gehad over het “buiten” plaatsen van de antenne waarvoor de antenne in principe geschikt is wanneer er voorzieningen worden getroffen voor de vochtbestendigheid van de kabelaansluiting. Als die montageset hiervoor bedoeld is ga ik het zeker uittesten.
Mijn gevoel blijft overigens dat dit nog niet de echte oplossing zal zijn. De signaalsterkte wisselt in de huidige situatie n.l. tussen rond 70% ( maximaal haalbare volgens de specialist) en 0%. Als er een stoorsignaal is dat dit kan veroorzaken zal dit met een buitenantenne niet zijn verholpen. Maar ik ben natuurlijk benieuwd naar het eventuele resultaat. Ik hou jullie op de hoogte.
Overigens “loopt” er nu een andere test. Ik rapporteer pas over de resultaten wanneer ik er minimaal 3 dagen ervaring mee heb.
Dat blijft dus nog even spannend.
Heb de set ontvangen waarmee ik de antenne buiten kan plaatsen. Dat ga ik ook doen nadat ik de oorspronkelijke situatie weer heb hersteld: ontvanger weer op de “oude” plek.
Voor de test waarover ik het in een eerder bericht had, heb ik n.l. de ontvanger op een andere plaats gezet.

Aanleiding hiervoor was een “ingeving” om naar de invloed van de temperatuur op de ontvanger te kijken.
De ontvanger was geplaatst in een kast en voelde best warm aan. Door de ventilatieopeningen af te dekken (waardoor de temperatuur opliep) bleek het probleem zich te verergeren. Daarom de “omgekeerde” weg uitgeprobeerd.
Heb eerst de ontvanger m.b.v. 2 plankjes zo’n 7 cm hoger gezet (de standaard voetjes laten niet echt veel luchtcirculatie toe). Niet echt veel verbetering.
Daarna iets rigoureuzer te werk gegaan.
De ontvanger staat nu “vrij” op een constructie waarbij er onder en boven van zeker 1 meter vrije luchtcirculatie sprake is.
En nu doet het probleem zich eigenlijk niet meer voor (getest gedurende enkele dagen). Heb zelfs nog additionele ventilator geplaatst maar dit lijkt overbodig.
(De 2e ontvanger waarbij ik het probleem niet eerder heb gemerkt staat in een onverwarmde ruimte wat mogelijk hiervoor de positieve oorzaak is.

Ik blijf wat voorzichtig met de conclusies. Er is geen sprake van een “laboratoriumsituatie” met nauwkeurige metingen van temperatuur, signaalsterkte, enz.. Bij de ontwikkeling en testen van deze ontvanger is hier ongetwijfeld wel naar gekeken.
En door de verplaatsing van de ontvanger is er qua omgeving natuurlijk ook het nodige veranderd (draadloze communicatie is geen exacte wetenschap; zelfs de kleinste verandering kan grote gevolgen hebben).

Maar ik vind het resultaat wel opvallend.

Zoals gezegd ga ik vanuit de “oude” situatie (geen aandacht voor luchtcirculatie/temperatuur) nu de buitenantenne proberen.

Toch leuk zo’n Digitenne-abonnement 🙂
Reputatie 7
Badge +18
Goedemorgen @Marezaten, Wat fijn dat het al een aantal dagen goed gaat. Goede ingeving dus. Uiteraard zijn we ook benieuwd hoe het gaat met de buitenantenne 🙂
Reputatie 7
Badge +18
Hoi @Marezaten, Gaat het nog steeds goed met je Digitenne signaal? Blijft het ook stabiel met de buitenantenne?
Marina,

Even met andere dingen bezig geweest en daarom nog niet toegekomen aan het plaatsen van de buitenantenne.
Ik zoek nog even een tijdelijke oplossing hiervoor voordat ik in kozijnen ga boren. Maar heb wel al een idee.
Onlangs toch ook in “koele” omgeving wat uitval gehad maar wel veel minder dan vroeger.
Maar zal buitenantenne gaan testen en hier verslag van doen. Beloofd is beloofd 🙂
Reputatie 7
Badge +18
Beloofd is beloofd 🙂

Reageer