Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

  • 8 september 2018
  • 3600 reacties
  • 261818 keer bekeken


Toon eerste bericht

3600 reacties

Hierbij een voorbeeld van de instellingen op een Netgear GS105Ev2 waarbij Internet zonder vlan doorgegeven wordt (eth1) en iTV op vlan 4 (eth1.4).

Let op: Ik heb iTV op vlan 4 geplaatst maar dat heeft niets te maken met het feit dat KPN iTV via vlan 4 aanlevert. Je mag rustig een ander vlan ID kiezen.

De EdgeRouter is hierbij op poort 1 van de switch aangesloten. Op poort 2 zit een TV ontvanger en poort 3, 4 en 5 zijn voor "computer" apparatuur.

VLAN Configuration:

 

VLAN 1 Membership:

VLAN 1 wordt untagged aan poort 1, 3, 4 en 5 toegewezen.

 

VLAN 4 Membership:

VLAN 4 wordt tagged aan poort 1 en untagged aan poort 2 toegewezen.

 

Port PVID:

De PVID zorgt ervoor dat datapakketjes zonder vlan aan het als PVID opgegeven vlan toegewezen worden. Hierdoor plaats de switch eth1 verkeer van de EdgeRouter dus op vlan 1.

 

IGMP snooping is alleen nodig als er meerdere TV ontvangers aangesloten worden.

 

Top bedankt voor deze uitleg

Hey @wjb, alles werkt naar behoren bij mij behalve 1 ding.

Dat is dat mn tv ontvanger de arris vip5202 niet kan updaten.

Elke keer als er een update is geeft de ontvanger dit aan en wil het downloaden. (geen downloadbalk)

Maar na enkele seconden geeft ie aan op het scherm kan niet downloaden (error: DBL-307)

Dan doe ik vervolgens de experiabox aansluiten en zodra die is opgestart download the ontvanger meteen de nieuwe software. Enig idee waar mogelijk de fout zit?

 

Ik heb de edgerouter lite 3 met de config zoals op pag 1. met als extra firewall opties : https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204950294-EdgeRouter-L2TP-IPsec-VPN-Server

 

er zitten ook een Netgear GS108Ev3 en een Netgear GS105Ev2 tussen. Maar zoals gezegd er is geen enkel probleem met internet en de tv behalve het updaten.

Nu moet ik bij elke update wisselen naar de experiabox en dan weer terug.

 

Ik hoor het graag! Als je nog wat meer info nodig heb dan hoor ik het graag.

Lars

Reputatie 7

Dan heb je waarschijnlijk de DNS servers van CloudFlare in gebruik.

Verander deze in bijvoorbeeld de DNS servers van OpenDNS of van KPN zelf en de update zal wel lukken. Dit is een probleem dat alleen op de 5202 speelt, niet op de andere TV ontvangers.

Thanksss, dan ga ik die even aanpassen!

Balen. Allles werkte met WJB stript. Vandaag meterkast netjes afgewerkt waardoor edgerouter even uit is geweest. Nu blijft TV beeld hangen na 2 sec. Waar zal ik het beste eerst naar kunnen kijken waar het aan ligt.

Reputatie 7

Start de CLI en geef het commando restart igmp-proxy

Bedankt voor de snelle reactie WJB. Ik had niet verwacht dat het zo simpel was :-)

Ik heb jaren lang nog Gentoo gebruikt, maar in mijn werk is bijna alles Ubuntu, dus tja. Die originele post is ook waar ik op triggerde om hier wellicht aan antwoord te vinden. Je hebt een apart VLAN voor je STB, dat kan ik ook maken als het perse nodig is. Ik zal je regels doorspitten en op mijn situatie van toepassing maken. Kijken of het helpt. 
 

Intern vlan is niet noodzakelijk voor de werking. Ik ben er zelf alleen niet zo happig op dat iemand via een doosje waar ik zelf niet de controle over heb op mijn interne netwerk kan rondsnuffelen. Voor de firewall regels die ik hierboven poste maakt het eveneens niet zo heel veel uit. Kwestie van andere interface namen invoeren, maar dat moest je toch al doen omdat jouw systeem een andere alias gebruikt voor wat bij mij eth0.4 is.

Ben een aardig eind verder, maar nog steeds geen TV. Ook het internet in al zijn diverse fora heeft nog geen oplossing geboden.

Ik ben hard aan het overwegen jou oplossing, die hele box op zijn eigen VLAN te zetten, te proberen. Wat je dus deed, is een apart VLAN maken, daar internet en IPTV over routeren en je op je router weer samenvoegen?

Reputatie 4
Badge +4

Ik heb jaren lang nog Gentoo gebruikt, maar in mijn werk is bijna alles Ubuntu, dus tja. Die originele post is ook waar ik op triggerde om hier wellicht aan antwoord te vinden. Je hebt een apart VLAN voor je STB, dat kan ik ook maken als het perse nodig is. Ik zal je regels doorspitten en op mijn situatie van toepassing maken. Kijken of het helpt. 
 

Intern vlan is niet noodzakelijk voor de werking. Ik ben er zelf alleen niet zo happig op dat iemand via een doosje waar ik zelf niet de controle over heb op mijn interne netwerk kan rondsnuffelen. Voor de firewall regels die ik hierboven poste maakt het eveneens niet zo heel veel uit. Kwestie van andere interface namen invoeren, maar dat moest je toch al doen omdat jouw systeem een andere alias gebruikt voor wat bij mij eth0.4 is.

Ben een aardig eind verder, maar nog steeds geen TV. Ook het internet in al zijn diverse fora heeft nog geen oplossing geboden.

Ik ben hard aan het overwegen jou oplossing, die hele box op zijn eigen VLAN te zetten, te proberen. Wat je dus deed, is een apart VLAN maken, daar internet en IPTV over routeren en je op je router weer samenvoegen?

Ik heb vanmiddag nog in een kleine maintenance window van de familie gekregen;-), en Pfsense volledig werkend met routed IPTV met Suricata en snort aan. Ik moet de firewall nog wel wat tweaken. Mogelijk heb je wat aan de volgende link (als je hem al niet gevonden hebt)

https://venxir.tweakblogs.net/blog/12507/kpn-glasvezel-via-pfsense
Ik ga nog eens even goed naar de firewall regels kijken op de laatste post van dat forum, lijkt mij beetje teveel van het goede

Ik wil graag alleen internet via mijn Netgear Orbi Router zonder tussenkomst van de Experia Box.

 

Via de PPPOE instellingen lukt het niet direct om vanaf de NTU aan te sluiten.

Moet ik er alsnog een switch tussen zetten met bepaalde instellingen?

 

Ik neem alleen de dienst glasvezel internet 500/500 van KPN.

Apparatuur Netgear Orbi RBK53 met 2 satellieten bedraad en de Tuin variant RBS50Y draadloos.

Reputatie 7

Kan je op die Netgear Orbi de vlan instellen waarop de pppoe verbinding opgezet moet worden?

Zo ja, zet deze dan op vlan 6.

Zo nee, plaats dan een Netgear GS105Ev2 tussen de Netgear Orbi en de NTU en configureer deze zoals onderstaand.

 

 

 

 

Sluit de NTU vervolgens op LAN poort 1 aan en de WAN poort van de Netgear Orbi op LAN poort 2.

Je kun een LAN poort van de Netgear Orbi op LAN poort 3 aansluiten waardoor LAN poort 4 en 5 ook te gebruiken zijn voor LAN aansluitingen.

@wjb Mijn dank is zo groot :grinning:
Ik ben zo blij dat ik mijn eigen router instellingen terug heb en mijn domotica weer snel werkt.

De Netgear Orbi kan helaas geen vlan op de wan poort opbouwen dus heb ik braaf jouw schema gevolgd.

Ik had nog een Netgear GS116Ev2 in de meterkast en heb deze gebruikt met de zelfde instellingen.
Werkt super en haal ook mijn snelheid.

 Sinds vijf dagen heb ik een unifi PEO switch en InWall APs opgenomen in mijn thuisnetwerk. Deze exercitie om de kwaliteit van het wifi te verbeteren. Deze was namelijk erbarmelijk slecht, en dat beviel niet iedereen hier in huis :)

Nu valt mij op dat de IPTV soms af en toe en soms er vaak wegvalt. Dat uit zich in freezen van het beeld en soms de melding dat er heen en weer gezapt moet worden omdat de zender niet beschikbaar is. Behoorlijk storend:rolling_eyes:

Hiervoor had ik al een aantal jaar een Ubiquiti EdgeRouter Lite succesvol draaien in combinatie met 'normale'  en managed switches. Deze Ubiquiti EdgeRouter Lite heb ik destijds met hulp van de volgende geweldige welbekende tutorials werkend gekregen:

Na de integratie van de Unifi US-8 - 60W, een Unifi Inwall en een Unifi Inwall HD in het netwerk valt op dat de KPN IPTV soms even stilvalt en soms de melding geeft dat de zender niet beschikbaar is en er heen en weer gezapt moet worden. Heen en weer zappen werk altijd en het beeld en geluid loopt dan weer goed, echt is dit natuurlijk bloed irritant.

Het diagram van het het netwerk nu. Ik heb voor de simpliciteit niet alle clients opgenomen, maar alleen de hoofdrolspelers.

 

Via de controller software heb ik IGMP Snooping aangezet en op het WLAN “Multicast Enhancement”.

 

Ik heb niet erg veel ervaring met netwerken tot dusver, maar leer erg graag.
Heeft iemand dit euvel eerder ervaren en een oplossing gevonden? Met deze diepte-investering in Unifi apparatuur had ik niet verwacht tegen dit soort problemen nog aan te lopen.

 

Reputatie 7

Kan je eens een screenshot plaatsen van de IGMP snooping instellingen voor de Unifi Inwall HD?

Ja natuurlijk :thumbsup:

Op de router (Edge Router Lite)

IGMP Proxy instellingen
eth1
eth0.4
Het LAN
IGMP Instellingen van het LAN
WLAN
Multicast Enhancement

 

Command: show ip multicast mfc

 

Reputatie 7

Heb je echt jouw EdgeRouter IP adres 192.168.2.1 gegeven?

Upstream hoef je in de proxy server de subnetten 213.75.0.0/16 en 10.16.12/16 niet te definiëren.

Heb je echt jouw EdgeRouter IP adres 192.168.2.1 gegeven?

Upstream hoef je in de proxy server de subnetten 213.75.0.0/16 en 10.16.12/16 niet te definiëren.

Scherp! Heb de gateway op de switch naar 192.168.2.254 veranderd. 
 

Ook na een aantal reboots van router blijft de IPTV af en toe wegvallen. Heel onvoorspelbaar. Soms na wat instellingen aanpassen loopt ie 30 minuten goed en dan opeens weer een korte freeze of een volledige Freeze met de melding dat de zender niet beschikbaar is.

Reputatie 7

En toen je de Unifi Inwall HD's nog niet gebruikte liep alle vlekkeloos klopt dat?

Als je de TV ontvanger niet via de Unifi Inwall HD aansluit maar rechtstreeks op de US-8 switch en daarbij die Unifi's wel actief in het netwerk laat zitten, heb je het probkeem dan nog steeds?

En toen je de Unifi Inwall HD's nog niet gebruikte liep alle vlekkeloos klopt dat?

Als je de TV ontvanger niet via de Unifi Inwall HD aansluit maar rechtstreeks op de US-8 switch en daarbij die Unifi's wel actief in het netwerk laat zitten, heb je het probkeem dan nog steeds?

Ik heb in de afgelopen dagen zo'n beetje alle combinaties van oude en nieuwe situaties geprobeerd. Maar zal het nogmaals voor een lange tijd testen (lees hele dag/avond):

  1. De volledige oude situatie (incl reboot van router)
  2. Situatie waarin oude managed switch door US-8 wordt overgenomen en de inwalls ergens los aanhangen
  3. Als bij 2 freezes voorkomen. Situatie waarin oude managed switch door US-8 wordt overgenomen zonder inwalls.

Zojuist gestart met situatie 1 en nog geen freezes ervaren. Maar vanavond laat weten we het zeker of de oude situatie écht geen freezes heeft. Als dat zo is, zou ik dat wel maf vinden aangezien deze situatie hiervoor maanden achtereen zonder rebooten van iets stabiel heeft gedraaid.

Reputatie 4
Badge +4

@semafoor_dommel ,

ik gebruik dezelfde apparatuur en heb geen last, ik denk aan de settings binnen de controller. Bekijk je properties van je poorten op de unifi Switch eens per poort. Op de Switch kan je aangeven onder welke site, lan, VLAN wel of geen POE ect. ze  moeten draaien. Ik zou dat Multicast Enhancement ook om te testen eens uitzetten. En… na elke wijziging even een provision doen, anders staat het wel op de controller maar mogelijk nog niet op de Switch.

Goed testen kost best wat tijd merk ik. Hopelijk heb ik de tests per stuk lang genoeg gedaan om conclusies te mogen trekken.

 

Gisteren het grootste deel van de dag gewerkt in de volledig oude situatie: Edge Router Lite → Managed switch. IPTV deed het hier als een zonnetje.

 

Later op de avond de managed switch vervangen voor de Unifi Switch. Dit leverde ook geen problemen op.

 

Nóg wat later op vrije poorten op de switch de Inwalls per stuk aangesloten en gekeken wat het deed. Viel snel op dat na inprikken van een Inwall de IPTV freezes toont. Hierop het advies van @Multiedje opgevolgd en de Multicast Enhancement uitgezet. En de IPTV deed het weer (test van zo'n 1 uur).

Daarna de stoute schoenen aangetrokken en ook de andere Inwall aangesloten tussen de switch en de IPTV. Direct hier ook weer freezes en de hele rataplan. Dus expliciet nogmaals de Multicast enhancement in de wifi instellingen op uit gezet (stond ie al, want de wifi instellingen zijn voor alle AP's gelijk). Geforceerd geprovisioned en het lijkt het te doen. Vandaag zal de tijd leren of dit voor lange duur ook echt de oplossing is.

 

Ik probeer het probleem wel goed te begrijpen. Wat doet de Unifi Multicast Enhancement precies waardoor de IPTV stream daar niet mee overweg kan een device op het netwerk die optie heeft aanstaan? 

Reputatie 7

Ik probeer het probleem wel goed te begrijpen. Wat doet de Unifi Multicast Enhancement precies waardoor de IPTV stream daar niet mee overweg kan een device op het netwerk die optie heeft aanstaan? 

Unifi Mulicast Enhancement staat gelijk aan IGMPv3. Het grote verschil tussen IGMPv2 en IGMPv3 is dat bij IGMPv3 alleen datapakketjes doorgestuurd worden naar de TV ontvanger afkomstig van het bron adres waar de TV ontvanger oorspronkelijk om gevraagd had. Zie Source-specific multicast.

Blijkbaar kan iTV van KPN daar niet echt mee overweg en wijzigt iTV van KPN het bron adres.

Dat IGMPv3 niet aangezet moet worden is overigens al geruime tijd bekend.

Ik hoop dat een moderator van KPN ook eens aan de technisch specialisten kan voorleggen of en zo ja wanneer IGMPv3 ondersteund gaat worden. Met name in multiple vlan omgevingen is IGMPv3 voor sommige toepassingen vereist.

Helaas. Zojuist even de tv aan en werd bijna direct getrakteerd op een freeze met de melding dat de zender niet beschikbaar is.

 

Dus enhanced multicasting uit helpt ook niet. @Multiedje Op de switch (en AP) heb ik niets excotisch ingesteld qua VLAN. Is dit wel nodig? Jij hebt ongeveer dezelfde hardware en setup toch?

Reputatie 4
Badge +4

@semafoor_dommel,

Ik draai nagenoeg dezelfde setup. Ik gebruik voor IPTV wel een VLAN op eth1 maar dit is niet noodzakelijk. Als je dit ook wilt uittesten dan moet je wel een aantal aanpassingen doen, een nadeel aan het aanmaken van een apart VLAN voor IPTV is dat je niet zomaar weer de Experiabox kan aansluiten gezien die geen VLAN ondersteuning heeft aan de LAN kant.

kan als je wilt wel wat screenshots geven 

Hoor het wel.

EDIT: geef je wel na het inspoelen van het script op de edgerouter een restart igmp-proxy command?

dus via de CLI inloggen het volgende commando  geven: restart igmp-proxy

@semafoor_dommel,

Ik draai nagenoeg dezelfde setup. Ik gebruik voor IPTV wel een VLAN op eth1 maar dit is niet noodzakelijk. Als je dit ook wilt uittesten dan moet je wel een aantal aanpassingen doen, een nadeel aan het aanmaken van een apart VLAN voor IPTV is dat je niet zomaar weer de Experiabox kan aansluiten gezien die geen VLAN ondersteuning heeft aan de LAN kant.

kan als je wilt wel wat screenshots geven 

Hoor het wel.

EDIT: geef je wel na het inspoelen van het script op de edgerouter een restart igmp-proxy command?

dus via de CLI inloggen het volgende commando  geven: restart igmp-proxy

Ik heb de IGMP proxy zojuist herstart. Had dit, toen ik de setup draaide met de enhanced multicasting aan al eens geprobeerd, maar misschien biedt het nu soelaas.

Wat bedoel je precies met het inspoelen van het script op de edgerouter eigenlijk? Ik verander nu alleen settings op via de controller-software op de cloud-key.

Reageer