Vraag

De iTV app van KPN met Chromecast ondersteuning


Reputatie 7
Badge +25

Dit is een ouder artikel. Lees het artikel over de KPN TV app in onze Kennisbank voor de nieuwste informatie.

Het is dan eindelijk zover: de nieuwe iTV app is nu te downloaden voor je smartphone en tablet. We hebben al vaak de wens gehoord om te kunnen casten via de iTV app. Die wens is nu eindelijk in vervulling gegaan. Ook is het sinds kort mogelijk om in de gehele EU de iTV app te gebruiken (handig voor op vakantie!) dus de Chromecast ondersteuning komt als geroepen. In dit topic vertel ik je meer over de geheel nieuwe app.
 

85cacc05-4cf8-4f48-9367-db5e365e0825.png

 

Wat is er nieuw?


De Interactieve TV app is helemaal vernieuwd en verbeterd. De app ziet er anders uit en we hebben mooie nieuwe functies toegevoegd. Je kon altijd al TV kijken, de TV Gids gebruiken en opnames inplannen en bekijken in de app. Nu kun je ook:

 • Programma’s 7 dagen terug bekijken vanuit de TV Gids
 • Begin Gemist (per 20-2-2019)
 • Live pauzeren (per 20-2-2019)
 • De app gebruiken om TV of video’s te kijken op je grote scherm door Chromecast ondersteuning
 • Tv kijken in de hele EU (let op: per 1-1-2021 is het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer van de EU, je kunt daar dan ook geen programma's bekijken. Wel heb je toegang tot de gids)

 

Inloggen en Verbinding

Waar vind ik de nieuwe iTV app?
- Download de app voor iPhone of iPad
- Download de app voor Android Phone of Tablet

Hoe kan ik inloggen in de app?
In de iTV app kun je inloggen met een abonnementsnummer en pincode. Met deze nummers heb je ook Interactieve TV op de tv-ontvanger geactiveerd. Het abonnementsnummer bestaat uit 14 cijfers en de pincode uit 4 cijfers.
Je kunt ook inloggen met het KPN ID waaraan je internet + interactieve tv abonnement gekoppeld is.

Nieuw per 29-05-2019 in iOS:
Bij het inloggen in de iTV app heb je voortaan de keuze of je (afhankelijk van het gebruikte toestel) wilt inloggen met Touch ID of met gezichtsherkenning (Face ID). De voorkeur is aan te passen in de instellingen binnen ‘Profiel’.

Waar kan ik mijn abonnementsnummer of pincode terugvinden?
Nadat je Interactieve TV hebt besteld, heb je een brief of e-mail ontvangen waarin het abonnementsnummer en pincode vermeld staan. Met deze nummers heb je ook Interactieve TV op de tv-ontvanger geactiveerd. Het abonnementsnummer bestaat uit 14 cijfers en de pincode uit 4 cijfers. Met deze nummers kun je inloggen. Kun je je abonnementsgegevens niet meer terugvinden? Klik dan op 'Inloggegevens vergeten' op de inlogpagina of kijk hier: Abonnementsnummer en pincode opvragen

Waarom zie ik een foutmelding bij het inloggen?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het inloggen niet lukt. Bij de meeste foutmeldingen wordt ook een foutcode vermeld. Je zou de volgende foutcodes kunnen zien:

 • 403-3161: Je hebt meer dan vijf foutieve inlogpogingen gedaan. Je account is dan voor 24 uur geblokkeerd.
 • 403-3162: De ingevoerde inloggegevens zijn onjuist. Controleer of je de juiste inloggegevens gebruikt.

 

Chromecast

In de nieuwe iTV app is nu ook de Chromecast functionaliteit ingebouwd. Zorg er voor dat het apparaat waarmee je wilt casten is verbonden met hetzelfde netwerk als de Chromecast. Wanneer de Chromecast en het apparaat waarmee je de iTV app geopend hebt, verbonden is met hetzelfde netwerk, verschijnt er automatisch een Chromecast icoon (rechtsboven) in beeld. Door op dit icoon te klikken kun je verbinding maken met de Chromecast.

 

De verbinding met de Chromecast is niet stabiel
Om te zorgen dat het casten van een programma naar je tv soepel en stabiel verloopt, raden we je aan om een internetverbinding te gebruiken met een snelheid van tenminste 20 mbit/s. Houd er wel rekening mee dat de internetsnelheid omlaag gaat als je je verder van het modem bevindt.

 

TV Gids en 7 dagen terugkijken

Hoe kan ik een programma terugkijken?
Het is nu ook mogelijk om programma’s tot 7 dagen terug te kijken via de Gids. Je kunt een programma terugkijken als deze meer dan 15 minuten geleden is afgelopen. Programma’s die je terug kunt kijken zijn in de Gids te herkennen aan de tekst “Kijk terug”.

Waarom kan ik bij sommige programma’s niet doorspoelen?
Voor sommige zenders is het doorspoelen van uitzendingen geblokkeerd. We mogen de doorspoelfunctie in verband met rechten niet gratis aanbieden. Wanneer je niet kunt doorspelen, wordt dit aangegeven met de melding: “Vooruitspoelen voor deze zender niet toegestaan”.

Waarom begint het programma niet meteen?
Het opnemen van een programma begint 5 minuten eerder dan de starttijd. Dit is om er voor te zorgen dat je niet het begin mist als het programma iets eerder start dan gepland. Hierdoor kan het gebeuren dat je soms nog een stukje van het programma ervoor ziet, of dat je reclames kijkt. Daarom kun je bij elk programma altijd de eerste 7 minuten doorspoelen.

Kan ik mijn persoonlijke zenderlijst ook in de Interactieve TV app zien?
Nee, het is nog niet mogelijk om de persoonlijke zenderlijst van de tv-ontvanger te bekijken in de Interactieve TV app. Het is wel mogelijk om favoriete kanalen in te stellen in de Interactieve TV app.

 

Films & Series kijken in On Demand

Wat is On Demand?
On Demand wil zeggen dat je de video kunt bekijken wanneer je maar wilt. Dit in tegenstelling tot Live televisie, waarbij programma’s op een vast tijdstip worden uitgezonden.

Hoe kan ik een film of serie vinden in On Demand?
Op de startpagina van de Interactieve TV app en website staan een aantal suggesties van films en series die je kunt kijken. Daarnaast kun je een film of serie zoeken door op het zoeken icoon te klikken in de navigatiebalk onderin. Vooral als je het Pluspakket hebt, is er een rijk aanbod aan gratis films en series om te bekijken.

Alle films en series van het Basis- en Pluspakket zijn nu terug te vinden in de iTV app. Op de Films-pagina vind je meteen een overzicht van de nieuwste films. Pas de sorteervolgorde aan om bijvoorbeeld de best beoordeelde films te zien. Of gebruik de genre-knop om films te vinden in de categorie Uitgelicht, of om je favoriete genre te kiezen.

Het aanbod op de Series-pagina is uitgebreid door alle series uit het Basis- en Pluspakket te tonen. In het overzicht vind je automatisch de nieuwste series eerst. Als je op een serie klikt wordt er vanaf nu een andere pagina getoond: de seriedetailpagina. Hier vind je een algemene beschrijving van de serie en alle afleveringen, gegroepeerd per seizoen.

Kan ik ook video’s huren via de app?
Nee, huren van video’s kan alleen via de tv-ontvanger.

 

6734468b-1f0b-4e4f-acef-3a5e4da247fa.png

 

Veelgestelde vragen (FAQ)


Wat zijn de minimale vereisten om de Interactieve TV app te kunnen gebruiken?
Gebruik je een iPhone of iPad? Dan moet deze minimaal iOS 10.0 gebruiken.
Gebruik je een Android telefoon of tablet? Dan moet deze minimaal Android 5 gebruiken.

Ik zie geen update op de iPhone?
We maken geen onderscheid meer tussen de iPhone en iPad en gaan met één app verder. Heb je een iPhone? Download dan de nieuwe app in de App Store en verwijder de oude app.

Waarom moet ik mijn locatie delen als ik iets wil kijken over 3G/4G?
Sinds 20 maart is het mogelijk om de iTV app te gebruiken in de gehele EU. Om vast te stellen of je in de EU bent, hebben we je locatie nodig. De locatiebepaling is grof en vindt buiten de app om in het besturingssysteem van je apparaat plaats. Je locatie wordt niet onthouden en wordt niet voor andere doeleinden gebruikt.

Hoe verwijder of annuleer ik een opname?
Ga naar 'Mijn Profiel' en kies voor 'Mijn opnames'. Zowel opgenomen als geplande opnames kun je eenvoudig verwijderen door naar links te vegen. Kies voor Verwijderen (bij al opgenomen programma’s) of Annuleren (bij geplande opnames).

Kan ik Live TV pauzeren?
Het is nu ook mogelijk om Live TV te pauzeren door op de pauze-knop te klikken in de iTV app.

Is Begin Gemist ook beschikbaar in de app?
Je kunt een item dat al gestart is, vanaf het begin bekijken door op de ‘Begin gemist’ knop (links van de tijdbalk) te klikken in de player. Het item wordt dan opnieuw gestart. Door op de “LIVE” knop (rechts van de tijdbalk) te klikken ga je terug naar het live-moment.

Waarom kan ik sommige zenders wel op mijn tv bekijken, maar niet op de Interactieve TV app?
Er kunnen twee redenen zijn waarom een zender wel op je tv te bekijken is, maar niet op de Interactieve TV app. Sommige zenders zijn alleen op je tv-ontvanger beschikbaar en kun je nooit in de app bekijken. De zenders worden wel getoond in de app zodat je de mogelijkheid hebt om een opname in te plannen. Dit is aangegeven met de tekst “Deze zender kun je alleen bekijken op de tv-ontvanger”.

Het kan ook zo zijn dat we nog niet de rechten hebben om de zender onderweg beschikbaar te maken. In dit geval kun je de zender alleen thuis bekijken. Dit is aangegeven met de tekst “Deze zender is alleen thuis beschikbaar”.

In beide gevallen geven we in de app aan dat je de zender niet kunt bekijken door een grijs afspeelicoon met een streep erdoorheen.

Hier vind je een compleet zenderoverzicht: Zenderoverzicht tv en/of radio van KPN

Kan ik ondertiteling voor Nederlandstalige zenders aanzetten?
Ja dat kan. Net zoals je ondertiteling op tv kunt aanzetten met behulp van teletekstpagina 888, kun je dat ook met de Interactieve TV app. Dit kun je aanzetten in de Instellingen. Ga hiervoor naar de Profiel-pagina (via de navigatiebalk) en kies voor Instellingen. Hier kun je de ondertiteling inschakelen. Of er ondertiteling beschikbaar is, is afhankelijk van het programma. Niet alle programma's sturen standaard ondertiteling mee.

Zijn de zenders met gesproken ondertiteling (GOS) ook beschikbaar?
Ja. De zenders met gesproken ondertiteling (GOS) staan achteraan in de zenderlijst en zijn te herkennen aan het tekstballonnetje bij het zenderlogo.

Hoe maak ik een zenderlijst?
Op de pagina’s Nu op TV en de TV gids kun je kanalen filteren. Door op ‘Alle zenders’ te klikken komt er een menu beschikbaar met de volgende opties:
- Alle zenders: deze is standaard geselecteerd
- Buitenshuis beschikbaar: met deze filter worden alleen de zenders getoond die je buitenshuis kunt afspelen
- Favorieten: favoriete zenders

Favoriete zenders kunnen worden aangemaakt door op het hart-icoon te klikken. Het verwijderen van de favoriete zenders kan door nogmaals op dit icoon te klikken. Het gekozen filter wordt toegepast op de volgende plekken:
- TV Gids
- Nu op TV
- Mini TV Gids
Als er een filter actief is kun je dat eenvoudig zien aan de blauwe kleur van het filter.


Veel informatie natuurlijk dus mijn advies is om er gewoonweg mee aan de slag te gaan. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden dus laat het vooral weten in een bericht hieronder. Als je vragen hebt over de nieuwe iTV app dan horen we dat graag! 🙂

 

Laatste update: februari 2021


1524 reacties

Badge

En wanneer gaan jullie, eindelijk eens, de kpn itv voor de chromecast 2020 beschikbaar stellen? Voor een bedrijf dat pretendeert voor te lopen, lopen jullie flink achter op Ziggo.. 

Reputatie 7

En wanneer gaan jullie, eindelijk eens, de kpn itv voor de chromecast 2020 beschikbaar stellen? Voor een bedrijf dat pretendeert voor te lopen, lopen jullie flink achter op Ziggo.. 

Wil je dan echt inboeten op beeldkwaliteit? Weet je dat die app van Ziggo geen full-HD is maar een schamele 720p50. Daar wil je toch niet langere tijd naar kijken.

Badge

En wanneer gaan jullie, eindelijk eens, de kpn itv voor de chromecast 2020 beschikbaar stellen? Voor een bedrijf dat pretendeert voor te lopen, lopen jullie flink achter op Ziggo.. 

Wil je dan echt inboeten op beeldkwaliteit? Weet je dat die app van Ziggo geen full-HD is maar een schamele 720p50. Daar wil je toch niet langere tijd naar kijken.

Kpn itv werkt prima op smart tv’s met android. Prima op telefoons met android. Dus is de stap klein naar google tv. Ik heb het hier nergens over beeldkwaliteit. 

Reputatie 7

Ik heb het hier nergens over beeldkwaliteit. 

Klopt, ik geef alleen maar aan dat de beeldkwaliteit van de Ziggo app laag is en ik zal nooit een consessie doen aan de beeldkwaliteit. Ook de beeldkwaliteit van de iTV app is beduidend minder dan die van de TV ontvanger en dus komt ook die er bij ons niet in. 

Als je echt wilt inboeten op de beeldkwaliteit dan moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten maar ik heb daar toch een heel ander idee bij.

 1. Zorg er voor dat het apparaat waarmee je wilt casten is verbonden met hetzelfde WiFi-netwerk als de Chromecast.
 2. Als je via je smartphone of tablet wilt casten, tik je in de rechterbovenhoek op het Cast-icoon.
Reputatie 7
Badge +17

Goede toevoeging @Morales210. Aangepast!

Reputatie 7
 1. Zorg er voor dat het apparaat waarmee je wilt casten is verbonden met hetzelfde WiFi-netwerk als de Chromecast.

Dat is niet nodig, zolang beide apparaten maar in hetzelfde subnet zitten.

Reputatie 7
Badge +17

@wjb OOH, je bedoelt als twee AP's in een en hetzelfde netwerk een andere naam hebben. Maakt niet uit met welke AP verbonden is. Zolang één van de twee niet met een gastnetwerk verbonden is. 

Wow, lastig uit te leggen. Ik ben gewoon benieuwd :D Dan maak ik de tekst passend .

Reputatie 7

@wjb OOH, je bedoelt als twee AP's in een en hetzelfde netwerk een andere naam hebben. Maakt niet uit met welke AP verbonden is. Zolang één van de twee niet met een gastnetwerk verbonden is. 

Wow, lastig uit te leggen. Ik ben gewoon benieuwd 😃 Dan maak ik de tekst passend .

Als je bijvoorbeeld de 2.4GHz wifi en 5GHz wifi verschillende namen hebt gegeven dan zitten ze nog steeds in hetzelfde netwerk (subnet) maar niet in hetzelfde wifi-netwerk.

Het enige wat je mijns inziens moet doen is dus dat woordje wifi weghalen.

P.S. Ik weet dat je bij de apparatuur van KPN de namen (SSID's) van 2.4GHz en 5GHz wifi niet verschillend van elkaar kunt maken (wat overigens een rampzalige beperking is) maar niet iedereen gebruikt de Experia/KPN Box met Experia WiFi's of "super"WiFi's. Er zijn steeds meer mensen die bijvoorbeeld een FRITZ!Box of andere wifi accesspoints gebruiken waarbij dit splitsen van de SSID's gelukkig wel gewoon mogelijk is.

Reputatie 7
Badge +17

@wjb Helder. Dankjewel. Ik pas het aan. 

Ja, mijn voorkeur gaat ook uit naar de mogelijkheid om te splitsen:see_no_evil:

Reputatie 1

We gebruiken met enige regelmaat de chromecast ondersteuning in de itv app van kpn. Helaas werkt deze niet altijd even goed. Soms moet je de verbinding even verbreken en daarna weer opbouwen om te kunnen casten. Niet zo’n heel groot probleem, maar even snel iets casten zit er dan niet in. Wat we wel missen bij het gebruik van de chromecast ondersteuning is de mogelijkheid om bij het terugkijken van een opname snel bijv. 30 seconden achteruit/vooruit te kunnen spoelen. Dit is wel mogelijk als we via een mobiel de opname bekijken, maar zodra we de opname gaan casten verdwijnt deze mogelijkheid. Zeg niet dat het onmogelijk is omdat verschillende streamingdiensten het gewoon ook aanbieden, maar het hebben van versnelt achteruit/vooruit spoelen zou wel heel erg welkom zijn.

Reputatie 7

Ben inmiddels zo gewend aan het woord 'opnames’ dat juist het woord ‘opnamen’ in de context van programma's opnemen fout klinkt:joy: 

Maar wat ik echt niet vind kunnen is de term "Opgeslagen" terwijl daar puur en alleen "opnames" mee bedoeld worden.

Noem dat dan daar ook gewoon "Opnames".

 

Ik heb het gevoel dat jullie teveel naar Ziggo kijken want ook daar hebben ze gekozen voor "Opgeslagen".

Reputatie 7

PeterG schreef:

De gids zoals op de tv op een telefoon? Dat ziet er niet uit en wordt allemaal veel te klein.

Maar op een tablet zou ik in de iTV app juist heel graag de horizontale gids zoals op de site willen zien.

Dus niet deze…

...maar deze…

Maar graag wel het bovenste gedeelte op één "regel" zoals in de iTV app.

Reputatie 7
Badge +6

PeterG schreef:

De gids zoals op de tv op een telefoon? Dat ziet er niet uit en wordt allemaal veel te klein.

Maar op een tablet zou ik in de iTV app juist heel graag de horizontale gids zoals op de site willen zien.

Dus niet deze…

...maar deze…

Maar graag wel het bovenste gedeelte op één "regel" zoals in de iTV app.

Yip. Dat is nou precies wat ik bedoel. Want daarmee lijkt het voor mij meer op de gids v.d. tv-ontvanger.

Maar deze…

Euh. Als je er een screenshot van hebt dan kan dat toch? Of is dat een zelf gemaakt screenshot? @wjb 

Reputatie 7

Maar deze…

Euh. Als je er een screenshot van hebt dan kan dat toch? Of is dat een zelf gemaakt screenshot? @wjb 

De bovenste is de iTV app en de onderste is https://tv.kpn.com.

Reputatie 7

Als ik in de app in “Opgeslagen” zit en daar op “Geplande opnames” klik, dan zou het logisch zijn als ik bovenin om terug te keren “Mijn opnames” zou zien. Dat is niet het geval en niet logisch. Foutje in de interface.

@Lisa  hier zouden jullie ook nog even naar moeten kijken.

Maar dat kan toch ook door op het pijltje te drukken of bedoel je iets anders?

 

Reputatie 7
Badge +6

Als ik in de app in “Opgeslagen” zit en daar op “Geplande opnames” klik, dan zou het logisch zijn als ik bovenin om terug te keren “Mijn opnames” zou zien. Dat is niet het geval en niet logisch. Foutje in de interface.

@Lisa  hier zouden jullie ook nog even naar moeten kijken.

Maar dat kan toch ook door op het pijltje te drukken of bedoel je iets anders?

---

Ik weet dat ik op dat pijltje moet drukken :-)

Wat ik bedoel is dat daar eigenlijk “Mijn opnames” zou moeten staan. Dat is zo in elke interface die ik ken:

Als je in scherm 1 zit, dan staat er ergens “naam scherm 2” + pijl. Als je dan in scherm 2 zit, dan staat er ergens “naam scherm 1” + pijl.

Reputatie 7

Wat ik bedoel is dat daar eigenlijk “Mijn opnames” zou moeten staan. Dat is zo in elke interface die ik ken:

Als je in scherm 1 zit, dan staat er ergens “naam scherm 2” + pijl. Als je dan in scherm 2 zit, dan staat er ergens “naam scherm 1” + pijl.

Maar overal binnen de iTV app wordt daar de titel van het scherm waar je op staat vermeld en ik denk dat dat ook goed is. Wat zou er volgens jou op het onderstaande scherm naast het pijltje moeten staan?

 

Reputatie 7
Badge +6

Maar overal binnen de iTV app wordt daar de titel van het scherm waar je op staat vermeld en ik denk dat dat ook goed is. Wat zou er volgens jou op het onderstaande scherm naast het pijltje moeten staan?

 

Daar vind ik het wel duidelijk ja.

Maar jij ziet toch ook wel dat het in Opgeslagen bij Mijn Opnames en bij Geplande Opnames niet consistent is?

Reputatie 7

Maar overal binnen de iTV app wordt daar de titel van het scherm waar je op staat vermeld en ik denk dat dat ook goed is. Wat zou er volgens jou op het onderstaande scherm naast het pijltje moeten staan?

Daar vind ik het wel duidelijk ja.

Maar jij ziet toch ook wel dat het in Opgeslagen bij Mijn Opnames en bij Geplande Opnames niet consistent is?

Nee, ik zie geen inconsistentie immers op elke pagina staat de titel die slaat op wat er op die pagina te zien is.

Wel vraag ik mij af waarom er op de pagina "Opgeslagen" nog de subtitel "Mijn opnames" vermeld wordt.

Waarschijnlijk komt er ook nog andere functionaliteit onder "Opgeslagen" zoals misschien wel een opgeslagen "wish-list" van films of iets dergelijks.

 

 

Reputatie 1
Badge

De iTV app van KPN voor Apple TV.

Het is al heel vaak gevraagd en het antwoord is dat de markt te klein is voor een Apple TV versie van de iTV app. Maar ondanks de kleine markt is de stap van een iOS app naar een Apple TV app toch niet heel groot. 

 

Crowdfunding

En als het de kosten zijn kunnen we dan niet als Apple TV gebruikers, een crowd funding opzetten om die kosten voor onze rekening te nemen?

 

Alternatieven

De huidige alternatieven zijn voegen niet echt toe.

 • mediabox / tv-ontvanger
 • Digitenne Insteekkaart (CI+ module)
 • iOS app streamen naar de Apple TV

Of…

...word er stiekem al gewerkt aan een Apple TV versie van de iTV app van KPN?

 

Reputatie 7

De iTV app van KPN voor Apple TV.

Maar ondanks de kleine markt is de stap van een iOS app naar een Apple TV app toch niet heel groot. 

Je moet juist niet de codebase van de iTV app als basis nemen maar de codebase van de smart-TV app. De functionaliteit en user interface van een eventuele Apple TV app zal overeenkomen met die van de smart-TV app en niet met die van de iTV app.

Reputatie 7
Badge +19

@dwiersma1, ik weet het niet helemaal zeker, maar ik verwacht eigenlijk niet dat deze komt. Zoals al gezegd is de markt heel klein, en deze wordt eigenlijk ook steeds maar kleiner. 

 

Reageer