Het KPN 3G-netwerk stopt, maak je klaar

  • 14 September 2018
  • 7 reacties
  • 2602 keer bekeken
Het KPN 3G-netwerk stopt, maak je klaar
Reputatie 7

Het KPN 3G-netwerk stopt en maakt plaats voor 4G. In maart 2022 is het zover. We nemen dan na bijna 20 jaar afscheid van het eerste échte snelle netwerk dat internetten op mobiel landelijk mogelijk maakte.

Het einde is in zicht voor de mobiele standaard die ooit als megasnel aanvoelde. In 2003 werd het 3G-netwerk in Nederland geïntroduceerd; nooit meer wachten op het bufferen van YouTube-filmpjes, je Facebookfeeds. Een welkome verbetering in ons vroege digitale leven! 

Maar, de technologie om ons heen verandert continu. En ons netwerk verandert mee. Daarom stoppen we in 2022 met 3G. De netwerkruimte die daardoor vrijkomt, gebruiken we voor ons 4G-en 5G-netwerk. Zo kun je nog sneller, veiliger en stabieler internetten en bellen.

Ons 3G-netwerk bestaat uit 2 delen. Een klein deel op de 2100 MHz frequentie en een groter deel op de 900 MHz frequentie. Deze vormen samen ons 3G-netwerk. Aangezien bijna niemand de 2100 MHz frequentie meer gebruikt, zetten wij dit deel van ons 3G-netwerk uit op 1 november 2021.

 

3G stopt. Wat betekent dit voor mij?

Als je van ons een e-mail, brief of sms hebt ontvangen, dan gebruik jij nog het 3G-netwerkdeel dat vanaf 1 november stopt. Jouw toestel valt dan terug op ons 2G-netwerk, behalve als het geschikt is voor 4G. De internetsnelheid van 2G is lager dan je gewend bent. Je kunt met 2G niet bellen en internetten tegelijk. Ook kun je er geen muziek en films mee streamen of navigatie gebruiken. Daarom adviseren we je om over te stappen naar 4G

 

Als je toestel wel geschikt is voor 4G, maar je toch merkt dat je vanaf 1 november op 2G zit, dan staat het waarschijnlijk nog niet ingesteld op 4G. Je kunt met onze Toestelhulp je toestel vinden en de instellingen aanpassen.

Zit je simkaart niet in een toestel maar een ander apparaat? Neem dan contact op met de leverancier van het systeem of apparaat om de mogelijkheden te bespreken. Anders is jouw apparaat na 1 november verbonden met het 2G-netwerk. 

 

Zie voor meer informatie ook onze infopagina op kpn.com/3gstopt.

 

Veelgestelde vragen

 

Waarom moet ik contact opnemen met de leverancier als ik een apparaat of systeem gebruik?
Simkaarten van consumenten zijn met name bedoeld voor telefoons. Maar, het is ook mogelijk om de simkaart in een laptop, tablet of ander apparaat te stoppen. Daarvan weten wij niet de technische eigenschappen en wat het effect is als het 3G netwerk uitvalt. Ook weten we niet wat je er precies mee wilt doen. Daarom raden we aan advies te vragen aan de leverancier van jouw apparaat of systeem.
 

Ik heb een KPN abonnement, heb ik een nieuw abonnement nodig?
Alle KPN abonnementen ondersteunen standaard 4G en 5G.
 

Ik heb prepaid van KPN, wat betekent dit voor mij?
Alle prepaid aansluitingen zijn van 3G naar 4G overgezet. Dit heeft plaatsgevonden in het najaar van 2018.  Om gebruik te kunnen maken van het 4G netwerk heb je echter óók een geschikte smartphone en simkaart nodig. Indien je nog geen geschikte simkaart had ben je hierover geïnformeerd.
 

Ik heb een oude mobiele telefoon, die alleen geschikt is voor 2G en 3G. Wat betekent het uitzetten van 3G voor mij?
Wanneer je in 2022 nog gebruik maakt van je oude smartphone kan je blijven bellen en sms’en via 2G. Wanneer je gebruik wilt maken van internet, kan dit enkel via een wifi verbinding.
 

Heb ik een nieuwe simkaart nodig voor 4G/5G?
Alle nieuwe simkaarten van KPN ondersteunen 4G. Indien je een verouderde simkaart hebt die niet geschikt is wordt je hierover geïnformeerd. Je kunt zelf ook kosteloos een nieuwe simkaart aanvragen via je MijnKPN.
 

Ik maak nu veel gebruik van het 3G-netwerk. Mijn simkaart en toestel zijn wel geschikt voor 4G/5G. Hoe kan dat?
Mogelijk zijn de instellingen van je toestel gelocked op het 3G-netwerk. Je kunt met onze Toestelhulp je toestel vinden en de instellingen aanpassen.
 

Waarom stopt KPN met 3G en niet eerst met 2G?
3G en 4G zijn echte datanetwerken. Omdat 4G een hoogwaardiger netwerk is dan zijn voorganger kan deze goed de functionaliteit van 3G overnemen. In andere woorden: 3G is vervangbaar door 4G. Het 2G netwerk wordt op dit moment veel gebruikt voor Internet-of-Things (IoT). Hoewel nieuwe IoT-toepassingen inmiddels worden aangesloten op 4G, LTE-M of Lora zijn er nog veel apparaten die afhankelijk zijn van 2G.
 

Wat gebeurt er met 2G?
2G blijft voorlopig gewoon beschikbaar.
 

Kan ik 3G nog wel in het buitenland gebruiken?
Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden, kun je hier gebruik van blijven maken.


Heb je verdere vragen over de het uitschakelen van 3G? Stel ze gerust hieronder in een reactie!

 

Laatste update: 27-10-2021


7 reacties

Reputatie 7
Badge +20

Is dit een topic van 3 jaar geleden? 🤔 Het nieuws is vandaag bekend gemaakt, althans ik kreeg die nieuwsbrief vandaag. 😉

Reputatie 7
Badge +13

Yup, het is een oldy met nieuwe informatie. Ik plaats een highlight, zodat de datum van updaten iets zichtbaarder wordt! 

Geen VoLTE, wat betekent dit voor HD bellen na afschakelen 3G?

Mijn OnePlus 6 wil om de een of andere reden geen VoLTE doen op het KPN netwerk (via Simyo).

Terug naar hakkelend 2G bellen zou wel een afgang zijn?

 

*Admin: verplaatst naar verzameltopic

Op tweakers staat momenteel een heel PLUS artikel over VoLTE. Heb het niet in detail alles gelezen, maar de teneur is mij wel bekend. KPN wil dacht ik ook HDvoice op 2G.

Ik zit meestal op Vodafone netwerk, daar is sinds afschakeling van 3G de algememe bel+internetervaring er niet slechter op geworden is mijn beleving. Mijn phone belt op 2G en internet op 4G.

Ik heb geen Tweakers+ dus daar ga ik niet wijzer van worden. HD bellen via 2G had ik nog niet van gehoord.

Ik heb geen Tweakers+ dus daar ga ik niet wijzer van worden.

Ik ook niet, maar 3 zijn gratis.

KPN wil dacht ik ook HDvoice op 2G.

Is ook te lezen op: https://www.dutchcowboys.nl/technology/3g-gaat-binnenkort-offline-na-vodafone-nu-ook-kpn

Reageer