Klaar voor de toekomst: Veranderingen bij Digitenne [2018-2019]

  • 30 January 2018
  • 1568 reacties
  • 235396 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +30

In 2017 hebben we de rechten verworven om Digitenne te mogen blijven uitzenden. Een voorwaarde daarvan is dat we gebruik gaan maken van een nieuwe techniek: DVB-T2. Deze techniek wordt ook in andere landen gebruikt en geeft de mogelijkheid om zenders in HD-kwaliteit door te geven. Wel betekent dit dat we onze zendmasten moeten ombouwen, en dat alle klanten een andere ontvanger nodig hebben. In dit topic vertellen we jullie meer over de nieuwe ontvanger en hoe we het omwisselen gaan aanpakken. Heb je daarna nog vragen, plaats een reactie. Voor elke regio die omging hebben we een extra topic met aanvullende informatie.

De omzetting van heel Nederland heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden.
Aanvullende informatie omzetting Regio Noord [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 2 (Midden) en 2.1 (Friesland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 3 (Brabant, Zeeland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 4 (Limburg) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 5 (Holland en Utrecht) [Afgerond]
 

Digitenneveranderingen in het kort

Vanaf 1 februari 2018 krijgen alle nieuwe Digitenneklanten de nieuwe ontvanger. Vanaf maart 2018 t/m zomer 2019 gaan we bij alle bestaande klanten de ontvanger(s) omwisselen. Gefaseerd per regio bouwen we in de tussentijd alle masten om. De eerste regio zal dan in het vierde kwartaal van 2018 DVB-T2 krijgen, de laatste in 2019. Hieronder een kaartje van de regio's. De laatste hiervan is op 9 juli succesvol omgezet.

81e5e2da-a077-43c7-a6ea-72d1af14b56e.png

 

Frequentiewijzigingen

Naast het overgaan naar een nieuwe techniek, verandert ook een deel van de frequenties. Dit is gedaan tussen 26 februari 2019 en 8 oktober 2019. Een overzicht van de huidige frequenties vind je hier.
Zoals je daar ziet veranderen we ook de terminologie een beetje. In plaats van bouquetten hebben we het nu over Nationale Transportstreams (NTS) en de Regionale Transportstream (RTS). RTS is wat voorheen bouquet 1 was, met de NPO en de regionale omroepen. NTS1 was bouquet 2, NTS2 was bouquet 3 etc..

 

Nieuwe Techniek

We gebruiken DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC). Met deze techniek kunnen we zenders in HD-kwaliteit (1080p) gaan doorgeven. De zenders die we al in HD-kwaliteit binnenkrijgen, geven we ook zo door. Lagere kwaliteit gaan we in ons uitzendcentrum upscalen (omzetten naar HD) en dan zo uitzenden.

 

De nieuwe ontvangers

We hebben voor de nieuwe Digitenne twee nieuwe ontvangers. Hiermee kun je zowel DVB-T als DVB-T2 ontvangen. In deze ontvangers zit géén losse smartcard meer. We gebruiken een CAS (Conditional Access System) nummer. Dit CAS-nummer zit ingebouwd in de ontvanger en is bij ons geactiveerd voor een abonnement. Hierdoor kun je alleen met deze ontvanger de abonnementszenders bekijken.
De eerste nieuwe ontvanger wordt gemaakt door ZTE en is de ZXV7200. Dit apparaat is 16,3 cm breed, 4,5 cm hoog (inclusief voetjes) en 11,5 cm diep. Reken er bij de diepte echter nog wel een cm of 2 bij als alle stekkers er in zitten.

 

b2ae9745-c17d-4fe1-96e7-4ef528e7214d.png

De voorkant van de ontvanger. Het display geeft zendernummers weer. De knoppen zijn voor Menu, Volume (x2) en Kanaal (x2) en een OK-knop voor het bevestigen van menuopties.

 

e75769ab-8676-4551-9886-38fe20b0cee1.png

De achterkant heeft de antenne-ingang, video- en audio-uitgangen, een HDMI-uitgang, de aansluiting voor de stroomkabel en een aan/uit knop. Je ziet daar ook een ethernet aansluiting. Die is niet in gebruik.

De tweede nieuwe ontvanger is de Rebox RBX2800. Dit apparaat is qua formaat vergelijkbaar aan de ZTE.

03d17d44-cb61-47a2-b931-0db8f67f5e59.jpg

De voorkant en bovenkant van de ontvanger. Het heeft een display dat net zo werkt als de ZTE. De knoppen zitten hier echter aan de bovenkant en niet aan de voorkant. De knoppen zijn voor Aan/Uit, Menu, Volume (2x) en Kanaal (2x).

 

519879a6-fb2c-48e3-8a9f-07b06ae4caba.png

De achterkant heeft antenne-ingang, HDMI-uitgang, en de aansluiting voor de stroomkabel. Deze ontvanger heeft niet, zoals de ZTE, tulpstekkerpoortjes, maar een 3,5mm jack. Een extra kabeltje om de SCART converter hierop aan te sluiten wordt meegeleverd. De aanwezige ethernet- en usb-poorten zijn niet in gebruik.

 

06aa1f7a-979e-46ff-9fa4-0c04e1edbca2.png

De software is op beide ontvangers hetzelfde. Het menu is standaard in het Nederlands. Je kunt deze echter ook instellen op Engels. Druk daarvoor, tijdens het kijken, achter elkaar op de rode, groene en blauwe knop op de afstandsbediening. Zie voor meer afbeeldingen van het menu, de los bijgevoegde afbeeldingen aan het eind van dit topic.

 

8fc42984-f4b1-4bed-9bd7-d4b52a15badf.jpg

 

De nieuwe insteekkaart

Perr 27-01-2022 is het mogelijk om een insteekkaart te nemen in plaats van een ontvanger. Zie daarvoor dit aparte topic Introductie van de Digitenne Insteekkaart (CI+ Module)

 

Het omwisselen van de apparatuur[ (voltooid)

Nieuwe klanten krijgen direct de nieuwe ontvanger geleverd. Bestaande klanten benaderen we gefaseerd voor een omwissel. We beginnen in maart 2018 met klanten met alleen huurtuners. Daarna klanten die alleen Digitenne van ons hebben met één kooptuner. Daarna klanten met een insteekkaart en tenslotte klanten met meerdere kooptuners of ontvanger met opnamefunctionaliteit.
Het is niet meer mogelijk om met een eigen gekochte tuner gebruik te maken van het abonnement. Als je alleen de NPO-kanalen en de regionale zender wilt zien, dan kun je nog wel een eigen tuner aanschaffen. Mits deze de gebruikte DVB-T2 techniek ondersteunt.
Zodra je aan de beurt bent krijg je van ons bericht. Dit doen we via e-mail en brief. De omruil kun je dan plannen via de servicetool op deze pagina. Log daar in met je klantnummer en de laatste drie cijfers van je rekeningnummer. Je krijgt dan een overzicht met al je tuners/insteekkaarten die bij ons bekend zijn. Per stuk kun je vervolgens kiezen of je ze wilt omwisselen, of uitzetten.
Als je nog geen bericht hebt gehad maar je wilt al wel graag omwisselen, of er is een probleem met je huidige ontvanger, dan kun je ook gebruik maken van de tool. Kom je er niet uit, of is er een probleem, klop bij ons aan, dan helpen we je verder. Dit kan door te reageren in dit topic (of een eigen topic aan te maken) of contact op te nemen via telefoon (0800-0402) of chat.

 

Veelgestelde vragen

Verandert er iets aan de prijs?
Een los Digitenne abonnement is €18 met daarbij één ontvanger inbegrepen. Aanvullende ontvangers (max. 3 per abonnement) zijn toe te voegen voor €5 per maand. Heb je Digitenne in combinatie met interactieve tv dan betaal je niet voor het abonnement maar alleen voor de ontvangers. Wel zul je meer gaan betalen als je nu kooptuners hebt en deze omwisselt voor de nieuwe ontvanger. Je gaat dan huur betalen.

Kan ik ook opnemen met de nieuwe ontvanger?
Nee. De ontvanger heeft wel een usb-poort aan de zijkant en er zitten opnameknoppen op de afstandsbediening, maar deze werken niet.

Komen er ook zenders bij?
Nee. Het aantal zenders blijft gelijk. Hier vind je een zenderlijst. Mochten we onverhoopt toch willen gaan uitbreiden in zenderaantal, dan zal dit pas zijn nadat de omschakeling naar DVB-T-2 voltooid is in 2019. Wel zijn er, na de omschakeling, voor iedereen twee regionale zenders beschikbaar. Welke dat zijn zie je in dit overzicht.

25db343b-a0ea-408d-aba2-318fdd68a333.png



Kan ik de zenderlijst aanpassen/zenders verbergen?
Ja dit kan. In het menu kun je de bestaande zenders van plaats veranderen. Ook kun je zenders verbergen of vergrendelen. Verbergen zorgt ervoor dat je de zender helemaal niet meer ziet, ook niet in de (mini)gids. Vergrendelen zorgt dat je een pincode moet invoeren tijdens het zappen ernaartoe. Deze pincode kun je in het menu ook zelf instellen. Daarnaast kun je ook een Kinderslot activeren, dit vergrendelt zenders gebaseerd op Kijkwijzer indicaties. Bij de Rebox is het op dit moment nog zo dat aanpassingen in je zenderlijst niet worden onthouden als je de ontvanger stroomloos maakt. Stand by is geen probleem. Dit wordt in een volgende softwareupdate verholpen.

Wat zit er in het pakket meegeleverd?
In het pakket zit de nieuwe ontvanger, de stroomkabel, de afstandsbediening met batterijen en een HDMI-kabel. Let er op dat je wel je huidige antenne behoudt! Bij omwisselen leveren we ook nog een SCART verloopkabel mee. Voor nieuwe klanten wordt dat niet standaard gedaan. Wel krijgen zij een code om in onze webshop een gratis verloopkabel te bestellen. Heb je verder een langere antennekabel nodig, dan wordt daarvoor ook een code meegeleverd. Je kunt daarmee in de webshop een verlengkabel bestellen.

Hoe sluit ik de ontvanger aan op mijn tv?
Dit gaat op een vergelijkbare manier als met de oude ontvanger. Steek de stroomkabel in de ontvanger en in het stopcontact. Gebruik vervolgens de HDMI-kabel om de ontvanger met je tv te verbinden. Kies voor zenders zoeken en dan regionaal zoeken. De zenders worden dan toegevoegd. Je kunt vervolgens de antenne wizard gebruiken om de beste ontvangst te bepalen. Heeft je tv geen HDMI-ingang, dan kun je een SCART-verloopkabel gebruiken. Let er hierbij op dat je bij sommige tv's deze dan handmatig op het juiste invoerkanaal moet zetten. De ontvanger wordt geactiveerd geleverd. Zodra de zenders zijn toegevoegd kun je dan ook kijken 🙂 Hieronder in de bijlagen enkele afbeeldingen van de menu's. Te weten: abonnementstatusscherm, drie schermen van de antennewizard/zenders zoeken, fabrieksinstellingen reset, de zenderlijst en een afstandsbediening op groter formaat :)

Laatste update: 1-02-2022


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

1568 reacties

Ik heb kanaal 33 geprobeerd en dan de mast gedraaid. Geen enkel resultaat. Wel op kanaal 42. Daar ontvang ik 5 tv zenders RTL 4 5 en 7 en sbs5 en net 5. 7 radio zenders slam en radio10 qmusic 100%nl classicfm skyradio en Veronica. Voor de rest niets. Omdat dit allemaal achter een abonnement zit heb ik niets. Als belastingbetaler zou ik toch graag de free to air zenders npo1 2 en 3 en omroep Brabant hier ontvangen
Antenne een funke met 43dba ontvangststerkte op een mast van 5 meter buiten, zou ik toch dit en veel meer moeten kunnen ontvangen. Voor de omzetting naar T2 werkte dit wel. Graag jullie tips en of opmerkingen.
Gr uit Sint-Oedenrode.
Hey @Piet ut Rooi, welkom hier op het KPN forum. Heb je Noordzee zijn post al gelezen? We horen graag van je :)
Hen ik gezien maar levert geen resultaat op.
Ai, het gaat nog niet heel voorspoedig, @Piet ut Rooi . Ik begrijp dat je geen klant bij ons bent? Wat voor ontvanger heb je? Mocht het een model zijn dat KPN niet verkoopt, is hier misschien nog een firmware update voor? Bij onze tuners zijn ook een aantal firmware upgrades nodig geweest om het ontvangst te verbeteren.
Ik heb de Strong srt8211. Die werd aanbevolen als een erg goede ontvanger en voldoen aan de specs voor dvb t2 H265 codec. Met Pasen stonden we in nieuw lekkerland aan de lekdijk en werkte het perfect. In Frankrijk werkte het ook goed. Zeer veel zenders zelfs.
Nu in Sint-Oedenrode geen free to air zenders zoals gemeld. Omdat de free to air zenders door KPN doorgegeven moeten worden aan de belastingbetaler zou het moeten werken. Net als voorheen en ook op de KPN site vermeld staat. Afgelopen week in jullie winkel in s Hertogenbosch nog een nieuwe antenne gehaald, maar die bleek nog minder, want de commerciele kreeg ik ook niet meer te zien als te ontvangen zenders als ik een abbonnement zou hebben.
Graag jullie reactie.
Erg jammer dat het nog niet lukt. We doen uiteraard ons best om heel Nederland van signaal te voorzien. Dat lukt voor een heel groot deel. Op sommige factoren hebben we minder invloed. Ik ken jouw omgeving niet en weet ook niet of er misschien obstakels zijn die het signaal in de weg zitten. Aangezien je geen klant van ons bent kan ik ook geen volledige analyse doen. Uiteraard heb ik gelezen dat je met deze tuner en de antenne op andere plekken een prima ontvangst hebt. Dan zou je mogen verwachten dat het met een buitenantenne op jouw locatie ook zou moeten werken. Ik heb momenteel geen oplossing, ben ik bang. Ik hoop dat andere gebruikers van dit forum nog een gouden tip voor je hebben.
Reputatie 7
Badge +28
@Piet ut Rooi

Aan jouw ontvanger is niets mis. Maar je kunt nog wel investeren in een betere buitenantenne. Bijvoorbeeld de Funke Yagi.

Lees er hier meer over:

https://forum.kpn.com/digitenne-12/betere-antenne-nodig-voor-digitenne-er-zijn-verschillende-mogelijkheden-476099
Klopt die haaien vin heb ik nu en die werk beter dan die funke 5 die jullie nu aanbevelen.
Ga ik maar eens naar die Yagi kijken.
Is er info over welke zendmast op welk kanaal uitzend en welk zendvermogen ze hebben. Ik zou hier moeten kunnen kiezen uit Oss den Bosch Eindhoven 2x en Helmond. Dat zit allemaal op 15 tot 25 km
@Piet ut Rooi, ik denk dat de dichtstbijzijnde zendmast in Eindhoven staat. Bij meer dan 10 km afstand begint een (op voldoende hoogte) gemonteerde antenne buiten wel belangrijker te worden. Met een binnenantenne op de b.g. zal je m.i. daar geen resultaat hebben idd.

In de provincie Brabant zijn de masten wat dunner gezaaid dan in het westen.

In Duitsland en Engeland gebruiken ze niet voor niets de betere Funke Yagi antenne.
Ik heb die haaien vin op een mast van 5 meter hoog op de caravan. Yagi dus of die Telestar antenna 10 .
Reputatie 5
Badge +5
@Piet ut Rooi op de site https://radio-tv-nederland.nl/dvbt/digitenne-kpntv.html staat informatie over de locatie en gebruikte frequenties van de zendmasten.

Op https://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html zijn ook de afstanden tot de masten te zien. Een of meer daarvan zouden met de haaienvin te ontvangen moeten zijn.
Hallo Grigio. Dank voor de lijst. Kanaal 42 zitten de commerciële zenders. 33 de free to air voor mijn locatie. 42 werkt wel, 33 nada niks geen signaal. Zal toch niet zo zijn dat er verschillende zendvermogens gebruikt worden.
Het alsmaar opmerkelijker.
Reputatie 7
Badge +28
In de praktijk worden op veel masten verschillende vermogens gebruikt per RTS.

Dat is precies de reden dat ik gebruikers van een KPN-ontvanger altijd adviseer om uitgebreid zenders te zoeken. Want het kan zomaar zijn dat het sterkste signaal per RTS van verschillende masten kan komen.
Er zit dus inderdaad verschil in de zendvermogen voor de verschillende omroepen commerciële of free to air.
Reputatie 5
Badge +1
Dat er verschillende zendvermogens gebruikt worden is niet onlogisch. Men probeert het gebied waarvoor de mast is opgezet optimaal te voorzien en zo weinig mogelijk overspill te te hebben. En ja, er zijn zendmasten met grotere en kleinere zendvermogens.
Ik zie het niet als doorslaggevende oorzaak van het beschreven probleem.

Als je een andere RTS wel kan ontvangen betekent dat ook andere regionale zenders tevoorschijn komen.
Kanshebbers zijn dan regio Utrecht ( k50 ) en Gelderland ( k26 ) , maar, gezien de afstand lijkt me dat in St Oedenrode ontvangst daarvan enkel mogelijk met een goede buiten antenne.

Wanneer het enkel gaat om k33 ontvangst ( RTS Brabant - Limburg ) maakt het voor een ontvanger niet uit van welke zender of zenders het signaal vandaan komt. M.a.w. voor de ZTE7200 lijkt het 1 signaal, terwijl dat in werkelijkheid van alle masten in de omgeving ( de 2 Eindhovense zendmasten ; Loon op Zand en 's Hertogenbosch ) kan komen.

Ik denk dat in deze situatie het een stoorbron(netje) is i.c.m. wat minder sterk signaal EN niet zo goede antenne / apparatuur wat hier de problemen veroorzaakt.
Een voldoende grote yagi antenne met eigen versterking (dus zonder breedbandversterker !! ) geeft de meeste kans op resultaat.
Reputatie 5
Badge +5
Dat er verschillende zendvermogens gebruikt worden is niet onlogisch. Men probeert het gebied waarvoor de mast is opgezet optimaal te voorzien en zo weinig mogelijk overspill te te hebben. En ja, er zijn zendmasten met grotere en kleinere zendvermogens.
Ik zie het niet als doorslaggevende oorzaak van het beschreven probleem.

Het lijkt hier niet te gaan om verschillende vermogens per mast, maar een verschil tussen de bundels: NTS1 (met commerciële zenders) wordt wel ontvangen op kanaal 42, RTS op kanaal 33 niet- en daar zitten de zenders in die met de FTA tuner bekeken kunnen worden.

Als je een andere RTS wel kan ontvangen betekent dat ook andere regionale zenders tevoorschijn komen.
Kanshebbers zijn dan regio Utrecht ( k50 ) en Gelderland ( k26 ) , maar, gezien de afstand lijkt me dat in St Oedenrode ontvangst daarvan enkel mogelijk met een goede buiten antenne.

Tot nog toe wordt geen één RTS ontvangen. Met de haaienvin antenne zit een andere dan Brabant er inderdaad ook niet in.

Wanneer het enkel gaat om k33 ontvangst ( RTS Brabant - Limburg ) maakt het voor een ontvanger niet uit van welke zender of zenders het signaal vandaan komt. M.a.w. voor de ZTE7200 lijkt het 1 signaal, terwijl dat in werkelijkheid van alle masten in de omgeving ( de 2 Eindhovense zendmasten ; Loon op Zand en 's Hertogenbosch ) kan komen.

De tuner in kwestie is niet die van KPN maar een Strong (FTA).

Ik denk dat in deze situatie het een stoorbron(netje) is i.c.m. wat minder sterk signaal EN niet zo goede antenne / apparatuur wat hier de problemen veroorzaakt.
Een voldoende grote yagi antenne met eigen versterking (dus zonder breedbandversterker !! ) geeft de meeste kans op resultaat.

Een stoorbron is mogelijk, maar die zou er eerder -met dvb-t1 signaal- misschien ook al opgetreden hebben. Toen was op dezelfde locatie wel goede ontvangst mogelijk. Voor nu lijkt een goede yagi antenne inderdaad de beste optie.
Wat ik wel vreemd vind is dat dit op relatief korte afstand tot de zendmast (Eindhoven) nodig is.
Ik heb de Konig DVB-T/T2 Buiten Antenne 52 dB VHF / UHF besteld. Deze heeft een behoorlijke gevoeligheid en is toch compact. Dinsdag weet ik of het hiermee lukt. Wordt vervolgd.
Reputatie 5
Badge +1
Het streven zal zijn dat elke Transport Stream gelijk qua sterkte en kwaliteit bij de kijker aan komt. Dat lukt in de praktijk niet in alle gevallen helemaal.
NTS 1 op k 42 wordt wel ontvangen, maar zijn NTS 2 t/m 4 ook te ontvangen ? Of juist niet ?

Dat er in dit geval een FTA ontvanger gebruikt wordt (en geen KPN ontvanger) hoeft niet het verschil te maken tussen wel of geen ontvangst, tenzij de in deze FTA ontvanger gebouwde tuner een echt belabberde signaalverwerking heeft.

Over de gebruikte actieve antenne maak ik me de meeste zorgen. Ze geven een signaalversterking van tientallen dB 's middels een ingebouwde breedband versterker. Het is het recept voor problemen.
Doordat er meestal wel filters zijn ingebouwd die er voor moeten zorgen dat alle signalen onder 470 MHz en boven 800 MHz worden weggefilterd worden best wel wat storingen voorkomen, echter ook filters zijn geen 100% perfect werkende onderdelen.

Dat voorheen de publiek omroep wel goed ontvangen kon worden ligt denk ik niet alleen aan het feit dat er DVB-T gebruikt werd. De RTS waar de publieke omroep in zit is ook van kanaal veranderd. Deze zat eerst op k 30 en nu op k 33. Het lijkt geen groot verschil maar als net in k 33 een stoorsignaal valt ben je de pineut.

De ontvangstlocatie is , schat ik , zo'n 10 - - 15 km vanaf Eindhoven. Onder normale omstandigheden zal het signaal (zeker bij gebruik van een buiten opgestelde antenne) voldoende sterk moeten zijn.

Wat te proberen is, is gebruik te maken van een simpele antenne die je maakt van een stuk coax.
Aan de ene zijde zet je een connector die je in de ontvanger steekt. Aan de andere zijde verwijder je over een lengte van +/- 15 cm de mantel en de afscherming. Die 15 cm fungeert dan als antenne.
Check vervolgens of er op k33 nu wel ontvangst is op de FTA ontvanger.

Met deze methode sluit je problemen uit die o.a. door breedbandversterkers in actieve antenne's, en ook niet onbelangrijk je voorkomt mogelijke oversturing van de ontvanger.
Reputatie 5
Badge +1
Ik was zojuist op de site aan het zoeken naar info mbt. komende frekwentie wijzigingen.
Bij Planning DVB-T2 frequentiewijzigingen 2019 staat onder het overzicht een link naar een pdf overzicht.
Op de 2e pagina van deze pdf staat de definitieve situatie .

M.i. staat er iets bij Loon op Zand wat niet kan kloppen. Ook wordt Loon op Zand 2 maal vermeld.
Bij de eerste vermelding staat dat NTS 1 op k60 en NTS 4 op k 56 zou komen in de definitieve situatie ; bij de 2e vermelding komt NTS 1 op k 42 en NTS 4 op k 28 .

Kan een moderator hier opheldering over geven ? Mogelijk is hier wat niet helemaal goed gegaan bij het samenstellen van het lijstje.
Reputatie 7
Badge +28
Scherp @WAAE

Die eerste vermelding is onjuist en hoort niet in dat overzicht te staan.

De tweede vermelding is de huidige situatie en die verandert niet meer.
Uit het startbericht van DIT topic 😉

De tabel hieronder (klik op 'Toon inhoud') laat de frequenties zien zoals ze zijn na de omzettingen. De zwarte cijfers geven aan dat een frequentie gelijk is gebleven, rood dat hij veranderd is. De frequenties gemarkeerd met een * wijzigen we in de komende periode nog een keer. Wanneer precies varieert per mast. Dit laten we dan weten als het zo ver is.


Hier geldt dat voor de masten in Oss en Veenendaal eventuele wijzigingen van NTS 1 t/m 4 voor iedereen geldt die met die mast verbindt. Als er wijzigingen zijn op de RTS, dan geldt dat alleen als je de regionale zendercombinatie hebt gekozen die in de mastnaam genoemd wordt. Dus, ter voorbeeld. op 12 maart zijn er voor Oss (Br) frequenties gewijzigd voor NTS 3 en 4, en de RTS. De wijzigingen van NTS 3 & 4 gelden dan voor iedereen die verbindt met de Oss-mast. De wijziging op RTS geldt alleen voor mensen die in de instellingen hebben gekozen voor de Brabantse regionale omroep. Mensen die de Gelderse regionale omroep hebben gekozen bleven op de oude RTS frequentie zitten tot 16 april waarna ook die is gewijzigd.

(tabel laatst geüpdatete 31-07-2019)
Daar is deze mast dus voor bij ons op het industrie terrein. Dankzij een kaartje door PeterG elders gelinkt. Op 3,1 Km volgens google maps.

Welke (waar) mast is dit ?
De foto's staan ook hier bij :
https://radio-tv-nederland.nl/dvbt/digitenne-kpntv.html
Hmmm de googel links op die site werken niet lekker met chrome zwart beeld op mijn tablet.
Ik vond hem door deze kaart https://digitennes.nl/informatie/7-zendmasten

Waarbij ik opmerk als dit accuraat is staan er in het noorden en gehele oosten bedroevend weinig.
De foto is de omcirkelde in het midden des lands ook een flink gat zo te zien.

Reputatie 5
Badge +5
Volgens mij klopt die kaart wel, als je vergelijkt met dit overzicht -dat regelmatig wordt geactualiseerd.
De zendmasten lijken vooral te staan bij de dichter bevolkte gebieden in de randstad en een aantal uitlopers. Naast de drie noordelijke provincies heeft ook Zeeland maar één mast voor de hele provincie.