Vraag

SMA home manager communiceert niet met internet

  • 25 November 2020
  • 44 reacties
  • 985 keer bekeken

Ik heb een SMA omvormer voor zonnepanelen en een SMA Home Manager 2.0 (HM2) die alle stromen van mij omvormer maar ook de rest van mijn woning meet en kan sturen.

Nu heb ik een KNP box 12 en daar is de HM2 netjes zichtbaar in de modem (aangesloten met ethernetkabel) maar niet te vinden door de SMA sunny portal. Dit is het platform waar je de monitoring aanmeld.

Bij het pingen wordt (binnen het netwerk) wordt de HM2 wel gevonden, maar van buitenaf niet.

Op deze manier is de HM2 dus niet te gebruiken.

SMA geeft aan dat er een IT specialist naar moet kijken. Ik lees van alles over poorten die open moeten en ik wordt door de helpdesk van KPN gewezen op dit forum en dat ik wellicht een andere modem nodig heb. Ik denk alleen: ik kan van alles aanschaffen, maar werkt het dan wel?

 

Op de SMA home manager assist tool vind ik nog de volgende info, maar heb geen idee hoe ik dit moet instellen. Ik kan veel, maar dit is even nieuw voor mij. In de modem moet ik volgens mij veel meer gegevens invullen als wat hieronder aangegeven staat:

 ps: ik heb mijn HM2 al een vast ip adres gegeven in de modem.

 

Wat moet ik doen?

 

*Admin: topic verplaatst naar juiste board


44 reacties

Reputatie 7
Badge +20

Hallo @SMA Home manager 2.0 Welkom hier op het KPN Forum. Heb je al een antwoord op je vraag kunnen vinden? Zo niet; hier zijn veel mensen aanwezig die je waarschijnlijk flink op weg kunnen helpen. Ik kijk bijvoorbeeld @wjb even aan. :) 

Reputatie 7

Voor die SMA Home Manager 2.0 is geen port-forwarding nodig maar er zijn wel twee andere punten die problematisch kunnen zijn.

Ik weet niet of de V12 iets met SIP packets doet. (SIP ALG) @Bart_?

Ik weet niet of de V12 IGMPv3 ondersteunt. @Bart_?

Gebruik je Netgear switches voor IGMP snooping t.b.v. IPTV?

Reputatie 7
Badge +20

Hallo @SMA Home manager 2.0 en @wjb Jullie moesten even ietsje langer wachten op een antwoord. Het heeft er als eerste mee te maken dat deze materie een klein beetje buiten mijn expertisegebied ligt. In zo'n geval bespreek ik het altijd met een collega, die er iets meer van weet. In dit geval @Erik_ . Die is er volop ingedoken en heeft flink overlegd met collega's, om een duidelijk verhaal te krijgen. Erik kan die materie net wat beter toelichten dan ik dat kan. Dus hij zal straks een inhoudelijk antwoord geven. :) 

Reputatie 7
Badge +29

Alright, hier ben ik. Eerst in in het kort, de vragen van wjb:

Ik weet niet of de V12 iets met SIP packets doet. (SIP ALG) 

Ik weet niet of de V12 IGMPv3 ondersteunt. 

Box 12 doet niets met SIP packets, en wat betreft IGMP gebruiken we v2. Toevoeging: De Box 12 ondersteunt v3 dan ook niet

 

Dan, in het langer: ik had de collega's in principe alleen maar die twee vragen gesteld. Alleen hebben ze ook het topic even doorgenomen en hadden ze daar ook wel een mening over :)  Onderstaande is een samenvatting van wat wij denken.

In de basis kunnen we geen reden bedenken waarom dit niet werkt als de Home Manager rechtstreeks verbonden is met de Box 12. Er is sowieso geen port forward nodig voor de verbinding van de omvormer naar de cloudomgeving. Dat is uitgaand verkeer. En de verbinding van cloudomgeving naar omvormer moet het ook zonder port forward gewoon doen.

SIP is een communicatieprotocol dat voornamelijk gebruik wordt voor telefonie. Maar, gezien wat in de requirements staat lijkt het erop dat de omvormer het ook gebruikt als basis van de communicatie naar het clouplatform. Vandaar de opmerking over de SIP packets. Dat is gelukkig geen probleem. Zoals ik al aangaf, de Box 12, en ook de andere huidige Experia Boxen, doen daar niets mee. 

Theoretisch zou het kunnen dat ingaande SIP (dus naar je Experia Box toe) op de standaard SIP poort 5060 een issue kan zijn, afhankelijk van het modemtype, omdat sommige modemtypes een port forward voor 5060 niet toelaten. Maar dat is dan alleen van toepassing als de initiator van de sessie tussen omvormer en cloudomgeving, de cloudomgeving is. Dan zou je een port forward nodig hebben van WAN naar LAN. Maar we kunnen ons niet voorstellen dat dit product zo werkt. Plus is het bij de Box 12 geen factor.  

IGMP, verder, is een protocol dat regelt dat multicaststreams alleen naar de poort of wifi interface gaan van het eindapparaat dat het verkeer moet hebben. Maar, dit verkeer wordt niet over het internetpad gerouteerd. Dus we missen een beetje waarom dit belangrijk is voor de omvormer en de cloudconnectie. 

 

De vraag is dan wat er wel misgaat. Die sessie loopt ergens op stuk, maar we kunnen zo niet iets bedenken wat dat dan is. Het zou, bijvoorbeeld, al op DNS mis kunnen gaan. Dat de url/het IP waarop de verbinding wordt gemaakt niet helemaal geconfigureerd staat vanuit het bedrijf en het daarom misgaat. Dus er is meer onderzoek nodig om dit uit te vogelen.

 

Check eerst of de omvormer voorzien is van de meest up to date firmware. Zo niet, update dat. 

Vervolgens, om de Box 12 helemaal uit te sluiten, test dit op een mobiele verbinding. Zorg dat je telefoon verbonden is met mobiel internet (en niet met jouw wifi) en maak een hotspot van je telefoon. Verbind de omvormer met die hotspot (dat is dan een wifiverbinding tussen beide). Kijk of de omvormer en de cloudomgeving dan wel kunnen verbinden. Lukt dit ook niet, dan moet het probleem toch ergens bij SMA gezocht worden.

Als dit wel goed gaat, dan gaat het toch ergens in je netwerk fout. In dat geval, verbindt de omvormer weer met de Box 12. Installeer Wireshark op je pc en laat die het netwerkverkeer tussen omvormer en cloudomgeving analyseren. 

Reputatie 7

@Erik_, Ik weet dat jullie voor TV versie 2 gebruiken maar de vraag is of de V12 ook IGMP versie 3 ondersteunt.

Reputatie 7
Badge +29

Ah, ja, sorry, dat had ik wel even duidelijker kunnen schrijven. Dat is niet het geval, hij ondersteunt v3 niet.

Badge

Hallo allemaal,

 

Zelf heb ik ook sinds 1,5 maand sma tripower omvormer. En zodra ik deze verbind met het modem geeft het storing bij live tvkijken. Probleem ligt nu bij sma en kpn maar heb het gevoel dat er door de twee naarelkaar gewezen wordt. Heb zelf al vanalles getest ook door IGMP op v2 tezetten of zelfs uitgezet. Maar zodrahet wordt met modem experia  12 ontstaan de problemen en is alleen op te lossen door modem uit en aan te zetten.

 

Gr. Alexander

Reputatie 7

Is jouw SMA tripower via wifi verbonden?

Zo ja, rechtstreeks op de wifi van de Experia Box of via een wifi accesspoint en van welk merk en type is dat wifi accesspoint dan?

Welke Experia Box heb je?

Waar heb je geprobeerd IGMP op v2 te zetten?

Badge

Hoi wjb,

Bedankt voor je reactie, mijn eerste bericht was idd niet helemaal volledig. 

Ik heb een SMA Tripower V8 en een experia 12 met een 1gb glasvezel verbinding. 

In de SMA zit een optie om de IGMP op v3, v2 of uit tezetten en deze 3 heb ik allemaal geprobeerd. De sma is met een netwerk kabel verbonden rechtstreeks op modem, althans dit is de bedoeling hij is nu los omdat anders de live-tv niet goed werkt. De 2 kpntvkastjes zijn ook rechtstreeks aangesloten op modem. Vanuit modem gaat er ook nog 1 netwerkkabel naar eigen router(TP-link deco m9) met netwerk erachter. De sma is ook 1xverbonden geweest met eigen wifi maar leverde zelfde problemen op. 

Daarnaast ook getest zonder dat de extra router (TP-link deco m9) was aangesloten. Dus met alleen SMA en 2 kpn tvkastjes aangesloten op modem.

Ook heb ik als test de SMA een vast IP-adres gegeven en de DNS op 8.8.8.8 (google) gehad.

 

Gr Alexander

Reputatie 7

Als je de SMA aansluit, wat voor een problemen krijg je dan met live televisie kijken?

Haperend beeld, zender niet beschikbaar, iets anders?

Badge

Zender is niet beschikbaar met melding op TV dat het modem niet is aangesloten. De voortgangsbalk komt wel in beeld en telt wel door in tijd maar het uitzending gedeelte blijft zwart, en soms krijg je na lang wachten ineens beeld. Als je dan even op pauze en play drukt gaat het wel spelen. Echter dit is terug kijken en is een ander protocol heb ik me laten vertellen door een KPN specialist.

Reputatie 7

Dat zou betekenen dat er blijkbaar een IGMP proxy server op de SMA actief is waardoor de TV ontvangers denken dat ze daar hun TV streams kunnen ophalen.

Als er meerdere IGMP proxy servers op een subnet zitten dan wordt degene met het laagste IP adres genomen en dat is dan dus de SMA.

Als mijn gedachten juist zijn dan hebben we hier een flinke uitdaging.

Badge

Gisteravond op advies van de installateur van de zonnepanelen de setting IGMP in de SMA op versie 2 gezet en vervolgens de SMA omvormer te herstarten. Dit heeft helaas niet geholpen. Op de tv verscheen weer de fout melding stb-nmc-400. Van de KPN specialist had ik trouwens een paar weken geleden begrepen dat er in het modem veel ‘drops’ waren.

 

Reputatie 7

En als je de SMA niet aangesloten hebt krijg je nooit die foutmelding?

Reputatie 7

@SMA Home manager 2.0 , Ben jij al een stapje verder gekomen?

Reputatie 7

IGMP, verder, is een protocol dat regelt dat multicaststreams alleen naar de poort of wifi interface gaan van het eindapparaat dat het verkeer moet hebben. Maar, dit verkeer wordt niet over het internetpad gerouteerd. Dus we missen een beetje waarom dit belangrijk is voor de omvormer en de cloudconnectie. 

IGMP lijkt gebruikt te worden om de SMA manager met andere SMA apparatuur op het LAN te laten communiceren.

Ik ben bang dat dit nog weleens een moeilijk te kraken issue zal blijken tenzij de SMA apparatuur op een apart vlan geplaatst kan worden.

Badge

En als je de SMA niet aangesloten hebt krijg je nooit die foutmelding?


Nee deze melding krijgen we anders nooit. Zodra de SMA in het modem gaat zakt de boel in. De eerste paar keer lukt het wisselen van zender (met tussen komst van foutmelding) maar erg traag, na een paar minuten zit het vast op de melding en kan het alleen hersteld worden door SMA uit netwerk te halen en het modem uit en aan te zetten

Badge

IGMP, verder, is een protocol dat regelt dat multicaststreams alleen naar de poort of wifi interface gaan van het eindapparaat dat het verkeer moet hebben. Maar, dit verkeer wordt niet over het internetpad gerouteerd. Dus we missen een beetje waarom dit belangrijk is voor de omvormer en de cloudconnectie. 

IGMP lijkt gebruikt te worden om de SMA manager met andere SMA apparatuur op het LAN te laten communiceren.

Ik ben bang dat dit nog weleens een moeilijk te kraken issue zal blijken tenzij de SMA apparatuur op een apart vkan geplaatst kan worden.


Wat is een vkan en kan ik dat op het modem instellen ?

Ik ben trouwens er blij met het meedenken, bedankt daarvoor

Reputatie 7


Wat is een vkan en kan ik dat op het modem instellen ?

Tikfoutje van mij, vkan moet vlan zijn. 

Helaas kunnen op de Experia Box geen vlans ingesteld worden, dan zit je al snel vast aan een eigen router.

Reputatie 7

Kan je alle SMA apparatuur op jouw Deco M9 aansluiten en de Deco M9 in router mode gebruiken (niet in bridge- of accesspoint modeğ.

Heb je dan ook foutmeldingen met de TV?

Badge

Kan je alle SMA apparatuur op jouw Deco M9 aansluiten en de Deco M9 in router mode gebruiken (niet in bridge- of accesspoint modeğ.

Heb je dan ook foutmeldingen met de TV?

Als ik de SMA via de Deco M9(deze staat in router mode) laat lopen gaat de boel ook fout. Echter had ik daar geen vlan ingesteld. Dit kan ik natuurlijk wel proberen al heb ik dan niet echt een idee wat ik dan aan het doen ben :o). En welk VLAN-id ik dan moet kiezen? Volgens het instellingen scherm op de Deco is dit iets tussen 1 en 4094.

Zou een VLAN ervoor kunnen zorgen dat het modem niet uitvalt ?

 

Reputatie 7

Als zowel de omvormer als de home manager op jouw Deco M9 aangesloten zijn en de Deco M9 wordt als router gebruikt dan is dat al een apart lan en hoeft er geen vlan ingesteld te worden.

Ik zou eigenlijk verwachten dat de TV ontvanger dan geen problemen zou hebben.

Badge

Als zowel de omvormer als de home manager op jouw Deco M9 aangesloten zijn en de Deco M9 wordt als router gebruikt dan is dat al een apart lan en hoeft er geen vlan ingesteld te worden.

Ik zou eigenlijk verwachten dat de TV ontvanger dan geen problemen zou hebben.


Dat probleem is er dan ook. In eerste instantie had ik de omvormer ook achter de Deco hangen. Maar door de problemen is de omvormer naar modem gegaan in de hoop dat het dan wel zou werken. Zeker ook omdat vanuit KPN gezegd werd dat het probleem ook door eigen netwerk zou kunnen ontstaan. En om alles uit te sluiten ben hier met een monteur van KPN kabels aan het om prikken gegaan. En tot de eerste conclusie gekomen dat het de combi SMA met modem het probleem is. De KPN specialist, die als het goed is dit probleem nog in behandeling heeft, heeft een paar weken geleden gezegd dat er erg veel Drops waren door het modem. Wat er dan exact gedropt wordt weet ik niet.

Ik vraag me ook af of de TV-ontvanger het probleem is, zelf denk ik meer aan het modem, zeker na opmerking van KPN specialist of de Drops in de verbinding. Ook omdat het probleem is opgelost na ontkoppelen SMA en na een herstart van modem.

@SMA Home manager 2.0 , Ben jij al een stapje verder gekomen?

Hoi wjb,

nee, ik ben nog niet verder gekomen. Heb een installateur/specialist op gebied van SMA gevraagd mee te denken, maar zij hebben ook nog geen antwoordt gegevens (1,5 week)

Zij werken veel met de HM2.0 maar hadden dit nog niet gehad in combi met KPN modem 12.

Nu heb ik van een kennis begrepen dat zijn nieuwe zonnestroom installatie+ HM2.0 (afgelopen week) zonder enig probleem communiceerde met het internet. Hij zit ook bij KPN en heeft een experiabox 10. Ik heb KPN gevraagd om mij ook een experia10 te sturen, maar die hebben jullie niet meer.

Ik zal dus nu op internet op zoek moeten gaan naar zo'n box, want ik ben bang dat de 12 hier gewoon teveel zaken blokkeert.

ps: de meldingen op de TV ( fout melding stb-nmc-400), ook genoemd door ADR001 in dit topic, heb ik sinds kort ook op mijn TV. Dit is een kwestie van een paar seconde en dan loopt ie door naar tv 

Badge

Zou een experia 10 of ander modem voor mij een oplossing kunnen zijn ?

 

Reageer