Sticky

Klaar voor de toekomst: Veranderingen bij Digitenne

  • 30 January 2018
  • 1520 reacties
  • 230731 keer bekeken


Toon eerste bericht

1520 reacties

Reputatie 7
Badge +16
Ik heb een tv van 2013 (Full HD) met ingebouwde decoder. Ik heb geen digitenne-insteekkaart, want ik heb alleen behoefte aan NPO 1, 2 en 3 + lokaal. Betekent dit dat ik na ombouw van de zendmasten geen ontvangst meer heb?
Voor de nieuwe uitzendnorm moet je tv beschikken over h.265 ofwel HEVC. Dit is de nieuwe norm die nu al gebruikt wordt voor UltraHD.
Waarschijnlijk heeft jouw tv nog de h.264 HD norm en deze is straks niet geschikt voor ontvangst van de zenders. Als je geen gebruik wil maken van de betaalzenders dan kan je overwegen een tuner te kopen die voldoet aan deze h.265 HEVC norm. Betaalzenders zijn echter alleen te bekijken via de nieuwste tuners omdat KPN straks geen gebruik meer maakt van losse kaarten.
Reputatie 5
Badge +3
Kan dit trouwens niet ook gehackt worden? Volgens mij kun je ook lege smartcards kopen.
Reputatie 7
Badge +16
Kan dit trouwens niet ook gehackt worden? Volgens mij kun je ook lege smartcards kopen.Als dat zou kunnen dan zal dat natuurlijk niet worden verteld hier.
Maar reken er maar niet op. Geen enkele cardshare leverancier levert de Engelse en Italiaanse SKY zenders meer omdat deze extra zijn beveiligd met de nieuwe CI+ die niet te kraken is. Ook de internationale sportzender van Fox via Canal Digitaal is alleen maar te bekijken met CI+ omdat dit een eis is en reken maar dat binnen enkele jaren alle zenders op die manier zullen worden aangeboden.
Wat dat betreft is KPN wel op de toekomst voorbereid. Ik hoop wel dat KPN besluit om losse CI+ modules met ingebouwde smartcard te gaan leveren straks.
Reputatie 7
Ik heb een tv van 2013 (Full HD) met ingebouwde decoder. Ik heb geen digitenne-insteekkaart, want ik heb alleen behoefte aan NPO 1, 2 en 3 + lokaal. Betekent dit dat ik na ombouw van de zendmasten geen ontvangst meer heb?Een TV uit 2013 is ZEKER NIET geschikt voor het nieuwe uitzendsysteem. Zodra jouw regio is omgebouwd zal je dus daarmee geen ontvangst meer hebben. Er zijn diverse losse FTA ontvangers te koop rond € 50 als je nog geen nieuwe tv wilt kopen. Alleen 4K UHD tv's hebben de HEVC codec aan boord.
Ik heb, voor zover ik weet, alle info over het nieuwe Digitenne/DVB-T2 in het artikel op mijn site staan.

@Harrie J.
Ik heb een tv van 2013 (Full HD) met ingebouwde decoder. Ik heb geen digitenne-insteekkaart, want ik heb alleen behoefte aan NPO 1, 2 en 3 + lokaal. Betekent dit dat ik na ombouw van de zendmasten geen ontvangst meer heb?Een TV uit 2013 is ZEKER NIET geschikt voor het nieuwe uitzendsysteem. Zodra jou regio is omgebouwd zal je dus daarmee geen ontvangst meer hebben. Er zijn diverse losse FTA ontvangers te koop rond € 50 als je nog geen nieuwe tv wilt kopen. Alleen 4K UHD tv's hebben de HEVC codec aan boord.
Ik heb, voor zover ik weet, alle info over het nieuwe Digitenne/DVB-T2 in het artikel op mijn site staan.

@Harrie J.


@ Peter: Dank voor het antwoord
Beste KPN-Digitenners,
Ik heb een abonnement voor gebruik op de boot. IJsselmeer, Wadden, Noordzeekust. Gebrui daarvoor een EyeTV One USB decoder: https://www.bol.com/nl/p/elgato-eyetv-one-digitale-decoder-usb/9000000011866100/
Belangrijkste vraag: hoe gaat dit straks worden opgelost...?
En minstens zo relevant: Wordt er nu eidenlijk iets gedaan aan het bereik? Als je -bijvoorbeeld- in de haven van Oude Schild ligt, zie je de toren Wieringermeer, maar ontvangst is er niet... Terschelling ook niks. Zelfs de Friese westkust bestaat niet voor Digitenne. En ook in mijn werkkamer in het midden van het land komt er op z'n best een blok met commerciele zenders binnen.
Oliedom, want de gehele bootjes/kampeerdersmarkt laat je zo links liggen. Nog los van al die hobbyhokken, achtertuinen en duinpannen......
Gaat dit straks opgelost zijn...?
En... oh ja: waarom zijn de blokken met publieke zenders zoveel zwakker dan de commerciele meuk...?
Reputatie 3
Badge +1
Dus, als ik het goed begrijp heb ik geen enkele reden om nog langer Digitenne af te nemen.
Ik heb nu 1 simpele decoder geleend of gehuurd?, 1 zelfgekochte Topfield recorder en nog een oude beeldbuis-tv. En deze moet ik bij de omwisseling dus ook nog inleveren om er iets voor terug te krijgen, terwijl ik de voordelen niiet krijg.

Ik heb het idee dat men Digitenne eigenlijk zelf nog té voordelig vindt en dat men deze lulkoek bedenkt om mensen over te laten stappen naar interactieve tv of in elk geval alle voordelen af te pakkenen alles duurder te maken.

En weet je wat ik echt hufterig vind? Dat er wel een usb-poort op de nieuwe decoder zit en knoppen op de afstandsbediening om op te nemen, maar dat deze functie bewust geblokkeerd is. Zóóóó overduidelijk dat KPN dit hele Digitenne de grond in wil boren om er zelf beter van te worden.
Reputatie 7
Ik heb een abonnement voor gebruik op de boot. IJsselmeer, Wadden, Noordzeekust. Gebrui daarvoor een EyeTV One USB decoder. Belangrijkste vraag: hoe gaat dit straks worden opgelost...?Als je een abonnement hebt dan krijg je de nieuwe ontvanger. Deze werkt op de boot met 230 volt omvormer prima. Weergave via een laptop kan niet; er is een tv-tje nodig met hdmi ingang. Eigen apparatuur, als eye tv, is straks niet meer bruikbaar omdat dat nog werkt met de oude, huidige, norm.
De abonnementszenders (4 t/m 32; uitg. 22) zijn straks uitsluitend met de KPN-ontvanger te krijgen.

Wordt er nu eidenlijk iets gedaan aan het bereik? Als je -bijvoorbeeld- in de haven van Oude Schild ligt, zie je de toren Wieringermeer, maar ontvangst is er niet..Als je een actieve antenne gebruikt heb je in het hele land buiten, en dus zeker ook op een boot, prima ontvangst. Gebruik je het sprietje dat bij eye tv wordt geleverd dan is dat inderdaad niet te garanderen en dat doet KPN dan ook niet.

@ Juultje68
Bij de nieuwe ontvanger zit een verloopkabel naar SCART bijgeleverd. Ook een oude TV zonder HDMI, maar met SCART, kan gebruikt worden.

En weet je wat ik echt hufterig vind? Dat er wel een usb-poort op de nieuwe decoder zit en knoppen op de afstandsbediening om op te nemen, maar dat deze functie bewust geblokkeerd is. Zóóóó overduidelijk dat KPN dit hele Digitenne de grond in wil boren om er zelf beter van te worden. Mee eens. Ik denk dat het beleid nog steeds bewust blijft om mensen richting interactieve tv te 'duwen'. Helaas is dat lang niet altijd mogelijk, denk aan een boot. Die Topfield recorder kan na de omzetting in je regio in de afvalbak. Opnemen met de nieuwe ontvanger kan helaas niet. (doordat ze Harddiscgebruik via usb niet willen ondersteunen).

Heb je al internet van KPN? Dan is de combinatie met interactieve tv goedkoper dan de combinatie internet en Digitenne.
Nieuwe ontvanger? Wat heb ik daar aan? 220V en TV nodig. Dat is geen configuratie voor op een boot.
Kampioenschappen klanten wegjagen....
Reputatie 5
Badge +3
Woensdag (7-2-2018) komt de implementatiemanager hier een praatje houden.
Hebben jullie nog vragen, naast onderstaande?

1.Waarom heeft de ontvanger geen SPDIF/Dolby out? (ook naar aanleiding vraag PeterG)
2.Kan via de USB poort wel eigen media bestanden (MKV/MP4/Avi/DivX etc.) worden afgespeeld?
3.Wat worden de resoluties (interlaced of progresief) en bitrates van de H265 zenders.
4.Is de HDMI uitgang beveiligt? (HDCP)

Iemand nog een vraag?
Reputatie 7
Punt 3. Ik denk maar zo dat die gelijk aan die van i-tv gaan worden want die heeft KPN tenslotte al

HD 1080i50 met 7 Mb/s. NPO zal denk ik wél 12 Mb/s worden. Die hebben een eigen frequentiemux en ruimte zat met HEVC.
Reputatie 5
Badge +3
Waarom dezelfde bitrate? HEVC is juist zelfde kwaliteit met halve bitrate.
Reputatie 7
Waarom dezelfde bitrate? HEVC is juist zelfde kwaliteit met halve bitrate.Oh ja, natuurlijk. Weer niet aan gedacht. Moet nog wennen aan die nieuwe techniek voor HD en dus de nieuwe waarden. :s

De beeldkwaliteit zal i.i.g. zeker vergelijkbaar zijn met wat kpn nu al over koper biedt.
Reputatie 3
Badge +1
@PeterG
"Een TV uit 2013 is ZEKER NIET geschikt voor het nieuwe uitzendsysteem. Zodra jou(W) regio is omgebouwd zal je dus daarmee geen ontvangst meer hebben."

Hierop baseerde ik mijn reactie dat mijn beeldbuis-tv niet meer geschikt zou zijn. Dus nu snap ik niet meer wat er nou waar is. Kan het wel of niet....?

Ja, ik ben al een tijdje op zoek naar een vervangende tv, maar met deze ontwikkelingen ben ik geenszins van plan bij KPN te blijven en ben de hele avond al aan het uitzoeken wat ik ga doen. Geen KPN meer, dat is zeker,,,, Ik neem vrijwel alles op wat ik wil kijken en gebruik 2 tv's intensief.
Reputatie 7
@Juultje68
De vraag ging om ontvangst met de TV zelf. Voor ontvangst van alléén NPO. Dat kan, straks, alleen met een 4K UHD televisie.

Met de nieuwe losse ontvanger kan élke tv gebruikt worden. Mits ie dus voorzien is van SCART, of HDMI, en zelfs video in / audio in.

Opnemen is straks NIET meer mogelijk met Digitenne. Dat kan in de toekomst wel veranderen. Mijn, huidige, digitenne hangt aan een dvd/hdd-recorder. Maar als straks de HD-uitzendingen van dezelfde beveiliging zijn voorzien als kpn nu via interactieve tv heeft heb ik daar ook niet veel meer aan.

Wil je kunnen opnemen dan zul je, als je geen vaste lijn of coax hebt, over kunnen (moeten) stappen op één van de satellietaanbieders Canaldigitaal of Joyne.

Via het koperdraad (vroeger PTT aansluiting) kun je kiezen uit diverse providers.
Via coax kun je abonnement nemen op de kabelprovider die bij jouw actief is. (vaak Ziggo)
Reputatie 7
jou(W) regio.Dank, stom foutje. *shame*😳
Gecorrigeerd in originele bericht.
@Juultje68
Reputatie 7
Badge +11
Woensdag (7-2-2018) komt de implementatiemanager hier een praatje houden.Boeiend, hoe komt dat zo, waar is hier ?
Aanvulling nav van bericht hier onder (later dus).
De implementatiemanager komt dus bij KPN en niet bij adam88 :->

Hebben jullie nog vragen, naast onderstaande?
=== knip ===
Iemand nog een vraag?
Ja, waarom is het opnemen onmogelijk gemaakt ?
( Nog steeds te veel klanten blijkbaar ? )

Het is voor mij/ons niet zo'n probleem gelukkig, de glasvezel van de kleine lokale kabelclub is bijna gereed.
Maar als ik een nomadisch leven zou hebben, bv binnenvaartschipper dan zou ik hier stevig van balen.

Wat zit hier achter ????
Wat is het belang van de KPN om dit systeem uit te kleden ?
Reputatie 7
Badge +29
Hoe zit het trouwens bij mensen die begin dit jaar een Digitenne abo hebben afgesloten? Ik neem aan dat die wel mogen opzeggen, of zijn die verplicht hierin mee te gaan onder de eigenlijke voorwaarde van 12 maanden contractduur?
Ik zag dat ik hier nog niet op geantwoord had. Mensen die in de afgelopen jaren een abonnement hebben afgesloten hebben sowieso huurapparatuur, dus als ze nu een tuner hebben, dan is er niets aan de hand krijgen ze een tuner er voor terug. Hebben ze nu een insteekkaart krijgt men de keus om die om te wisselen voor een tuner, of om die op te zeggen. Als je alleen maar insteekkaarten hebt en ze allemaal opzegt, dan eindigt het abonnement ook.

We zijn al eerder dit jaar gestopt met het leveren van de insteekkkaart, dus alle nieuwe klanten van na die tijd hebben sowieso een tuner. Voor de groep die nog wel een insteekkaart heeft en nog niet buiten contractstermijn is lijkt me dat we coulant zijn. Maar dat weet ik niet zeker, Daar kom ik op terug.


Voor klanten die contact opnemen kunnen we de wissel dan gelijk al gaan uitvoeren. Precieze startatum daarvoor weet ik nog niet, maar de verwachting is vanaf komende week.
Dat bedoel ik niet 😉 ik doel op het feit als een insteekkaart (of smartcard) kapot gaat of een oude digitenne ontvanger. Moet de klant dan naar zo'n nieuwe ontvanger? of krijgen ze dan nog wel een oude insteekkaart (smartcard) of oude digitenne ontvanger?
Ah zo! Ja, ook in dat geval wisselen we gelijk om naar nieuwe ontvanger. Het kunnen wisselen door de klantenservice is ook sinds gisteren actief.


Ja, als zij abonnementszenders willen blijven kijken moeten ze over naar een huurontvanger. Zie ook de veelgestelde vragen onderaan in het startbericht ?
Duidelijk! De mensen die nu dus niet betalen (lees kooptuner) moeten dan verplicht 5 euro per maand gaan betalen voor een huur tuner. Of krijgen deze mensen korting omdat ze een kooptuner hadden?
Klopt, ze gaan betalen, er wordt geen korting verleend.

Erik, op de landingspagina https://www.kpn.com/service/televisie/digitenne-omwisselen.htm
De tekst in de blauwe button nodigt niet uit om daar te scrollen (wat ik dan ook niet deed).
"Lees meer op ons forum"
Dat is ook een beetje de insteek. We kunnen hier op het forum veel actiever de vragen beantwoorden en inspringen op wat de klant wil weten.

Ik heb een tv van 2013 (Full HD) met ingebouwde decoder. Ik heb geen digitenne-insteekkaart, want ik heb alleen behoefte aan NPO 1, 2 en 3 + lokaal. Betekent dit dat ik na ombouw van de zendmasten geen ontvangst meer heb?
Welkom op het forum, Harrie! Zoals Peter al aangaf gaat dit met jouw tv niet meer lukken als de mast eenmaal omgebouwd is.

Dus, als ik het goed begrijp heb ik geen enkele reden om nog langer Digitenne af te nemen.
Ik heb nu 1 simpele decoder geleend of gehuurd?, 1 zelfgekochte Topfield recorder en nog een oude beeldbuis-tv. En deze moet ik bij de omwisseling dus ook nog inleveren om er iets voor terug te krijgen, terwijl ik de voordelen niiet krijg.
Hallo Juultje, welkom hier! Je kunt straks met je beeldbuis nog gewoon kijken. De eerdere opmerking richting Harrie ging over een ingebouwde Digitenne ontvanger in zijn tv. Die zal bij hem niet meer werken. Maar de nieuwe tuner is ook op een beeldbuis prima aan te sluiten. Als je wisselt vragen we je de huurtuner in te leveren. Kooptuners mag je natuurlijk gewoon houden.

Beste KPN-Digitenners,
Ik heb een abonnement voor gebruik op de boot. IJsselmeer, Wadden, Noordzeekust. Gebrui daarvoor een EyeTV One USB decoder: https://www.bol.com/nl/p/elgato-eyetv-one-digitale-decoder-usb/9000000011866100/
Belangrijkste vraag: hoe gaat dit straks worden opgelost...?
Jij ook welkom, Pieter! Zoals Peter al aangeeft zal jij ook, als je een abonnement hebt, de keus krijgen om te wisselen of te beëindigen. Als jij een los apparaat hebt die de nieuwe norm ondersteunt, dan kun je de NPO's en de regionale zender wel blijven kijken.

iTV en Digitenne in 1 ontvanger
Dan moet men software ontwikkelen die met beiden overweg kan, of denk ik nu weer te simpel?
Beetje 🙂 De techniek achter Digitenne en achter interactieve TV is zodanig verschillend dat, als we daar een software voor zouden maken, dit een heel groot iets wordt. De vraag is dan of de ontvanger dat hardwarematig aankan (grote software vraagt meer processor/geheugen/opslag). Daarnaast loop je dan veel meer risico op negatieve kruisbestuiving. Daarmee bedoel ik dat er bijvoorbeeld onbedoeld problemen kunnen ontstaan in Digitenne als we voor iTV iets updaten of andersom. Of als het ene stoort, dat het ook het andere kan gaan beïnvloeden. Ga er dan ook maar niet vanuit dat we dit ooit koppelen.


Ik had het al even in privébericht tegen Adam gezegd, maar morgen (7 februari) komt de implementatiemanager van dit traject bij ons langs. Ik leg dan de overige vragen voor en kom er bij jullie op terug.
1.Waarom heeft de ontvanger geen SPDIF/Dolby out? (ook naar aanleiding vraag PeterG)
2.Kan via de USB poort wel eigen media bestanden (MKV/MP4/Avi/DivX etc.) worden afgespeeld?
3.Wat worden de resoluties (interlaced of progresief) en bitrates van de H265 zenders.
4.Is de HDMI uitgang beveiligt? (HDCP)
Reputatie 5
Badge +4
Nou, naar aanleiding van de tips heb ik bij Bol een nieuwe gekocht. Niet duur maar wel goed. Scart-aansluiting, antenne-out en hdmi. Met een usbstikkie er in ook nog opnemen die op de pc is af te spelen zonder problemen in .mts container. Altijd handig voor films die niet op uitzendinggemist komen.
Kan alleen maar beter worden als het binnenkort in HD wordt uitgezonden. Ik ben helemaal blij.
Reputatie 7
Nou, naar aanleiding van de tips heb ik bij Bol een nieuwe gekocht.
Geen geduld meer, John? 😄
Dat is mooi. Ik wacht nog even af tot de oude dvb-t het niet meer doet en dan de Action folder in de gaten houden. Of toch naar good-old Conrad.https://forum.kpn.com/digitenne-12/klaar-voor-de-toekomst-veranderingen-bij-digitenne-445235/index4.html#post580606 ;)

Ik vermoed dat je hiermee een kat in de zak hebt, @John123. Er staat nérgens vermeld dat deze ontvanger geschikt is voor de norm H.265 HEVC. Ik vind 'm ook verdacht goedkoop als ie H.265 HEVC zou hebben.

Er staat alleen T2 op en dat kan dus de oude norm zijn die in Nederland niet gebruikt gaat worden. In Europa heeft alleen G.B. die oude norm.
Reputatie 5
Badge +6
Als je wilt opnemen is er nog wel een andere manier, je kan altijd nog een
"video to PC" convertor kopen, die sluit je aan op de drie tulp uitgangen, en de
usb kant in de PC. ( is allen geen HD, maar op een PC valt er prima naar te kijken).

Ik gebruikte dit in verleden wel vaker op een Digitenne ontvanger.
ik heb geen ontvanger meer, alleen insteek kaarten, maar als er weer
ontvangers worden uitgedeeld zal ik het weer eens proberen.

Je kan het dan zelfs via VLC op je PC streamen over je netwerk naar tablets.
Nadeel is wel dat iedereen naar het zelfde kanaal moet kijken.
Reputatie 5
Badge +3
@WimC

Als er geen HDCP beveiliging opzit kun je ook een HDMI capture device gebruiken.
Reputatie 7
Badge +16
Ik heb het eerste nieuws rond Digitenne even laten zakken.

Voordelen:
Op dit moment zijn er maar weinig tv's die met HEVC overweg kunnen, maar over een paar jaar is dit gewoon de norm en daarmee is Digitenne wel degelijk op de toekomst voorbereid.
Het beeld zal fantastisch zijn, HD, en dat gewoon uit de lucht.

Nadelen:
De verplichte tuner huren. Hiermee maak je bij de gebruikers van het eerste uur die een tuner hebben moeten kopen geen vrienden. Waarom niet gekozen voor een (koop) CI+ module?
Het blijft een lineair kijken product. Opnemen, begin gemist, films huren etc. is niet mogelijk.

Stof om over na te denken:
Introduceer zo snel mogelijk de CI+ module.
Maak de tuner niet een huur- maar een leenmodel zoals bij Interactieve TV. 5 Euro verplichte verhoging voor de abonnees van het eerste uur is een forse (in mijn ogen onaanvaardbare) verhoging. Nu de nieuwe Interactieve TV app toch op de schop gaat: maak hem meteen geschikt voor Digitenne abonnees, dus Begin Gemist en meerdere zenders, films huren ed. via Chromecast.
Kijk eens naar de andere aanbieders, zoals zij ook naar KPN kijken, het dichtst bij komt in die zin Canal Digitaal die het ook moet doen met zenders uit de lucht.
Reputatie 6
Badge +9
Wij hebben de toekomst alvast bekeken en besloten per direct te stoppen met Digitenne. We hebben internet + bellen en TV van KPN met drie HD TV ontvangers. Op 1 plek hadden we een insteekkaart omdat dat makkelijker was op die plek. Gezien de insteekkaarten stoppen en het een Digitenne TV ontvanger werd voor 5 euro per maand konden we net zo goed naar een 4e ITV HD TV ontvanger. Deze wordt vandaag geleverd en Digitenne hebben we helemaal stopgezet 🙂
Reputatie 1
@Erik_ Kun je voor ons dan regelen dat onze digitenne ontvanger omgewisseld wordt?

Reageer