Klaar voor de toekomst: Veranderingen bij Digitenne [2018-2019]

  • 30 January 2018
  • 1568 reacties
  • 235409 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +30

In 2017 hebben we de rechten verworven om Digitenne te mogen blijven uitzenden. Een voorwaarde daarvan is dat we gebruik gaan maken van een nieuwe techniek: DVB-T2. Deze techniek wordt ook in andere landen gebruikt en geeft de mogelijkheid om zenders in HD-kwaliteit door te geven. Wel betekent dit dat we onze zendmasten moeten ombouwen, en dat alle klanten een andere ontvanger nodig hebben. In dit topic vertellen we jullie meer over de nieuwe ontvanger en hoe we het omwisselen gaan aanpakken. Heb je daarna nog vragen, plaats een reactie. Voor elke regio die omging hebben we een extra topic met aanvullende informatie.

De omzetting van heel Nederland heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden.
Aanvullende informatie omzetting Regio Noord [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 2 (Midden) en 2.1 (Friesland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 3 (Brabant, Zeeland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 4 (Limburg) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 5 (Holland en Utrecht) [Afgerond]
 

Digitenneveranderingen in het kort

Vanaf 1 februari 2018 krijgen alle nieuwe Digitenneklanten de nieuwe ontvanger. Vanaf maart 2018 t/m zomer 2019 gaan we bij alle bestaande klanten de ontvanger(s) omwisselen. Gefaseerd per regio bouwen we in de tussentijd alle masten om. De eerste regio zal dan in het vierde kwartaal van 2018 DVB-T2 krijgen, de laatste in 2019. Hieronder een kaartje van de regio's. De laatste hiervan is op 9 juli succesvol omgezet.

81e5e2da-a077-43c7-a6ea-72d1af14b56e.png

 

Frequentiewijzigingen

Naast het overgaan naar een nieuwe techniek, verandert ook een deel van de frequenties. Dit is gedaan tussen 26 februari 2019 en 8 oktober 2019. Een overzicht van de huidige frequenties vind je hier.
Zoals je daar ziet veranderen we ook de terminologie een beetje. In plaats van bouquetten hebben we het nu over Nationale Transportstreams (NTS) en de Regionale Transportstream (RTS). RTS is wat voorheen bouquet 1 was, met de NPO en de regionale omroepen. NTS1 was bouquet 2, NTS2 was bouquet 3 etc..

 

Nieuwe Techniek

We gebruiken DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC). Met deze techniek kunnen we zenders in HD-kwaliteit (1080p) gaan doorgeven. De zenders die we al in HD-kwaliteit binnenkrijgen, geven we ook zo door. Lagere kwaliteit gaan we in ons uitzendcentrum upscalen (omzetten naar HD) en dan zo uitzenden.

 

De nieuwe ontvangers

We hebben voor de nieuwe Digitenne twee nieuwe ontvangers. Hiermee kun je zowel DVB-T als DVB-T2 ontvangen. In deze ontvangers zit géén losse smartcard meer. We gebruiken een CAS (Conditional Access System) nummer. Dit CAS-nummer zit ingebouwd in de ontvanger en is bij ons geactiveerd voor een abonnement. Hierdoor kun je alleen met deze ontvanger de abonnementszenders bekijken.
De eerste nieuwe ontvanger wordt gemaakt door ZTE en is de ZXV7200. Dit apparaat is 16,3 cm breed, 4,5 cm hoog (inclusief voetjes) en 11,5 cm diep. Reken er bij de diepte echter nog wel een cm of 2 bij als alle stekkers er in zitten.

 

b2ae9745-c17d-4fe1-96e7-4ef528e7214d.png

De voorkant van de ontvanger. Het display geeft zendernummers weer. De knoppen zijn voor Menu, Volume (x2) en Kanaal (x2) en een OK-knop voor het bevestigen van menuopties.

 

e75769ab-8676-4551-9886-38fe20b0cee1.png

De achterkant heeft de antenne-ingang, video- en audio-uitgangen, een HDMI-uitgang, de aansluiting voor de stroomkabel en een aan/uit knop. Je ziet daar ook een ethernet aansluiting. Die is niet in gebruik.

De tweede nieuwe ontvanger is de Rebox RBX2800. Dit apparaat is qua formaat vergelijkbaar aan de ZTE.

03d17d44-cb61-47a2-b931-0db8f67f5e59.jpg

De voorkant en bovenkant van de ontvanger. Het heeft een display dat net zo werkt als de ZTE. De knoppen zitten hier echter aan de bovenkant en niet aan de voorkant. De knoppen zijn voor Aan/Uit, Menu, Volume (2x) en Kanaal (2x).

 

519879a6-fb2c-48e3-8a9f-07b06ae4caba.png

De achterkant heeft antenne-ingang, HDMI-uitgang, en de aansluiting voor de stroomkabel. Deze ontvanger heeft niet, zoals de ZTE, tulpstekkerpoortjes, maar een 3,5mm jack. Een extra kabeltje om de SCART converter hierop aan te sluiten wordt meegeleverd. De aanwezige ethernet- en usb-poorten zijn niet in gebruik.

 

06aa1f7a-979e-46ff-9fa4-0c04e1edbca2.png

De software is op beide ontvangers hetzelfde. Het menu is standaard in het Nederlands. Je kunt deze echter ook instellen op Engels. Druk daarvoor, tijdens het kijken, achter elkaar op de rode, groene en blauwe knop op de afstandsbediening. Zie voor meer afbeeldingen van het menu, de los bijgevoegde afbeeldingen aan het eind van dit topic.

 

8fc42984-f4b1-4bed-9bd7-d4b52a15badf.jpg

 

De nieuwe insteekkaart

Perr 27-01-2022 is het mogelijk om een insteekkaart te nemen in plaats van een ontvanger. Zie daarvoor dit aparte topic Introductie van de Digitenne Insteekkaart (CI+ Module)

 

Het omwisselen van de apparatuur[ (voltooid)

Nieuwe klanten krijgen direct de nieuwe ontvanger geleverd. Bestaande klanten benaderen we gefaseerd voor een omwissel. We beginnen in maart 2018 met klanten met alleen huurtuners. Daarna klanten die alleen Digitenne van ons hebben met één kooptuner. Daarna klanten met een insteekkaart en tenslotte klanten met meerdere kooptuners of ontvanger met opnamefunctionaliteit.
Het is niet meer mogelijk om met een eigen gekochte tuner gebruik te maken van het abonnement. Als je alleen de NPO-kanalen en de regionale zender wilt zien, dan kun je nog wel een eigen tuner aanschaffen. Mits deze de gebruikte DVB-T2 techniek ondersteunt.
Zodra je aan de beurt bent krijg je van ons bericht. Dit doen we via e-mail en brief. De omruil kun je dan plannen via de servicetool op deze pagina. Log daar in met je klantnummer en de laatste drie cijfers van je rekeningnummer. Je krijgt dan een overzicht met al je tuners/insteekkaarten die bij ons bekend zijn. Per stuk kun je vervolgens kiezen of je ze wilt omwisselen, of uitzetten.
Als je nog geen bericht hebt gehad maar je wilt al wel graag omwisselen, of er is een probleem met je huidige ontvanger, dan kun je ook gebruik maken van de tool. Kom je er niet uit, of is er een probleem, klop bij ons aan, dan helpen we je verder. Dit kan door te reageren in dit topic (of een eigen topic aan te maken) of contact op te nemen via telefoon (0800-0402) of chat.

 

Veelgestelde vragen

Verandert er iets aan de prijs?
Een los Digitenne abonnement is €18 met daarbij één ontvanger inbegrepen. Aanvullende ontvangers (max. 3 per abonnement) zijn toe te voegen voor €5 per maand. Heb je Digitenne in combinatie met interactieve tv dan betaal je niet voor het abonnement maar alleen voor de ontvangers. Wel zul je meer gaan betalen als je nu kooptuners hebt en deze omwisselt voor de nieuwe ontvanger. Je gaat dan huur betalen.

Kan ik ook opnemen met de nieuwe ontvanger?
Nee. De ontvanger heeft wel een usb-poort aan de zijkant en er zitten opnameknoppen op de afstandsbediening, maar deze werken niet.

Komen er ook zenders bij?
Nee. Het aantal zenders blijft gelijk. Hier vind je een zenderlijst. Mochten we onverhoopt toch willen gaan uitbreiden in zenderaantal, dan zal dit pas zijn nadat de omschakeling naar DVB-T-2 voltooid is in 2019. Wel zijn er, na de omschakeling, voor iedereen twee regionale zenders beschikbaar. Welke dat zijn zie je in dit overzicht.

25db343b-a0ea-408d-aba2-318fdd68a333.png



Kan ik de zenderlijst aanpassen/zenders verbergen?
Ja dit kan. In het menu kun je de bestaande zenders van plaats veranderen. Ook kun je zenders verbergen of vergrendelen. Verbergen zorgt ervoor dat je de zender helemaal niet meer ziet, ook niet in de (mini)gids. Vergrendelen zorgt dat je een pincode moet invoeren tijdens het zappen ernaartoe. Deze pincode kun je in het menu ook zelf instellen. Daarnaast kun je ook een Kinderslot activeren, dit vergrendelt zenders gebaseerd op Kijkwijzer indicaties. Bij de Rebox is het op dit moment nog zo dat aanpassingen in je zenderlijst niet worden onthouden als je de ontvanger stroomloos maakt. Stand by is geen probleem. Dit wordt in een volgende softwareupdate verholpen.

Wat zit er in het pakket meegeleverd?
In het pakket zit de nieuwe ontvanger, de stroomkabel, de afstandsbediening met batterijen en een HDMI-kabel. Let er op dat je wel je huidige antenne behoudt! Bij omwisselen leveren we ook nog een SCART verloopkabel mee. Voor nieuwe klanten wordt dat niet standaard gedaan. Wel krijgen zij een code om in onze webshop een gratis verloopkabel te bestellen. Heb je verder een langere antennekabel nodig, dan wordt daarvoor ook een code meegeleverd. Je kunt daarmee in de webshop een verlengkabel bestellen.

Hoe sluit ik de ontvanger aan op mijn tv?
Dit gaat op een vergelijkbare manier als met de oude ontvanger. Steek de stroomkabel in de ontvanger en in het stopcontact. Gebruik vervolgens de HDMI-kabel om de ontvanger met je tv te verbinden. Kies voor zenders zoeken en dan regionaal zoeken. De zenders worden dan toegevoegd. Je kunt vervolgens de antenne wizard gebruiken om de beste ontvangst te bepalen. Heeft je tv geen HDMI-ingang, dan kun je een SCART-verloopkabel gebruiken. Let er hierbij op dat je bij sommige tv's deze dan handmatig op het juiste invoerkanaal moet zetten. De ontvanger wordt geactiveerd geleverd. Zodra de zenders zijn toegevoegd kun je dan ook kijken 🙂 Hieronder in de bijlagen enkele afbeeldingen van de menu's. Te weten: abonnementstatusscherm, drie schermen van de antennewizard/zenders zoeken, fabrieksinstellingen reset, de zenderlijst en een afstandsbediening op groter formaat :)

Laatste update: 1-02-2022


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

1568 reacties

Reputatie 5
Badge +4
Ademhalen toch ook mag ik hopen?
Reputatie 1
PeterG even een citaat van een eerder bericht van u: Want je vergeet dat er momenteel een heel nieuw zenderpark (!), 52 locaties, gebouwd en geïnstalleerd moet worden voor DVB-T2 HEVC. .

Dat is iets wat ik heel sterk betwijfel want de uitzendlocatie's van het nieuwe HD tijdperk zijn gewoon hetzelfde als in het SD tijdperk. Dus de basis is al aanwezig. Het is wel zo dat niet alle apparatuur uit het SD tijdperk die voor de uitzendingen nodig zijn met HD overweg kan. Dus dat moet vernieuwd worden. Maar dat betekend echt niet dat het complete Digitenne zenderpark opnieuw opgezet en geïnstalleerd gaat worden.
Alleen de kabels naar de antenne's en de antenne's zelf blijven inderdaad. Maar het allerduurste, de zenders zelf, moeten wel degelijk helemaal opnieuw. Een DVB-T zender is niet om te bouwen naar DVB-T2 HEVC.

Er zijn 52 locaties. Het nieuwe systeem gaat op 4 frequenties zenden. Dus 4 x 52 zenders. Ping Ping € €; codeerapparatuur om de signalen T2 HEVC de zender in te sturen etc.

KPN is geen liefdadigheidsinstelling.
. . .de zenders zelf, moeten wel degelijk helemaal opnieuw. Een DVB-T zender is niet om te bouwen naar DVB-T2 HEVC.Bron ??

Het grootste gedeelte vd zender zal niet wezenlijk anders zijn, maar het zou kunnen dat de leverancier de klant anders willen doen geloven :-/
Dat soort apparaten zijn modulair opgebouwd tbv storingen en veranderingen.
Het kan ook zijn dat de zender gewisseld wordt en elders omgebouwd wordt voor de volgende ombouwlocatie.

Ik schreef er al eerder iets over :
https://forum.kpn.com/digitenne-12/klaar-voor-de-toekomst-veranderingen-bij-digitenne-445235/index9.html#post584438
Bron? Ik dacht dat jij wel wat snapte van dit soort technieken (zendtechniek, coderingstechniek, versleutelingstechniek e.d.)
Als je niet snapt hóe het in elkaar zit reageer er dan ook niet op.
DVB-T2 en ook mét HEVC is wézenlijk anders dan DVB-T. Als je dát niet snapt hou je dan terzijde, ja.

Het mag dan modulair zijn, maar alle modules moeten wel vervangen worden natuurlijk.
Als het zo simpel zou (moeten ) zijn als je stelt/denkt zou KPN het zelf wel doen en niet aan specialist VolkerWessels over laten.

Dit topic heet Klaar voor de toekomst. Ik ben inmiddels klaar met alle onkunde hier.

Ga maar weer lekker met je zaag, schroevendraaier en plankje aan de slag.
Ik vroeg me oprecht alleen af waar je je informatie vandaan had, ik kan er niet echt achter komen nl.
Wel deze mooie wikipedia pagina : https://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2#The_DVB-T2_specification
Ik hou het zeker voor mogelijk dat alleen de modulatie veranderd, de rest vd zender is een grote versterker.
In algemene zin weet ik er idd iets van, maar niet in detail qua DVB-T(2) modulatie.
Misschien ga ik dit jaar weer eens naar de IBC in A'dam, als m'n voeten het aankunnen (vele grote hallen nl).
Voor m'n werk heb ik er niets meer te zoeken, maar nog steeds interessant om daar rond te kijken.
Dus de like van Kees ondersteun ik ook niet..Dat sloeg hooguit op een klein stukje van de hele tekst :
https://forum.kpn.com/digitenne-12/klaar-voor-de-toekomst-veranderingen-bij-digitenne-445235/index22.html#post648089
Eigenlijk ben ik helemaal geen voorstander van een 1 bits "like" systeem, ook al om dat er geen dislike is.
Reputatie 1
Ga maar weer lekker met je zaag, schroevendraaier en plankje aan de slag. PeterG: mag dat ook een universeelmeter, signaalgenerator, grid dipper, osciloscoop en een laptop tbv diagnosesoftware, meetgegevens en data collectie zijn? In mijn beleving vormt de zender de draaggolf waar je de informatie op zet. Een zender kan slechts op 1 frequentie uitzenden maar de informatie kan wel een (1) of meerdere radio of tv signalen bevatten. Zowel in SD als HD kwaliteit en al dan niet gecodeerd met conax, mediaguard, nagravision, irdeto enz.

Ik kan mij voorstellen dat de huidige zenders gezien hun leeftijd toch al aan vervanging toe waren en dan is deze omschakeling een goede gelegenheid. Ik kan mij ook voorstellen dat de kosten leuk oplopen.. Maar het echte probleem zit in het lage aantal abonnees. Dat waren er in 2010 namelijk 900.000 tov de huidige 200.000. De omschakeling naar HD had al enkele jaren geleden een feit moeten zijn en kan nu wel eens te laat zijn om deze trend te keren.
Reputatie 5
Badge +4
Ga maar weer lekker met je zaag, schroevendraaier en plankje aan de slag. PeterG: mag dat ook een universeelmeter, signaalgenerator, grid dipper, osciloscoop en een laptop tbv diagnosesoftware, meetgegevens en data collectie zijn? In mijn beleving vormt de zender de draaggolf waar je de informatie op zet. Een zender kan slechts op 1 frequentie uitzenden maar de informatie kan wel een (1) of meerdere radio of tv signalen bevatten. Zowel in SD als HD kwaliteit en al dan niet gecodeerd met conax, mediaguard, nagravision, irdeto enz.

Ik kan mij voorstellen dat de huidige zenders gezien hun leeftijd toch al aan vervanging toe waren en dan is deze omschakeling een goede gelegenheid. Ik kan mij ook voorstellen dat de kosten leuk oplopen.. Maar het echte probleem zit in het lage aantal abonnees. Dat waren er in 2010 namelijk 900.000 tov de huidige 200.000. De omschakeling naar HD had al enkele jaren geleden een feit moeten zijn en kan nu wel eens te laat zijn om deze trend te keren.


Ik denk dat het aantal klanten nog verder gaat zakken tussen de 50.000 en 200.000, voor de meeste mensen is opnemen nu eenmaal belangrijker dan HD. Voor mij ook.
Uit informatie van VWT blijkt dat de werkzaamheden meer inhouden dan alleen een modulator veranderen: https://www.vwtelecom.com/nl/nieuws/detail/kick-off-digitenne-in-het-future-lab

En het kan ook niet zo simpel zijn omdat eerder door KPN werd aangegeven dat met rolktanten en tickertapes op zenders gewerkt gaat worden om de kijker duidelijk te maken dat naar DVB-T2 moet worden overgestapt. Dat kan alleen maar als je een nieuw netwerk aanlegt naast het huidige netwerk.
Uit informatie van VWT blijkt dat de werkzaamheden meer inhouden dan alleen een modulator veranderen: https://www.vwtelecom.com/nl/nieuws/detail/kick-off-digitenne-in-het-future-labBaseer je dat op dit artikel, ik kan daar op techniek gebied niets uithalen, wel dat er veel mensen bij betrokken zijn.

En het kan ook niet zo simpel zijn omdat eerder door KPN werd aangegeven dat met rolktanten en tickertapes op zenders gewerkt gaat worden om de kijker duidelijk te maken dat naar DVB-T2 moet worden overgestapt.In de periode voor de ombouw kan men op de desbetreffende zender een rolkrant toevoegen in het beeld, net zoals bij de overgang van analoog naar DVB-T
Je kan ook tegenargumenten blijven geven om maar je eigen standpunt - ook al is dit niet de waarheid - te verdedigen. En dat spelletje doe ik in ieder geval niet mee.

De omzetting van analoog naar digitaal is totaal niet vergelijkbaar. En als je dit wilt vergelijken dan spreek je jezelf daarmee indirect tegen. Toen waren er namelijk gewoon twee afzonderlijke netwerken in de licht ten tijde van de analoge uitschakeling. Analoog en digitaal zijn namelijk heel andere uitzendtechnieken. En dus ook andere zendtechnieken. Bij DVB-T en DVB-T2 blijft de zendtechniek met digitaal gelijk. En zelfs dan nog kan een zender niet zomaar ter plekke omgebouwd worden.
Ik begrijp niet waarom dit op zo'n geharrewar uitloopt, ik lees alleen beweringen zonder bron.
En ik ben gewoon benieuwd, meer niet, voor mij is digitenne een gepasseerd station, helaas, het was/is nu nog even voor mij/ons een prima systeem.
En net zoals bij de overgang van analoog naar digitaal gaat het ene signaal uit de lucht en komt er een andere voor terug.
Dus zou het fijn zijn als de (FTA) kijker (ook) via beeld gewaarschuwd wordt.
De FTA kijker wordt via een tickertape/rolkrant in beeld van de zenders op de hoogte gebracht. Je hebt dan voldoende tijd om naar DVB-T2/HEVC over te stappen.
Reputatie 4
Badge +2
Ik vroeg me oprecht alleen af waar je je informatie vandaan had, ik kan er niet echt achter komen nl.
Wel deze mooie wikipedia pagina : https://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2#The_DVB-T2_specification
Ik hou het zeker voor mogelijk dat alleen de modulatie veranderd, de rest vd zender is een grote versterker.
In algemene zin weet ik er idd iets van, maar niet in detail qua DVB-T(2) modulatie.


DVB-T2 gebruikt inderdaad de bestaande DVB-T zenders, dat is een essentieel onderdeel van de DVB-T2 standaard, zie bijvoorbeeld het EBU document:

https://tech.ebu.ch/docs/news/2012_01/wrcdocs/Planning%20aspects%20of%20DVB-T2%20-%20EBU%20TECH3348%20-%20May%202011.pdf

"DVB-T2 transmissions must be able to use existing domestic receive antenna installations
and must be able to re-use existing transmitter infrastructures"

De zenders blijven hetzelfde, alleen de modulators worden vervangen of de bestaande krijgen een upgrade. Je zegt het al, een zender is een grote versterker. Die zender weet echt niet of er DVB-T of DVB-T2 wordt uitgezonden. Sterker nog, een bestaande DVB-T zender kan simultaan DVB-T en DVB-T2 uitzenden, iets wat ze in Engeland al jaren doen.

Even wat meer on topic: ik heb geen idee wat ze bij KPN dachten toen ze besloten om geen smartcards meer te ondersteunen en daarbij ontvangers zonder opname mogelijkheid aan te bieden.

Dan hou je alleen de klanten over met een internet verbinding die te langzaam is om via internet TV te kijken (dat zijn er steeds minder), die niet via satelliet willen kijken en die alleen lineair TV willen kijken (dat zijn er ook steeds minder).

Je kunt voor bijna iedereen nu een betere optie verzinnen dan Digitenne, het lijkt zo wel een soort sterfhuisconstructie.
Reputatie 5
Badge +4
[quote=jrxs4all]
Even wat meer on topic: ik heb geen idee wat ze bij KPN dachten toen ze besloten om geen smartcards meer te ondersteunen en daarbij ontvangers zonder opname mogelijkheid aan te bieden.

Dan hou je alleen de klanten over met een internet verbinding die te langzaam is om via internet TV te kijken (dat zijn er steeds minder), die niet via satelliet willen kijken en die alleen lineair TV willen kijken (dat zijn er ook steeds minder).

Je kunt voor bijna iedereen nu een betere optie verzinnen dan Digitenne, het lijkt zo wel een soort sterfhuisconstructie.


Ze dachten, hier gaan we ons niet geliefd en mensen niet blij mee maken, en veel gaan hun abo opzeggen.
Dat weten ze ook wel, een KPN medewerker heeft al aangegeven dat ze zich wel degelijk bewust zijn dat veel mensen om deze reden hun abo gaan opzeggen.

Verder, mischien willen ze dat stiekem ook wel?
De grote winsten liggen voor KPN ongetwijveld bij Alles in 1 pakketten en iTV.

Met weinig klanten gaat het wel een dure grap worden ben ik bang. Ik vind het overigens wel mooi als de NPO in HD in FTA via de ether te zien is, ik hoop dus wel dat dit zo blijft.
Reputatie 4
Badge +5
Ik ga even aanmelden voor een omruil, zie trouwens niet hoe het zit met mensen die het kastje toen hebben gekocht. Ik betaal namelijk geen €5,- per maand voor de huur.
Reputatie 7
Badge +30
Hoi Roelfsema, Erwin heeft in het andere topic net op je gereageerd om je hierheen te verwijzen. Maar je gaat, als je de tuner omwisselt voor een nieuwe ontvanger, waarschijnlijk huur betalen. Dit ligt er aan hoeveel tuners je hebt, en of je ook interactieve tv hebt. Heb je alleen Digitenne met een enkele tuner, dan blijft deze gratis. Ook als het straks een huurmodel is. Dit omdat de eerste ontvanger inbegrepen is. Heb je een los Digitenne abonnement met meerdere tuners, dan ga je alleen betalen voor de tweede en eventuele derde.

Heb je ook interactieve tv erbij dan betaal je niet voor het Digitenne abonnement. Als je een Internet+TV Standaard of hoger (of een ouder Alles-in-1 Standaard of hoger) abonnement hebt, dan zijn er twee tv ontvangers inbegrepen. Die tweede mag ook een Digitenne ontvanger zijn. In dat geval betaal je daar niet apart voor, ook niet na omruil. Is de Digitenne je derde (of meer) ontvanger, dan ga je er wel voor betalen.
Reputatie 7
Badge +30

Update voor de ZTE ZXV7200


Komende nacht (7 op 8 augustus) beginnen we met de uitrol van een softwareupdate voor de nieuwe Digitenne ontvanger. De softwareversie wordt dan 26. Dit gebeurt automatisch als de ontvanger overdag gebruikt is en daarna op standby is gezet. Is hij overdag niet gebruikt, of staat hij helemaal uit, dan krijg je de update pas in de eerste nacht nadat hij weer gebruikt is (mits hij dan op standby staat).

Je kunt, vanaf morgen, de update ook handmatig binnenhalen. Je kunt dit doen door naar menu en dan abonnement status te gaan. Druk dan op de blauwe knop en ga naar OTA update. Je kunt daar de update starten, het duurt in totaal ongeveer 5-10 minuten.

Heb je problemen met de update, zorg dat je ontvangst optimaal is op het bouquet waar ook CNN in zit. Dat is namelijk het bouquet waarin de update wordt meegezonden.


De belangrijkste wijzigingen in deze nieuwe softwareversie zijn:
- betere werking van de ontvangst-kwaliteitsbalk
- gesproken ondertiteling bij de NPO is beschikbaar (groene knop op de afstandsbediening)
- pincode nu vereist voor toegang tot de zenderlijst
- verbeteringen bij zenders zoeken: het kan nu handmatig, en je kunt nu alleen de regionale zenders wijzigen als je de ontvanger meeneemt op vakantie. Je hoeft dan niet meer alle zenders opnieuw te zoeken.
- een aantal bugfixes in relatie tot slechte ontvangst
Reputatie 1
"Vroegah" kon je zelf een ontvanger kopen en de smartcard werd door Digitenne of KPN geleverd. Tot een maximum van 3 stuks per abonnement en zonder extra kosten. Even een beschrijving van wat ik zelf in huis hebt.

Een Finepass VTX-7000 twintuner voor op de bovenverdieping (slaapkamer/kantoor),.
Een Topfield TF5300 twintuner van KPN voor in de woonkamer.
Een Topfield TF5800 twintuner voor op de camping.

De Topfield TF5800 is voor de Engelse freeview en ik viel voor de usb ingang zodat het op de camping mogelijk was om muziek af kon spelen met een usb stick. Het abonneegeld heb ik zien groeien van 6,95 naar 15,50 per maand maar omdat ik volledig van het abbo gebruik maak is het nog steeds niet duur. Dat gaat binnenkort veranderen.

Als u zelf een ontvanger heeft gekocht dan is het uw eigendom en logisch dat u geen huur betaald. Ook had Digitenne en KPN aktie's lopen waarbij de eerste ontvanger cadeau gedaan werd. Dan had je de meest simpele basis ontvanger en daar werd ook geen huur voor gerekend. Je had deze cadeau gekregen toch? De mogelijkheden van deze gratis ontvanger zijn trouwens hetzelfde als de meest luxe ontvanger welke u straks bij KPN kunt verwachten. Maar dan in HD kwaliteit, dat dan weer wel.
Reputatie 4
Badge +5
Hoi Roelfsema, Erwin heeft in het andere topic net op je gereageerd om je hierheen te verwijzen. Maar je gaat, als je de tuner omwisselt voor een nieuwe ontvanger, waarschijnlijk huur betalen. Dit ligt er aan hoeveel tuners je hebt, en of je ook interactieve tv hebt. Heb je alleen Digitenne met een enkele tuner, dan blijft deze gratis. Ook als het straks een huurmodel is. Dit omdat de eerste ontvanger inbegrepen is. Heb je een los Digitenne abonnement met meerdere tuners, dan ga je alleen betalen voor de tweede en eventuele derde.

Heb je ook interactieve tv erbij dan betaal je niet voor het Digitenne abonnement. Als je een Internet+TV Standaard of hoger (of een ouder Alles-in-1 Standaard of hoger) abonnement hebt, dan zijn er twee tv ontvangers inbegrepen. Die tweede mag ook een Digitenne ontvanger zijn. In dat geval betaal je daar niet apart voor, ook niet na omruil. Is de Digitenne je derde (of meer) ontvanger, dan ga je er wel voor betalen.


Oké dus de derde gaat mij geld kosten, heb een KPN compleet pakket inclusief 2 iTV tuners, de digitenne zal dus een derde worden.

Gezien wat ik lees in mijnKPN heb ik recht op 1 gratis TV ontvanger naast de drie die ik al heb.

Reputatie 7
Badge +30
Roelfsema, wil jij je gegevens invullen op je profiel, en me laten weten als je dit gedaan heb? Dan controleer ik voor je hoe dit zit. Want we hebben geen abonnementen met meer dan 2 inbegrepen ontvangers. Dus de melding die daar staat klopt niet, en daar moet dan even naar gekeken worden.

De nieuwe Digitenne ontvanger gaat dan inderdaad €5 kosten.
Reputatie 4
Badge +5
@Erik_ zelfs bij een pakket wijziging kan ik een 3e ontvanger er gratis bij krijgen, de digitenne ontvanger is een kooptuner geen huur.
Reputatie 5
Badge +4
Ik heb al een tijdje niet meer gekeken op deze site maar onderhand ben ik wel benieuwd hoe HD er met mijn Xoro uit zal zien. Is er al nieuws wanneer Eemnes aan de beurt komt?
Reputatie 7
Badge +16
Voordeel van de huurtuner is dat deze bij malheur per omgaande gratis wordt vervangen door een nieuwe. Bovendien huur niet een kale tuner van een Chinese website, maar zit er een abonnement aan vast (denk daarbij aan administratieve kosten).