Sticky

Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

 • 8 September 2018
 • 8574 reacties
 • 565644 keer bekeken
Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box
Reputatie 7

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

 • 195.121.97.202
 • 195.121.97.203
 • 2a02:a47f:ac::210
 • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

 • EdgeRouter (verschillende typen)
 • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
 • Unifi Gateway Lite
 • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
 • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
 • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
 • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
 • TP-Link ER605 v2.0
 • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
 • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

 • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
 • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
 • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.


8574 reacties

Beste wjb,

kan je met de ER4 een meshing creeren van de unifi 6 access points? Als ik beide accespoint zelfde naam geef in huis Of heb ik daar een unifi gateway voor nodig

Reputatie 7

kan je met de ER4 een meshing creeren van de unifi 6 access points? Als ik beide accespoint zelfde naam geef in huis Of heb ik daar een unifi gateway voor nodig

De ER-4 heeft geen wifi en dus kan je er een wifi mesh netwerk van willekeurige makelij achter plaatsen, ook die van Unifi. Voor de Unifi accesspoints heb je ook geen Unifi gateway nodig.

kan je met de ER4 een meshing creeren van de unifi 6 access points? Als ik beide accespoint zelfde naam geef in huis Of heb ik daar een unifi gateway voor nodig

De ER-4 heeft geen wifi en dus kan je er een wifi mesh netwerk van willekeurige makelij achter plaatsen, ook die van Unifi. Voor de Unifi accesspoints heb je ook geen Unifi gateway nodig.

Ok want ik kreeg een melding overunifi gateway cloud ben de voordelen. Dus een mesh creeer ik doro de accespoint zelfde naam te geven?

Reputatie 7

Ik weet niet of je een Unifi Cloud Key nodig hebt of dat je die Unifi accesspoints ook gewoon handmatig kunt configureren. Ik neem dat je dat ook gewoon handmatig kunt doen.

Hoe je zorgt dat alle nodes onderling een mesh gaan vormen weet ik niet want ik heb geen Unifi producten.

Ik heb Unify-AP-Lite en kun je via de Unify-controler makkelijk tot Mesh-netwerk maken. Zonder unify-Gateway of cloud-met…

Ik weet niet of je een Unifi Cloud Key nodig hebt of dat je die Unifi accesspoints ook gewoon handmatig kunt configureren. Ik neem dat je dat ook gewoon handmatig kunt doen.

Hoe je zorgt dat alle nodes onderling een mesh gaan vormen weet ik niet want ik heb geen Unifi producten.

Ok thanks. Dan zoek ik dat even uit. Ik dacht dat jij ook ac6 pro units had. Dacht dat ergens te lezen

Reputatie 7
Badge +9

@Nick83 @wjb TP-Link kan wel VLAN toewijzen aan gast wifi

 

Reputatie 7
Badge +24

@Nick83 @wjb TP-Link kan wel VLAN toewijzen aan gast wifi

 

Ok, dat bied dan mogelijkheden. 

Is dit bij een Deco M4? En kun je ook andere WiFi netwerken aanmaken waarbij deze optie aanwezig is? Staat uw Deco in router mode of in accesspoint mode? 

Reputatie 7

@Nick83 @wjb TP-Link kan wel VLAN toewijzen aan gast wifi

 

Dat is het vlan dat voor het gastnetwerk gebruikt wordt tussen de nodes als je de andere nodes bekabeld op master node aansluit, niet het vlan waarmee het gastnetwerk van de master node op de bovenliggende router (in dit geval een EdgeRouter) aangesloten is. Zie deze pagina. Daarmee kan je op de bovenliggende router dus geen onderscheid maken tussen het gewone netwerk en het gastnetwerk.

Ook ik vraag me, net als @Nick83, af of deze functionaliteit beschikbaar is in accesspoint mode.

Daarnaast lijkt het ook niet mogelijk om meerdere gescheiden WiFi netwerken in te richten. Er is enkel een gewoon netwerk en een gastnetwerk terwijl je wellicht meerdere vlans wilt inrichten. Zo heb ik de onderstaande wifi netwerken actief:

 • Privé netwerk
 • Zakelijk netwerk
 • Gasten netwerk
 • IoT netwerk
 • TV netwerk (voor de TV+ Box)
Reputatie 7
Badge +9

@Nick83 @wjb Zoals geschreven, dat was mijn Deco m4 van 10 jaren geleden. Ik gebruik hem nou niet meer, maar Deco kunnen gast wifi alleen maken in router modus.

Toen heb ik de deco's achter een cisco switch en deze kan vlan taggen op de port van Main Deco. Op Deco's had de gast wifi andere VLAN, dan had ik 2 wlan met 2 verschillend VLAN. Op de  Deco's kan je weer VLAN instellen op de WAN en LAN port

Zo was dan prima VLANs te gebruiken zonder veel te betalen.

Reputatie 7

Zoals geschreven, dat was mijn Deco m4 van 10 jaren geleden. Ik gebruik hem nou niet meer, maar Deco kunnen gast wifi alleen maken in router modus.

Toen heb ik de deco's achter een cisco switch en deze kan vlan taggen op de port van Main Deco. Op Deco's had de gast wifi andere VLAN, dan had ik 2 wlan met 2 verschillend VLAN. Op de  Deco's kan je weer VLAN instellen op de WAN en LAN port

Zo was dan prima VLANs te gebruiken zonder veel te betalen.

Precies en dus volkomen ongeschikt om als mesh accesspoints achter bijvoorbeeld een EdgeRouter te gebruiken waarbij er meerdere vlans benodigd zijn. Er is dan immers geen gastnetwerk in te stellen en het is sowieso al niet mogelijk om meerdere vlans in te stellen, iets waar @Jockie wel behoefte aan heeft.

Zoals geschreven, dat was mijn Deco m4 van 10 jaren geleden. Ik gebruik hem nou niet meer, maar Deco kunnen gast wifi alleen maken in router modus.

Toen heb ik de deco's achter een cisco switch en deze kan vlan taggen op de port van Main Deco. Op Deco's had de gast wifi andere VLAN, dan had ik 2 wlan met 2 verschillend VLAN. Op de  Deco's kan je weer VLAN instellen op de WAN en LAN port

Zo was dan prima VLANs te gebruiken zonder veel te betalen.

Precies en dus volkomen ongeschikt om als mesh accesspoints achter bijvoorbeeld een EdgeRouter te gebruiken waarbij er meerdere vlans benodigd zijn. Er is dan immers geen gastnetwerk in te stellen en het is sowieso al niet mogelijk om meerdere vlans in te stellen, iets waar @Jockie wel behoefte aan heeft.

Klopt. Hopen dat deze Mesh APs wel werken wanneer ik ze aansluit straks. Ik kan ze dan ook alleen gebruiken voor mobielen/laptops en niet voor gasten. Er moet een aparte AP komen met het liefst 2.4Ghz wegens beter bereik voor de IoT op een AP op een managed port of VLAN tagging op de APs WiFi.

Een oplossing zou misschien zijn om de Box V12 wel te behouden maar achter de EdgeRouter te plaatsen om gasten-wifi nog wel mogelijk te maken op de Mesh. Maar of dat wel zo praktisch en mogelijk is qua instellingen is mij een raadsel.

Reputatie 7

Jockie schreef:

Een oplossing zou misschien zijn om de Box V12 wel te behouden maar achter de EdgeRouter te plaatsen …

Dat zal niet gaan.

Badge

Beste,

Weet niet of ik hier terecht kan/mag, maar wellicht dat iemand mij toch op de goede weg kan helpen want ik ben het spoor nu echt kwijt ;-(
****************************************************

Ik heb mijn Experia box al enige tijd vervangen voor een Edgerouter Lite 3, dit draait al een aantal jaren naar tevredenheid (Internet/IPTV/Voice) via KPN Glassvezel. Echter wil ik nu de Edgerouter Lite 3 vervangen voor een USG. Nu heb ik (natuurlijk) al diverse artikelen gelezen hier over en de aanwijzingen van o.a. basmeerman en Henk van achterberg gevolgd, maar Ik krijg maar niet de juiste configuratie geladen. (config.gateway.json wordt niet ingelezen/gevonden)

Ik heb voor als nog alleen maar internet en dat alleen maar door dat ik dit handmatig in de Unifi Controller heb aangezet.

Ik draai de Unifi Controller op een Synology NAS onder Container Manager (Voorheen Docker).
Maar op de een of andere manier krijg ik niet het bestand config.gateway.json niet geladen in de USG.

Ik zal vast ergens de verkeerde locatie gebruiken, maar heb inmiddels wel alle opties geprobeerd, maar op geen enkele manier lijkt het te lukken.

Heb alleen nog maar onderstaande config: (en dat is handmatig via de Unifi Controller ingevuld)


Iemand nog een suggestie ?

Alvast hartelijke dank…. voor het mee denken

goedemorgen allemaal (en @wjb)

Gisteren is er een glasvezelpunt gemonteerd in huis en heb ik KPN gebeld om de laatste spullen op te sturen zodat ik de glasvezelverbinding kan gaan gebruiken. (nu nog BVDSL)

Ik heb nu een eigen zyxel modem met daarachter de edgerouter x .

Mijn vraag, als ik straks het glasvezelkastje binnen heb en deze installeer op het glasvezelpunt: kan ik dan gewoon de ethernetkabel direct in de edgerouter gooien en zou alles dan moeten werken ? (misschien een reboot van de edgerouter maar dat is het dan denk ik?)

thanks alvast!

Reputatie 7

Ik heb nu een eigen zyxel modem met daarachter de edgerouter x .

Mijn vraag, als ik straks het glasvezelkastje binnen heb en deze installeer op het glasvezelpunt: kan ik dan gewoon de ethernetkabel direct in de edgerouter gooien en zou alles dan moeten werken ? (misschien een reboot van de edgerouter maar dat is het dan denk ik?)

Als jij nu een Zyxel VMG4005-B50A gebruikt dan is dat straks inderdaad een kwestie van de ER-X rechtstreeks op de NTU/ONT aansluiten, rebooten en doorgaan.

Ik heb nu een eigen zyxel modem met daarachter de edgerouter x .

Mijn vraag, als ik straks het glasvezelkastje binnen heb en deze installeer op het glasvezelpunt: kan ik dan gewoon de ethernetkabel direct in de edgerouter gooien en zou alles dan moeten werken ? (misschien een reboot van de edgerouter maar dat is het dan denk ik?)

Als jij nu een Zyxel VMG4005-B50A gebruikt dan is dat straks inderdaad een kwestie van de ER-X rechtstreeks op de NTU/ONT aansluiten, rebooten en doorgaan.

dat is awesome! 
ik ben benieuwd!

Reputatie 1

Goedemiddag,

Ik heb een paar vragen over KPN TV+

Klopt het als de TV+ decoder op unicast wordt ingesteld dat dan de TV stream van live TV kijken via het het internet, vlan6 WAN wordt gerouteerd, en als de TV+ decoder op multicast wordt ingesteld dat dan de TV stream van live TV via het het IPTV WAN (vlan4) via de igmp proxy wordt gerouteerd?

Verder heb ik nog een off-topic vraag. Hoe stabiel is de KPN TV+ decoder inmiddels t.o.v. de oude KPN IPTV decoder en is de beeldkwaliteit van de KPN TV+ decoder (muticast ingesteld op KPN TV+ decoder) inmiddels even goed of zelf beter als de oude IPTV decoder?

Reputatie 7

Klopt het als de TV+ decoder op unicast wordt ingesteld dat dan de TV stream van live TV kijken via het het internet, vlan6 WAN wordt gerouteerd, en als de TV+ decoder op multicast wordt ingesteld dat dan de TV stream van live TV via het het IPTV WAN (vlan4) via de igmp proxy wordt gerouteerd?

Dat klopt.

 

Verder heb ik nog een off-topic vraag. Hoe stabiel is de KPN TV+ decoder inmiddels t.o.v. de oude KPN IPTV decoder en is de beeldkwaliteit van de KPN TV+ decoder (muticast ingesteld op KPN TV+ decoder) inmiddels even goed of zelf beter als de oude IPTV decoder?

De beeldkwaliteit is hetzelfde als op de "oude" TV ontvanger en bij VDSL aansluitingen voor kanaal 1 t/m 10 zelfs beter omdat je op de TV+ Box dan wel de HD streams van 14,2Mbps zult ontvangen.

Ik zie helaas nog altijd veel nieuwe topics verschijnen van mensen die problemen met de TV+ Box ondervinden. Dat zegt natuurlijk wel iets over de stabiliteit van de TV+ Box.

Pakketje binnen voor de glasvezel, alles aangesloten. Edgerouter x een reboot gegeven maar niks. Blijkt: verbinding is pas actief op 15 maart en het kan niet eerder actief omdat er een monteur MOET komen. “Er moet nog iets gedaan worden binnen”. Nou, zeker niet binnen.

Ach ja, denk dat t maar een week wachten wordt dan :)

 

PS @wjb , weet jij of de ntu een gui heeft op een webadres? Ik kan nu naar mijn zyxel bvdsl modem navigeren. Vroeg mij af of de ntu dit ook heeft.

Thanks 

Reputatie 7

De NTU/ONT heeft naar mijn weten geen UI. Er valt ook bar weinig in te stellen op een NTU/ONT.

Reputatie 7
Badge +9

@rickdehoop De meeste NTU/ONT hebben toegang via telnet/ssh, sommige hebben web-ui. Immers moeten nieuwe firmware en instellingen kunnen toegepast worden.

Voor nokia ont is b.v. 192.168.100.1/admin/1234

 

Hi! 

zelf gebruik ik al enkele jaren het script op mijn edgerouter 4, ik gebruik de sfp module niet. eth0 is verbonden met de NTU en de eth0 is aangesloten op de switch. Telefonie gaat via IP en tv verloopt via het internet, geen apart vlan volgens mij (het is al even geleden).

Ik had / heb problemen met traffic analysis en was ingelogd op de edgerouter. E.a. nagekeken en per ongeluk op update (rechts bovenin) gedrukt. De edgerouter heeft dan ook een firmware update uitgevoerd, zonder nog opgestart te zijn.

Wordt er bij een herstart de oorspronkelijke firmware geinstalleerd? Kan iemand mij vertellen wat de impact zal zijn?

 

 

Reputatie 7

Je loopt al een stukje achter met de firmware. Firmware v2.0.9-hotfix.7 is de actuele firmware.

Je kunt de rustig upgraden.

Ook de boot image kan je het beste even upgraden.

Hi @wjb 

dank voor je snelle reactie. Zojuist de laatste versie gedownload die ik wil gaan installeren.

Klopt, ik loop achter onder het motto “don’t touch if it isn’t broken” 😀

 

Wat bedoel je precies met rustig upgraden? Kan ik zonder probleem de edgerouter nu rebooten zodat de firmware installatie afgerond wordt? Heb ik het juist dat de firmware van de edgerouter los staat van de door jouw geleverde scripts? Eerlijk gezegd was ik altijd in de veronderstelling (en dit was waarschijnlijk fout) dat het niet alleen om het script ging maar ook om de firmware.

Kortom, ik kan volgens mij het volgende doen:

 1. Edgerouter rebooten zodat de laatste orginele edgerouter firmware geinstalleerd wordt.
 2. Het volgende script installeren zoals ik dat eerder heb gedaan “Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).”

Dank je! Groeten awesterhoff

 

Reageer