Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

  • 8 september 2018
  • 1351 reacties
  • 128543 keer bekeken

Reputatie 7
Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is voor glasvezelabonnees vandaag de dag mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN. Randvoorwaarde is wel dat je voor telefonie de Experia Box helaas nog altijd als een "veredelde" telefoonadapter in jouw netwerk moet opnemen. Ik hoop echter dat KPN op korte termijn met een alternatief zal komen.

Edit (4 sep 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.12 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.12 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.12 of nieuwer beschikbaar is op dat model. Zo lijkt de 5490 al geruime tijd geen updates meer te ontvangen, zie deze site en daarmee is die dus niet geschikt.

Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden. KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter Lite 3 ingezet om de Experia Box te vervangen en alle tests verlopen tot nu toe succesvol. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter Lite 3 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6, dat het IPTV op vlan 4 operationeel is en dat de telefoon op vlan 7 actief is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)
EdgeRouter Lite 3 met telefonie (zip 21 feb 2019 20:01).
EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie (zip 21 feb 2019 20:02).

EdgeRouter X met telefonie (zip 21 feb 2019 20:03).
EdgeRouter X zonder telefonie (zip 21 feb 2019 20:04).

EdgeRouter X SFP met telefonie (zip 21 feb 2019 20:05).
EdgeRouter X SFP zonder telefonie (zip 21 feb 2019 20:06).

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.


De configuratie scripts voor de EdgeRouter Lite 3 kunnen ook gebruikt worden voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort (eth3) niet geconfigureerd zal zijn.

Ubiquiti UniFi Security GatewayWie heeft er een UniFi Security Gateway draaien en wil zijn/haar configuratie hier met ons delen?
DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

1351 reacties

/volg!

Mooi werk! Ik hou het in de gaten!
Reputatie 7
De site KRIEGSMAN.io biedt en behoorlijk goede tutorial voor het configureren van een Ubiquiti EdgeRouter Lite.
Reputatie 7
De tests t.a.v. Internet, IPTV en telefonie zijn succesvol verlopen en de EdgeRouter is klaar om de rol van de Experia Box over te nemen.
Speedtests geven aan dat ik zowel bekabeld als via wifi de volledige snelheid van mijn glasvezel internetverbinding haal.

Vanavond een avondje proefdraaien om te zien of alles een beetje vloeiend loopt, maar tot nu toe ziet het er veel belovend uit.
Reputatie 7
De avond is probleemloos verlopen. Zowel Internet als televisie storingsvrij.
Alle port-forwardings naar services op het eigen netwerk (beveiligingscamera's, NAS, webserver, etc.) zijn ook up and running.
Het initiëren van een site-2-site VPN tunnel vanuit thuis naar kantoor was succesvol.
Straks controleren of het initiëren van een site-2-site VPN tunnel vanuit kantoor naar thuis ook succesvol is.
Reputatie 7
Ook het initiëren van een site-2-site VPN tunnel vanuit kantoor naar thuis is succesvol verlopen.
Dat betekent dat ik ook definitief afscheid heb genomen van mijn Cisco RV180W VPN firewall die als tweede router achter de Experia Box stond voor mijn zakelijk netwerk.
Ik ga dit topic in de gaten houden!
Al langere tijd aan het uitzoeken hoe ik de experiabox kan vervangen (gebruik geen telefonie).
Doel is om het servernetwerk(nu een Netgear GS716T switch, misschien later een Unifi 16/24 poorts switch (geen PoE)) en thuis netwerk(Unifi switch) te scheiden.

Afgelopen week unifi spullen gekocht (USG, AC Lite + AC Pro, 8p switch(voor thuisnetwerk) en de controller). Ook nog via via een Edgerouter Lite gekregen, dus even kijken of ik de USG of de Edgerouter ga gebruiken.
Reputatie 7
Voor het configureren van een USG zou de GitHub van Bas Meerman een goede bron kunnen zijn.
Voor het configureren van een EdgeRouter Lite 3 is de site KRIEGSMAN.io een goede bron.
Zelf heb ik veel aan de laatste site gehad om de basisinrichting voor elkaar te krijgen.

Ik wil lezers wel waarschuwen dat het inrichten van een Ubiquiti router echt geen sinecure is en dat accuratesse en technische affiniteit absoluut vereist zijn om de configuratie tot een goed einde te brengen. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik de door mij opgedane kennis hier op een dusdanige manier kan delen dat dit eenvoudig te begrijpen is.
Voor het configureren van een USG zou de GitHub van Bas Meerman een goede bron kunnen zijn.
Voor het configureren van een EdgeRouter Lite 3 is de site KRIEGSMAN.io een goede bron.
Zelf heb ik veel aan de laatste site gehad om de basisinrichting voor elkaar te krijgen.

Ik wil lezers wel waarschuwen dat het inrichten van een Ubiquiti router echt geen sinecure is en dat accuratesse en technische affiniteit absoluut vereist zijn om de configuratie tot een goed einde te brengen. Ik ben nog aan het nadenken hoe ik de door mij opgedane kennis hier op een dusdanige manier kan delen dat dit eenvoudig te begrijpen is.


Je mag langskomen hoor, koffie staat klaar ?
Reputatie 7
Op de site KRIEGSMAN.io wordt de onderstaande static route aangemaakt om het iTV platform te kunnen benaderen.

code:
        route 213.75.112.0/21 {
next-hop undefined] {
}
}


Hierbij moet undefined] vervangen worden door het adres van de KPN router op vlan 4 waarmee de eigen router in verbinding moet staan om het iTV platform te kunnen benaderen.
Dit IP adres kan wijzigen als de verbinding met het iTV platform om wat voor reden dan ook een keer verbroken wordt. Vandaar dat KRIEGSMAN.io bovenaan de pagina ook spreekt over een script om het ROUTER-IP adres voor die static route automatisch aan te passen.

Dit is echter niet (meer) nodig, de EdgeRouter maakt (tegenwoordig) zelf automatisch een (kernel) route aan door middel van de onderstaande instelling.

code:
set interfaces ethernet eth0 vif 4 dhcp-options client-option 'request subnet-mask, routers, rfc3442-classless-static-routes;'


De eerder genoemde static route hoeft dus niet (meer) opgenomen te worden en daarmee is het script dus ook niet (meer) benodigd.

Dat vereenvoudigt de configuratie aanzienlijk.

Ook is de installatie van de system repository wheezy niet nodig en mag dus rustig overgeslagen worden. Mijn motto in deze is ... hoe minder hoe beter.
Reputatie 7
KRIEGSMAN.io configureert de servers van Google voor DNS. Persoonlijk ben ik, i.v.m. privacy, geen voorstander van het gebruik van de DNS servers van Google.
Uiteraard kan je ook andere DNS servers instellen. Vervang dan de IP adressen in de onderstaande regels door de IP adressen van de te gebruiken DNS servers.

IPv4:
set system name-server 8.8.8.8
set system name-server 8.8.4.4
IPv6:
set system name-server 2001:4860:4860::8888
set system name-server 2001:4860:4860::8844
Reputatie 3
Badge +2
Zeer interessant topic en mooi om te lezen dat een en ander succesvol is omgezet naar een snelle en stabiele verbinding.
Heb zelf ook nog eens op dit onderwerp gezocht op het internet en kwam daar deze blog tegen waarin ook informatie uit verschillende bronnen is samengevat in een werkende oplossing.

Ben benieuwd of je nog de tijd vindt om de openings post aan te passen met de configuratie bestanden en een duidelijke uitleg daarbij waarom je juist die keuzes maakt. Hierin kan je dan ook de replay posts verwerken en ontstaat een nette levende handleiding voor en door mede forum gebruikers. @wjb👌🏻
Reputatie 7
Ik heb de configuratie opdrachten voor een EdgeRouter Lite 3 in het openingsbericht opgenomen.
Wie o wie gaat ons helpen aan een werkende configuratie voor de EdgeRouter X en de UniFi Security Gateway.
Reputatie 7
Afgelopen week unifi spullen gekocht (USG, AC Lite + AC Pro, 8p switch(voor thuisnetwerk) en de controller). Ook nog via via een Edgerouter Lite gekregen, dus even kijken of ik de USG of de Edgerouter ga gebruiken.
Reputatie 7
De configuratie scripts voor de EdgeRouter Lite 3, X en X SFP zijn te downloaden vanuit het openingsbericht van dit topic.

Wie o wie voelt zich geroepen om een configuratie script voor de Unify Security Gateway met ons te delen?
Reputatie 7
Ik heb vandaag wat geëxperimenteerd met de instellingen t.b.v. VoIP en ben nu zo ver dat ik nog maar één ding mis en dat is het wachtwoord van de SIP login. Alle andere benodigde instellingen heb ik ondertussen tot mijn beschikking.
Zo weet ik dat ik een pppoe verbinding op vlan 7 kan opzetten met login "ppp@voip" en wachtwoord "ppp".


Tevens ken ik de IP adressen voor de proxy server die naar vlan 7 doorgezet moeten worden en heb ik de SIP login user met WireShark kunnen vaststellen. Daarmee is op één ding na alle informatie beschikbaar om mijn EdgeRouter en mijn Siemens Gigaset N300A IP in te kunnen richten om ook de telefonie af te gaan wikkelen.

Ik hoop dat KPN mij dat éne laatste blokje info wil mailen. Mocht het zo zijn dat ik daar een NDA of vrijwaringsdocument voor moet tekenen, dan ben ik daar gaarne toe bereid. Tevens kan KPN een andere abonnee wellicht blij maken met de V10 die ik dan zal retourneren. Met andere woorden een win-win-win situatie ... dus kom op KPN vertel me die laatste 20 lettertjes (wachtwoord) die ik nodig heb.

Overigens kan de VoIP sessie ook via vlan 6 opgezet worden, maar dan heeft VoIP geen voorrang meer op iTV en Internet en zal je misschien zelf QoS moeten inrichten. Vandaar dat ik het prefereer om VoIP over vlan 7 te laten blijven lopen.
Reputatie 1
Na een half jaar gebruik te hebben gemaakt van de "Kriegsman-methode" heb ik nu de "WJB-methode" ingevoerd en werkend gekregen op m'n ER Lite 3.
Ik heb het echter met twee aanpassingen moeten doen.

-set interfaces ethernet eth0 vif 4 dhcp-options client-option 'send vendor-class-identifier "IPTV_RG";'
(was:"set interfaces ethernet eth0 vif 4 dhcp-options client-option 'send vendor-class-identifier "IPTV_RG";')

-Het laatste gedeelte van het blok: set interfaces ethetnet eth2 (van description t/m mtu) heb ik apart in moeten voeren. Het hele blok set interfaces in een keer invoeren werd niet geslikt.

Dit weekend eens alles uittesten.
Reputatie 1
set interfaces ethernet eth0 vif 4 dhcp-options client-option 'send vendor-class-identifier "IPTV_RG";'
Niet alle tekens worden in het reageerblok goed weer gegeven.
Reputatie 7
set interfaces ethernet eth0 vif 4 dhcp-options client-option 'send vendor-class-identifier "IPTV_RG";'
Niet alle tekens worden in het reageerblok goed weer gegeven.
Goed te lezen dat het je gelukt is om de configuratie in te lezen in jouw EdgeRouter.
Ik ben wel benieuwd hoe je die codeblokken naar die .txt bestanden gekopieerd hebt.
Als ik die bewuste regel in ssh direct naar de EdgeRouter kopieer, dan blijven die quotes (") ook echte quotes en worden ze niet omgezet naar &-quot;
Welke browser gebruikte je bij dat kopiëren?
Reputatie 1
set interfaces ethernet eth0 vif 4 dhcp-options client-option 'send vendor-class-identifier "IPTV_RG";'
Niet alle tekens worden in het reageerblok goed weer gegeven.
Goed te lezen dat het je gelukt is om de configuratie in te lezen in jouw EdgeRouter.
Ik ben wel benieuwd hoe je die codeblokken naar die .txt bestanden gekopieerd hebt.
Als ik die bewuste regel in ssh direct naar de EdgeRouter kopieer, dan blijven die quotes (") ook echte quotes en worden ze niet omgezet naar &-quote;
Welke browser gebruikte je bij dat kopiëren?


Ik heb daar Microsoft Edge voor gebruikt.
Reputatie 1
set interfaces ethernet eth0 vif 4 dhcp-options client-option 'send vendor-class-identifier "IPTV_RG";'
Niet alle tekens worden in het reageerblok goed weer gegeven.
Goed te lezen dat het je gelukt is om de configuratie in te lezen in jouw EdgeRouter.
Ik ben wel benieuwd hoe je die codeblokken naar die .txt bestanden gekopieerd hebt.
Als ik die bewuste regel in ssh direct naar de EdgeRouter kopieer, dan blijven die quotes (") ook echte quotes en worden ze niet omgezet naar &-quote;
Welke browser gebruikte je bij dat kopiëren?


Ik heb daar Microsoft Edge voor gebruikt.


Ter verduidelijking:
Ik heb (") om moeten zetten naar (&-quote).
Reputatie 7
Ter verduidelijking:
Ik heb (") om moeten zetten naar (&-quote).
Helder, de originele tekst bevat inderdaad ook de &-quot; (zonder de -) notatie voor elke dubbele quote, maar helaas maakt het forum daar gewone quotes van. En bij het copy-pasten dus ook.
Ik heb een opmerking in de turorials opgenomen.
Reputatie 7
Alles draait uitermate stabiel.
Nu die "veredelde" telefoon adapter (de V10) er nog uit.
Ik hoop echt dat KPN mij hier aan wil helpen ookal heb ik een geen zakelijk maar een consumenten abonnement.
Reputatie 1
Na de code regels van WJB geïnstalleerd te hebben loop ik tocht tegen een probleem aan bij IP-tv.
Internet en telefonie werken prima. Bij iptv lijkt de IGMP proxy/snooping niet goed te werken. Na 5 zenders gezapt te hebben loopt het vast en kan de tv geen kant meer op. Ook geen beeld meer. De tv uit en aan te zetten geeft weer respijt tot de volgende zap-sessie.

Kriegsmans methode werkte wel. Ik wil gewoon WJB's methode ook bij mij aan het werk krijgen.

-ER Lite 3 firmware 1.10.6, 2 X Netgear GS108E zonder wifi access-point. (wifi was ik nog niet aan toe gekomen).

Ik kan eventueel m'n code hier plaatsen.
Suggesties?
Reputatie 7
Kan jij hier een de nat regels en het stukje voor de IGMP proxy eens posten?

Ik heb de IGMP proxy server ondertussen aangepast waarbij ik op eth0.4 i.p.v. het subnet 0.0.0.0/0 de subnetten 10.16.0.0/16 en 213.75.0.0/16 opgenomen heb.

Tevens heb ik een extra nat entry gemaakt voor het subnet 10.16.0.0/16 naar eth0.4

set service nat rule 5005 description IPTV
set service nat rule 5005 destination address 10.16.0.0/16
set service nat rule 5005 log disable
set service nat rule 5005 outbound-interface eth0.4
set service nat rule 5005 protocol all
set service nat rule 5005 type masquerade
Reputatie 1
Kan jij hier een de nat regels en het stukje voor de IGMP proxy eens posten?

Ik heb de IGMP proxy server ondertussen aangepast waarbij ik op eth0.4 i.p.v. het subnet 0.0.0.0/0 de subnetten 10.16.0.0/16 en 213.75.0.0/16 opgenomen heb.

Tevens heb ik een extra nat entry gemaakt voor het subnet 10.16.0.0/16 naar eth0.4

set service nat rule 5005 description IPTV
set service nat rule 5005 destination address 10.16.0.0/16
set service nat rule 5005 log disable
set service nat rule 5005 outbound-interface eth0.4
set service nat rule 5005 protocol all
set service nat rule 5005 type masquerade


Bij deze:

nat {
rule 5000 {
description IPTV
destination {
address 213.75.112.0/21
}
log disable
outbound-interface eth0.4
protocol all
type masquerade
}
rule 5010 {
description "KPN Internet"
log disable
outbound-interface pppoe0
protocol all
type masquerade
}

en:

protocols {
igmp-proxy {
disable-quickleave
interface eth0.4 {
alt-subnet 0.0.0.0/0
role upstream
threshold 1
}
interface eth1 {
alt-subnet 0.0.0.0/0
role downstream
threshold 1
}
}
static {
interface-route6 ::/0 {
next-hop-interface pppoe {
}
}
}

Reageer