Klaar voor de toekomst: Veranderingen bij Digitenne [2018-2019]

  • 30 January 2018
  • 1568 reacties
  • 235390 keer bekeken

Reputatie 7
Badge +30

In 2017 hebben we de rechten verworven om Digitenne te mogen blijven uitzenden. Een voorwaarde daarvan is dat we gebruik gaan maken van een nieuwe techniek: DVB-T2. Deze techniek wordt ook in andere landen gebruikt en geeft de mogelijkheid om zenders in HD-kwaliteit door te geven. Wel betekent dit dat we onze zendmasten moeten ombouwen, en dat alle klanten een andere ontvanger nodig hebben. In dit topic vertellen we jullie meer over de nieuwe ontvanger en hoe we het omwisselen gaan aanpakken. Heb je daarna nog vragen, plaats een reactie. Voor elke regio die omging hebben we een extra topic met aanvullende informatie.

De omzetting van heel Nederland heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden.
Aanvullende informatie omzetting Regio Noord [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 2 (Midden) en 2.1 (Friesland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 3 (Brabant, Zeeland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 4 (Limburg) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 5 (Holland en Utrecht) [Afgerond]
 

Digitenneveranderingen in het kort

Vanaf 1 februari 2018 krijgen alle nieuwe Digitenneklanten de nieuwe ontvanger. Vanaf maart 2018 t/m zomer 2019 gaan we bij alle bestaande klanten de ontvanger(s) omwisselen. Gefaseerd per regio bouwen we in de tussentijd alle masten om. De eerste regio zal dan in het vierde kwartaal van 2018 DVB-T2 krijgen, de laatste in 2019. Hieronder een kaartje van de regio's. De laatste hiervan is op 9 juli succesvol omgezet.

81e5e2da-a077-43c7-a6ea-72d1af14b56e.png

 

Frequentiewijzigingen

Naast het overgaan naar een nieuwe techniek, verandert ook een deel van de frequenties. Dit is gedaan tussen 26 februari 2019 en 8 oktober 2019. Een overzicht van de huidige frequenties vind je hier.
Zoals je daar ziet veranderen we ook de terminologie een beetje. In plaats van bouquetten hebben we het nu over Nationale Transportstreams (NTS) en de Regionale Transportstream (RTS). RTS is wat voorheen bouquet 1 was, met de NPO en de regionale omroepen. NTS1 was bouquet 2, NTS2 was bouquet 3 etc..

 

Nieuwe Techniek

We gebruiken DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC). Met deze techniek kunnen we zenders in HD-kwaliteit (1080p) gaan doorgeven. De zenders die we al in HD-kwaliteit binnenkrijgen, geven we ook zo door. Lagere kwaliteit gaan we in ons uitzendcentrum upscalen (omzetten naar HD) en dan zo uitzenden.

 

De nieuwe ontvangers

We hebben voor de nieuwe Digitenne twee nieuwe ontvangers. Hiermee kun je zowel DVB-T als DVB-T2 ontvangen. In deze ontvangers zit géén losse smartcard meer. We gebruiken een CAS (Conditional Access System) nummer. Dit CAS-nummer zit ingebouwd in de ontvanger en is bij ons geactiveerd voor een abonnement. Hierdoor kun je alleen met deze ontvanger de abonnementszenders bekijken.
De eerste nieuwe ontvanger wordt gemaakt door ZTE en is de ZXV7200. Dit apparaat is 16,3 cm breed, 4,5 cm hoog (inclusief voetjes) en 11,5 cm diep. Reken er bij de diepte echter nog wel een cm of 2 bij als alle stekkers er in zitten.

 

b2ae9745-c17d-4fe1-96e7-4ef528e7214d.png

De voorkant van de ontvanger. Het display geeft zendernummers weer. De knoppen zijn voor Menu, Volume (x2) en Kanaal (x2) en een OK-knop voor het bevestigen van menuopties.

 

e75769ab-8676-4551-9886-38fe20b0cee1.png

De achterkant heeft de antenne-ingang, video- en audio-uitgangen, een HDMI-uitgang, de aansluiting voor de stroomkabel en een aan/uit knop. Je ziet daar ook een ethernet aansluiting. Die is niet in gebruik.

De tweede nieuwe ontvanger is de Rebox RBX2800. Dit apparaat is qua formaat vergelijkbaar aan de ZTE.

03d17d44-cb61-47a2-b931-0db8f67f5e59.jpg

De voorkant en bovenkant van de ontvanger. Het heeft een display dat net zo werkt als de ZTE. De knoppen zitten hier echter aan de bovenkant en niet aan de voorkant. De knoppen zijn voor Aan/Uit, Menu, Volume (2x) en Kanaal (2x).

 

519879a6-fb2c-48e3-8a9f-07b06ae4caba.png

De achterkant heeft antenne-ingang, HDMI-uitgang, en de aansluiting voor de stroomkabel. Deze ontvanger heeft niet, zoals de ZTE, tulpstekkerpoortjes, maar een 3,5mm jack. Een extra kabeltje om de SCART converter hierop aan te sluiten wordt meegeleverd. De aanwezige ethernet- en usb-poorten zijn niet in gebruik.

 

06aa1f7a-979e-46ff-9fa4-0c04e1edbca2.png

De software is op beide ontvangers hetzelfde. Het menu is standaard in het Nederlands. Je kunt deze echter ook instellen op Engels. Druk daarvoor, tijdens het kijken, achter elkaar op de rode, groene en blauwe knop op de afstandsbediening. Zie voor meer afbeeldingen van het menu, de los bijgevoegde afbeeldingen aan het eind van dit topic.

 

8fc42984-f4b1-4bed-9bd7-d4b52a15badf.jpg

 

De nieuwe insteekkaart

Perr 27-01-2022 is het mogelijk om een insteekkaart te nemen in plaats van een ontvanger. Zie daarvoor dit aparte topic Introductie van de Digitenne Insteekkaart (CI+ Module)

 

Het omwisselen van de apparatuur[ (voltooid)

Nieuwe klanten krijgen direct de nieuwe ontvanger geleverd. Bestaande klanten benaderen we gefaseerd voor een omwissel. We beginnen in maart 2018 met klanten met alleen huurtuners. Daarna klanten die alleen Digitenne van ons hebben met één kooptuner. Daarna klanten met een insteekkaart en tenslotte klanten met meerdere kooptuners of ontvanger met opnamefunctionaliteit.
Het is niet meer mogelijk om met een eigen gekochte tuner gebruik te maken van het abonnement. Als je alleen de NPO-kanalen en de regionale zender wilt zien, dan kun je nog wel een eigen tuner aanschaffen. Mits deze de gebruikte DVB-T2 techniek ondersteunt.
Zodra je aan de beurt bent krijg je van ons bericht. Dit doen we via e-mail en brief. De omruil kun je dan plannen via de servicetool op deze pagina. Log daar in met je klantnummer en de laatste drie cijfers van je rekeningnummer. Je krijgt dan een overzicht met al je tuners/insteekkaarten die bij ons bekend zijn. Per stuk kun je vervolgens kiezen of je ze wilt omwisselen, of uitzetten.
Als je nog geen bericht hebt gehad maar je wilt al wel graag omwisselen, of er is een probleem met je huidige ontvanger, dan kun je ook gebruik maken van de tool. Kom je er niet uit, of is er een probleem, klop bij ons aan, dan helpen we je verder. Dit kan door te reageren in dit topic (of een eigen topic aan te maken) of contact op te nemen via telefoon (0800-0402) of chat.

 

Veelgestelde vragen

Verandert er iets aan de prijs?
Een los Digitenne abonnement is €18 met daarbij één ontvanger inbegrepen. Aanvullende ontvangers (max. 3 per abonnement) zijn toe te voegen voor €5 per maand. Heb je Digitenne in combinatie met interactieve tv dan betaal je niet voor het abonnement maar alleen voor de ontvangers. Wel zul je meer gaan betalen als je nu kooptuners hebt en deze omwisselt voor de nieuwe ontvanger. Je gaat dan huur betalen.

Kan ik ook opnemen met de nieuwe ontvanger?
Nee. De ontvanger heeft wel een usb-poort aan de zijkant en er zitten opnameknoppen op de afstandsbediening, maar deze werken niet.

Komen er ook zenders bij?
Nee. Het aantal zenders blijft gelijk. Hier vind je een zenderlijst. Mochten we onverhoopt toch willen gaan uitbreiden in zenderaantal, dan zal dit pas zijn nadat de omschakeling naar DVB-T-2 voltooid is in 2019. Wel zijn er, na de omschakeling, voor iedereen twee regionale zenders beschikbaar. Welke dat zijn zie je in dit overzicht.

25db343b-a0ea-408d-aba2-318fdd68a333.png



Kan ik de zenderlijst aanpassen/zenders verbergen?
Ja dit kan. In het menu kun je de bestaande zenders van plaats veranderen. Ook kun je zenders verbergen of vergrendelen. Verbergen zorgt ervoor dat je de zender helemaal niet meer ziet, ook niet in de (mini)gids. Vergrendelen zorgt dat je een pincode moet invoeren tijdens het zappen ernaartoe. Deze pincode kun je in het menu ook zelf instellen. Daarnaast kun je ook een Kinderslot activeren, dit vergrendelt zenders gebaseerd op Kijkwijzer indicaties. Bij de Rebox is het op dit moment nog zo dat aanpassingen in je zenderlijst niet worden onthouden als je de ontvanger stroomloos maakt. Stand by is geen probleem. Dit wordt in een volgende softwareupdate verholpen.

Wat zit er in het pakket meegeleverd?
In het pakket zit de nieuwe ontvanger, de stroomkabel, de afstandsbediening met batterijen en een HDMI-kabel. Let er op dat je wel je huidige antenne behoudt! Bij omwisselen leveren we ook nog een SCART verloopkabel mee. Voor nieuwe klanten wordt dat niet standaard gedaan. Wel krijgen zij een code om in onze webshop een gratis verloopkabel te bestellen. Heb je verder een langere antennekabel nodig, dan wordt daarvoor ook een code meegeleverd. Je kunt daarmee in de webshop een verlengkabel bestellen.

Hoe sluit ik de ontvanger aan op mijn tv?
Dit gaat op een vergelijkbare manier als met de oude ontvanger. Steek de stroomkabel in de ontvanger en in het stopcontact. Gebruik vervolgens de HDMI-kabel om de ontvanger met je tv te verbinden. Kies voor zenders zoeken en dan regionaal zoeken. De zenders worden dan toegevoegd. Je kunt vervolgens de antenne wizard gebruiken om de beste ontvangst te bepalen. Heeft je tv geen HDMI-ingang, dan kun je een SCART-verloopkabel gebruiken. Let er hierbij op dat je bij sommige tv's deze dan handmatig op het juiste invoerkanaal moet zetten. De ontvanger wordt geactiveerd geleverd. Zodra de zenders zijn toegevoegd kun je dan ook kijken 🙂 Hieronder in de bijlagen enkele afbeeldingen van de menu's. Te weten: abonnementstatusscherm, drie schermen van de antennewizard/zenders zoeken, fabrieksinstellingen reset, de zenderlijst en een afstandsbediening op groter formaat :)

Laatste update: 1-02-2022


Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

1568 reacties

Reputatie 7
Badge +28
Nee, dit is altijd zo. In alle andere provincies van Nederland wordt op kanaal 33 een tweede regionale zender uitgezonden. In Noord-Holland zou bv TV Utrecht een logische keuze zijn. Wij hebben dat hier op het forum al eens als wens ingebracht. Maar voorlopig is dat bij een wens gebleven.
Reputatie 5
Badge +5
Het klopt dat TV-NH er twee keer in staat, er is geen gedeelde zender.
Reputatie 7
Badge +30
Goedemorgen! Vannacht zijn de laatste frequentiewijzigingen uitgevoerd. De masten Utrecht, Maarssen, IJsselstein en Leusden zijn aangepast. Maak je gebruik van een van die masten, zoek dan even opnieuw de zenders.
Reputatie 7
Badge +28
Dankjewel Erik (en welkom terug) ,

Ik ben benieuwd. Onder andere @PeterG en@P. Grigio hebben een lagere signaalsterkte na de overgang, terwijl er juist een hoger percentage werd verwacht vanwege de lagere kanaalnummers.

We gaan het wel van ze horen komende dinsdag.

Peter woont zeker niet in een grensregio.


@PeterG @P. Grigio

Ik kan het antwoord wel raden.......
Maar voor de vorm: Hebben jullie sinds vandaag een sterker ontvangstsignaal?
Reputatie 5
Badge +5
Dit hebben we, @Noordzee! Lang verhaal kort: in de Randstad is gedurende de kanaalomstemming een tijdje minder ontvangst mogelijk, doordat we voor 1 transportstream 2 verschillende frequenties gebruiken. Dit zal dus een stuk beter moeten zijn ná 8 oktober, maar het blijft een radiosignaal en we garanderen dus niets.
Wil een moderator dit eens navragen? Hoe kan dit? Is het vermogen verminderd? Wordt hier nog iets aan gedaan?

Was dit de verklaring voor de verminderde signaalsterkte na de frequentiewijzigingen van 17 september?
Reputatie 5
Badge +5
Het gaat niet om sterker uitzenden. Het gaat om wegnemen van interferentie. Na de laatste frequentiewijzigingen, op 8 oktober, zitten alle transportstreams in de randstad op dezelfde frequenties. Nu is dat nog niet overal zo. Als je dan in een grensgebied woont, qua ontvangst, van een mast die al gewijzigd is en een mast die nog niet gewijzigd is (zie tabel startbericht voor de masten die we volgende week gaan doen) komt dezelfde stream op twee frequenties binnen. Dit kan interferentie veroorzaken waardoor je een verminderde ontvangst kunt ervaren. Na de wijziging valt die interferentie weg, en zal de ontvangst normaliseren.
Of was dit de verklaring? Nog een mogelijkheid: geen van beide? Ik weet het niet, vanmiddag was de signaalsterkte nog steeds 10% lager dan voorheen. De frequentiewijziging van 8 oktober heeft daar blijkbaar nog geen invloed op gehad.
Reputatie 7
Badge +28
De ontvangststerkte vanaf de zendmasten Haarlem en Amsterdam is met 10 procent verminderd na de frequentiewijziging. Vanwege de switch naar lagere kanaalnummers was juist een sterker signaal verwacht.

@Erik_ : Zou jij willen navragen hoe dit is ontstaan en nog belangrijker: Kan het zendvermogen versterkt worden zodat minimaal de oude signaalsterktes weer behaald worden.
Reputatie 7
Badge +20
Erik is vandaag niet aanwezig, @Noordzee Maar ik heb je vraag doorgezet. Als ik iets hoor laat ik het weten.
. . . Vanwege de switch naar lagere kanaalnummers was juist een sterker signaal verwacht.
. . .

Deze bewering zie ik nu al enige tijd hier, maar ik kan hier geen technische onderbouwing voor bedenken, ik reageerde er nog niet eerder op maar wachtte de berichten af, maar nu kan ik constateren dat mijn idee wel klopt.

Er is natuurlijk wel verschil tussen de gedragingen van hoge en lage frequenties, maar niet of nauwelijks merkbaar bij deze verschillen.

De antenne is niet lineair over het frequentiegebied, de kabel ook niet (wel minder demping bij lagere freq.) de ingangstrap ook niet en ga zo maar door.
En bovenal de binnenantenne, verre van ideaal wegens alle materialen die de signalen tegenhouden en reflecteren.
Kortom, een kleine freq. wijziging kan er wel voor zorgen dat de ontvangst verbeterd of verslechterd, maar niet per definitie nmi.
Reputatie 7
Badge +28
Ha @KeesYagi ,

Leuk dat je hierop reageert. Ik heb deze wijsheid ook hier op het forum geleerd.

Zelf heb ik hier in Drenthe dit kunnen constateren na de overgang van kanaal 60 naar het huidige kanaalnummer.

Lees ook Dit verslag van sailorbobby eens door.
Signaalsterkte NPO 54 à 55 %.
Dat was voor de RF wijziging 66 à 67 % ...
Kwaliteit = 100 %.

(9 okt. ; 15:18)
Reputatie 7
Badge +28
Benieuwd naar het antwoord wat Bart gaat krijgen. Er moet haast wel wat geknepen zijn op het zendvermogen. Er zijn ook andere klanten met problemen sinds die frequentiewijziging. En dat terwijl er juist een verbetering werd verwacht!
Reputatie 6
Badge +4
Het is meettechnisch best moeilijk om aan de ontvangstzijde vast te stellen dat het zendvermogen anders is op een andere frequentie. Dat komt doordat meerdere factoren wijzigen met de frequentie:

1: De versterking en richtkarakteristiek van de ontvangstantenne.
2: De gevoeligheid van de ontvanger per kanaal (frequentie).
3: Indoor reflecties die zich verschillend gedragen op een ander kanaal. M.a.w. Op kanaal A kunnen reflecties elkaar versterken terwijl op kanaal B de reflecties elkaar tegenwerken.
4: Het zender antennediagram wijzigt licht op een ander kanaal.

Om het goed te meten moet de ontvangstantenne een gelijke versterking hebben op alle kanalen en op een hoge mast staan zonder obstakels tussen zender en ontvanger. Geen kabellengte tussen de antenne en de ontvanger of een gecorrigeerde kabel (met versterker en equaliser). Een ontvanger die op alle kanalen een gelijke signaalsterkte meet.

Het enige dat voor mij houvast geeft aan de constatering is het gegeven dat het bij iedereen minder is geworden. Dat sluit 3 en 4 wel uit maar niet 1 en 2 als iedereen dezelfde apparatuur gebruikt.
Net een aparte ontdekking gedaan. Heb al tijdje nieuwe tv en na veel zoeken de functie gevonden om signaalsterkte en kwaliteit uit te lezen. En wat blijkt:

NPO pakket:
De Samsung TV: sterkte 99-100 %; kwaliteit 89-100% (TF6000 uitsluitend voor antennevoeding; heb hier geen inserter)
zxv7200: sterkte 55%; kwaliteit 100%
Antenne: Funke v5 (dsc550)

Vooral dat verschil in sterkte.
Zijn de KPN ontvangers dan inderdaad niet gevoelig genoeg?
Reputatie 6
Badge +4
Net een aparte ontdekking gedaan. Heb al tijdje nieuwe tv en na veel zoeken de functie gevonden om signaalsterkte en kwaliteit uit te lezen. En wat blijkt:

NPO pakket:
De Samsung TV: sterkte 99-100 %; kwaliteit 89-100% (TF6000 uitsluitend voor antennevoeding; heb hier geen inserter)
zxv7200: sterkte 55%; kwaliteit 100%
Antenne: Funke v5 (dsc550)

Vooral dat verschil in sterkte.
Zijn de KPN ontvangers dan inderdaad niet gevoelig genoeg?

Dit is helemaal niet apart. De signaalsterkte meter met als eenheid % is een software creatie. Het is aan de programmeur welk percentage hij hangt aan de werkelijke signaal spanning.

Een officiële meeteenheid is in dBuV of dBm. Dit komt niet voor op consumenten ontvangers want dat begrijpt niemand.

De KPN ontvanger heeft m.i. terecht een "zware schaal". Ik heb thuis een Strong die bij een perfecte ontvangst van de Duitse zenders (30 dB snr) slechts 50% sterkte aangeeft. Daar is niets mis mee maar de zender Hengelo is maar liefst 30 dB sterker (dus 1000x zo sterk) en ja, die geeft 100% aan.
Ik heb eens gezien dat TV Gelderland met super condities van 50 naar 100% ging en dat was ongeveer een factor 10 verhoging.

Samsung "vindt" dat een perfect signaal zoals ik schets al 100% genoemd mag worden. Daar ben ik het niet zo mee eens want er is nog altijd een groot verschil in sterkte naar boven mogelijk.
Reputatie 7
Badge +28
Erik is vandaag niet aanwezig, @Noordzee Maar ik heb je vraag doorgezet. Als ik iets hoor laat ik het weten.

Het zou fijn zijn als de technische collega's wat kunnen vinden. Er lopen ook op dit forum best wel aardig wat klanten uit die regio sinds kort tegen ontvangstproblemen aan.

Mijn inziens is dat goeddeels op te lossen door de sterkte van het uit te zenden signaal op minimaal de oude waarde te zetten. Als zoveel verschillende mensen in die regio een achteruitgang in signaalsterkte constateren na de frequentiewijziging, dan moet er haast wel een negatieve aanpassing in het zendsignaal hebben plaatsgevonden.
Reputatie 7
Badge +21
Het zou fijn zijn als de technische collega's wat kunnen vinden. Er lopen ook op dit forum best wel aardig wat klanten uit die regio sinds kort tegen ontvangstproblemen aan.
Dat zou inderdaad erg fijn zijn. We hebben nog geen reactie ontvangen op deze vraag. Zodra dit wel het geval is laten we dit weten in dit topic.
Reputatie 7
Badge +20

Dag allemaal, ik kreeg zonet terugkoppeling op de vraag over het zendvermogen. 

Het zit als volgt: de uitgezonden signaalsterkte is nagenoeg overal hetzelfde gebleven. Er kunnen lokaal echter kleine verschillen zijn ontstaan. Hierbij speelt de omgeving een grote rol: signalen kunnen reflecteren en dat verschilt ook weer per kanaal en frequentie. Belangrijk om te weten: zendvermogen mogen we niét aanpassen. Het maximum zendvermogen wordt door de overheid bepaalt en ligt internationaal vast, om storingen van over de grens en vice versa te beperken

Misschien is het niet helemaal het antwoord waar je op zit te wachten, maar dit is het wel. 

Dat is precies wat ik al verwachtte.

En verder, wat ik hier al aangaf ;

https://forum.kpn.com/digitenne-12/klaar-voor-de-toekomst-veranderingen-bij-digitenne-445235/index53.html#post835626

( he, de automatische link doet het weer zo te zien )

Reputatie 7
Badge +28

Dankjewel Bart voor de terugkoppeling. :thumbsup_tone2:

Het is inderdaad niet het antwoord waar ik op hoopte. Want het is natuurlijk raar dat op dezelfde kanalen in Alkmaar en Hilversum wel een ontvangstverbetering wordt gemeld. En dan in Haarlem en Amsterdam niet. Zelfs een verslechtering, en dat wordt door een hele ris forumleden gemeld vanaf allerlei verschilende locaties in de regio's Haarlem en Amsterdam. 

Voor de rest is het antwoord wat je gekregen hebt een standaardantwoord. Rekening houden met storingen over de grens geldt zeker als je in een grensregio zit. Maar met de beperkte vermogens in Haarlem en Amsterdam (de twee steden liggen ook nog eens heel ver van de grens af.) kan dit nu toch geen probleem zijn? 

Natuurlijk is het zendvermogen gerelateerd aan een vergunning. Maar door de overgang van DVB-T naar DVB-T2 kan het geen kwaad om eens te kijken naar de bepalingen in de vergunning over de zendvermogens. Tenslotte wordt er nu uitgezonden vanaf andere kanaalnummers. Alleen dat laatste al is een goede reden om opnieuw te kijken of in sommige situaties nu een hoger zendvermogen mogelijk is. 

Ik nodig hier @DVB-T combiner en@WAAE uit om jullie visie te geven over de situatie in Amsterdam/Haarlem en het antwoord wat Bart heeft ontvangen in de terugkoppeling aan hem. 

Reputatie 2

Sluit ik me bij aan, welke grens, Schiphol kent ook geen grenzen hebben wij gemerkt in Aalsmeer (andere discussie) een beetje burgelijke ongehoorzaamheid hoort er wel bij, serieus de ontvangst is veel meer storings gevoelig terwijl je toch bij elke verandering verbetering zou verwachten, ( hou me hart vast bij de overgang van xs4all in KPN, wordt dat ook een gevalletje van dit is het?) een man op de maan maar KPN kan niet zorgen voor minimaal gelijke ontvangst, laten we beter dan nu maar vergeten

Reputatie 5
Badge +1

Ik ken de  situatie  in Amsterdam en Haarlem niet zo goed dat ik daar direct wat over kan zeggen.

 

Nu Bart (moderator) meldt dat er geen zend vernmogens zijn  aangepast durf ik de stelling wel aan dat in algemene zin te verwachten is dat de ontvangst nu met DVB-T2 wat minder goed zal zijn  dan voorheen met DVB-T.

Dat ligt niet aan het gegeven dat nu DVB-T2 ingezet wordt maar wel dat men nu QAM 256 gebruikt ipv. QAM 64. Volgens de  theorie heb je dan 6dB meer nodig, ofwel het vermogen moet 4× zo groot worden om een vergelijkbare kans op goede ontvangst te hebben.

Nu zijn er met de introductie van het nieuwere DVB-T2 ook modernere fout courrectie methoden gekomen. Dat kan een paar dB voordeel opleveren. Echter als dat inderdaad 2 dB voordeel oplevert, dan nog kom je 4 dB “tekort”.

Maar er is meer. Door de keuze voor QAM 256 daalt het maximale signaal niveau waarbij alles nog (net) goed gaat. Omdat intermodulatiie harder stijgt als het gewenste signaal krijg je een punt waarbij de ontvanger het gewenste signaal niet meer kan herkennen . Dart punt is een stuk eerder bereikt bij QAM 256 als bij QAM 64.

Wat je dus krijgt is dat voor goede ontvangst het signaal niveau veel minder kan variëren als voorheen. Het is duys zaak niet alleen het gewenste signaal op alle locaties op een voldoende hoog niveau tehebben, maar ook dat er minder speling is.

Eerder was op een ander deel van het forum al gemeld dat het bijbouwen van zenderlocaties ook niet waarschijnlijk is. En dat is eigenlijk de enige remedie als men met binnen antennetjes en andere niet zo goede ontvangst middelen wil blijven werken.

In gebieden waar zenders in SFN werken en je van meerdere kanten een behoorlijk signaal krijgt is het niet erg onlogisch dat de kans daar groter is dat het nog goed blijft gaan.

Nui er 12 kanalen zijn afgevallen waarop uitgezonden kan wortden werd het niet alleen lastiger kanalen te  vinden waarop zonder al te veel risico op storing op uitgezonden kan worden, ook de kans dat frekwenties vanaf 1 zendmast elkaar onderling in de weg gaan zitten wordt gemiddeld weg groter.

Het probleem is een bepaalde vorm van 3e orde verstoring die normaal gesproken waar mogelijk omzeilt werd, nu praktisch niet meer te omzeilen is.

Bij de zend installaties zelf zal men dit probleem met professionele middelen best wel voldoende onder controle kunnen houden. Echter dit verschijnsel treed ook op aan de ontvangstzijde (helaas)

Als je dan antennetjes in zet met breedband versterkertjes van vele dB’s vergroot je het risicvo alleen maar.

Reputatie 6
Badge +4

@Noordzee Helaas ben ik ook te weinig in de situatie gedoken. Ik heb alleen begrepen dat er meerder mensen een teruggang in ontvangststerkte hebben waargenomen na de kanaalwisseling. Mijn vraag is dan vooral: Zijn er ook mensen die duidelijk minder kwaliteit hebben dus in de blokjes terechtgekomen?

@WAAE  De uitleg over intermodulatie kan ik volgen maar de antenne die KPN gebruikt maakt deel uit van het pakket en in neem eigenlijk aan de het uitstuurvermogen goed is onderzocht.

Aan de zendzijde is het zeker wel onder controle, ik meet thuis ook het spectrum van de mast in Hengelo en de kanaalfilters zijn goed te zien aan de rand van het kanaal. Bij twee nabuurkanalen waren altijd al extra selectieve filters ingezet.

Zelf geloof ik eerder dat die 4 dB winst van DVB-T naar T2 in het ideale geval is. Hoe pakt dit uit onder duidelijk minder gunstige omstandigheden?

Reputatie 5
Badge +5

@Noordzee Helaas ben ik ook te weinig in de situatie gedoken. Ik heb alleen begrepen dat er meerder mensen een teruggang in ontvangststerkte hebben waargenomen na de kanaalwisseling. Mijn vraag is dan vooral: Zijn er ook mensen die duidelijk minder kwaliteit hebben dus in de blokjes terechtgekomen? 

Op de eerste dag na de kanaalwijziging ging het naar blokjes en stilstaand beeld. Dit was met de antenne op dezelfde plaats als voorheen. Het was niet een continu lagere signaalkwaliteit, maar regelmatige schommelingen. Door de antenne te verplaatsen was dit te verhelpen, zie ook mijn post van die dag. Ondertussen heb ik met de antenne op de oude plaats wel weer normaal kunnen kijken, vorige week bijvoorbeeld naar Nederland - Noord Ierland. 

Reputatie 6
Badge +4

@Noordzee Helaas ben ik ook te weinig in de situatie gedoken. Ik heb alleen begrepen dat er meerder mensen een teruggang in ontvangststerkte hebben waargenomen na de kanaalwisseling. Mijn vraag is dan vooral: Zijn er ook mensen die duidelijk minder kwaliteit hebben dus in de blokjes terechtgekomen? 

Op de eerste dag na de kanaalwijziging ging het naar blokjes en stilstaand beeld. Dit was met de antenne op dezelfde plaats als voorheen. Het was niet een continu lagere signaalkwaliteit, maar regelmatige schommelingen. Door de antenne te verplaatsen was dit te verhelpen, zie ook mijn post van die dag. Ondertussen heb ik met de antenne op de oude plaats wel weer normaal kunnen kijken, vorige week bijvoorbeeld naar Nederland - Noord Ierland. 


Ik heb je post teruggelezen en het lijkt ook op wat Bart schrijft dat reflecties per kanaal anders kunnen zijn. Dan is een kleine verschuiving van de antenne genoeg om weer een optimaal punt te vinden. Je schrijft uiteindelijk wel (weer?) 99% kwaliteit te hebben. Dat wijst niet op een vermindering toch?