Gebruik een eigen router i.p.v. de Experia Box

  • 8 september 2018
  • 1560 reacties
  • 142345 keer bekeken


Toon eerste bericht

1560 reacties

Reputatie 1
Daarom snap ik er ook niks meer van, het staat uit aangezien ik er geen gebruik van kan maken, maar blijkbaar dus ook niet als je kijkt naar de IP adressen die zichtbaar zijn.. Zou dat ook meespelen in de traagheid die ik telkens merk als ik gebruik wil maken van het netwerk? Alsof er elke keer een seconde of 2 vertraging is in hetgeen wat ik wil doen op bijv. mijn telefoon?
Reputatie 3
Badge +3
Ja dat kan zeker. je zou kunnen forceren op de interne DNS op je device/telefoon (tijdelijk) op 192.168.2.254 te zetten zodat je device(s) mogelijk alleen de ipv4 route kiest.
Nu heeft je device mogelijk een route op ipv6 die niet werkt, alleen tot je router en dan stopt het en schakelt het over naar ipv4. Je moet het zien als 2 snelwegen waarvan er 1 stopt en dan krijg je een andere route, dat geeft vertraging.

Heb je op de EB de laaste firmware zoals wjb hierboven aangeeft?. Voorheen kon je deze forceren door de stroom even 30 sec van je EB te halen, kijken of er nieuwe firmware geladen wordt, als deze een update nodig heeft.
Reputatie 1
Heb net de router van de stroom afgehaald, dit is de firmware die er op staat. Ik zal meteen ook even de DNS servers van al m’n apparaten handmatig instellen zoals je al aangaf. ( heb Joran gevraagd om de betaversie van de nieuwe software te pushen naar de EB, hopelijk geeft dit verbetering)

Reputatie 7
De V10A is momenteel nog een gedrocht van een apparaat die KPN, mijns inziens, nooit zo in de markt had mogen zetten. Helaas zit dat ding nog vol bugs. KPN heeft onder grote tijdsdruk de V10A uit de grond gestampt omdat Trump dreigde ZTE, de leverancier van de V10 (zonder A), in de ban te doen waardoor deze wel eens failliet zou kunnen gaan en daarmee de tijdige levering van Experia Boxen wel eens in gevaar zou kunnen komen.
Je mag dus de "heer" Trump persoonlijk bedanken voor deze ellende.
Reputatie 1
Jammer dat ik dan extra geld moet uitgeven om voor de volle 100% van mijn internet te kunnen genieten, maar het is helaas niet anders. Ik verdiep me in het aanbod wat routers betreft en zie wel waar het loopt.

@Multiedje Bedankt voor je informatie mbt de DNS servers! Na het aanpassen merkte ik meteen verbetering. Nu snel hopen op een grotere uitrol van IPv6 zodat we er wat aan hebben.
Reputatie 3
Badge +3
Graag gedaan wesley, vergeet niet na de eventuele beta firmware of activatie van IPv6 je settings op de devices weer op automatisch te zetten;-)
Hoi Allemaal,

Ik ben al een poosje aan het stoeien met de EdgeRouter X. Alle bekende sites gelezen en heb ondertussen redelijk door hoe de configuratie werkt. Nadat ik tegen wat stabiliteitsproblemen van met name de TV aan liep, overdag draaide het uitstekend maar in de avond stokte het beeld om de 3/4 seconden, heb ik de router volledig gereset en heb de scripts van WJB gedraaid.
Gisteravond de tijd gepakt om de router er weer tussen te zetten en vrolijk de avond lekker TV gekeken zonder ook maar een probleem.
Nog wat gespeeld met forwarding / static mappings en OpenDNS (ja de oude zijn verwijderd, en ook de ip6 toegevoegd) en dat had allemaal het beoogde effect. Vanochtend de radio aan en die was stil... decoder opnieuw opgestart ging prima maar helaas weer schokkerig beeld en geen radio.

Herstart van de router bracht weer leven in de brouwerij. Dat wil ik natuurlijk niet elke keer doen. Waar kan dit aan liggen? Aan de static routing / niet werken van 'rfc3442-classless-routes'?

Ik zit nu een beetje vast na veel spelen in de kerstvakantie 🙂 dus als iemand een idee heeft hoe ik dit op moet lossen, graag!

-wouter
Reputatie 3
Badge +3
Avond Wouter,

Zou je iets meer inzicht kunnen geven over hoe je netwerk eruit ziet ( switches en overige apparatuur)

en... ik zou niet alle setting tegelijk wijzigen, bv eerst DNS , als dit goed werkt de volgende wijziging . Anders kom je er niet achter waar de mogelijk oorzaak ligt.

hoor graag van je
Reputatie 7
Nog wat gespeeld met forwarding / static mappings en OpenDNS (ja de oude zijn verwijderd, en ook de ip6 toegevoegd) en dat had allemaal het beoogde effect.
OpenVPN op een EdgeRouter is niet echt aan te raden. OpenVPN kan geen gebruik maken van hardware offloading en dat betekent dat de snelheid van VPN tunnels snel te wensen over zal laten. Ik gebruik zeer veel de IPSec VPN functionaliteit, sterker nog, mijn EdgeRouter thuis staat 24x7 via IPSec VPN in verbinding met mijn kantoor. Door de hardware offloading is de performance van IPSec op een EdgeRouter Lite 3 fenomenaal.

Vanochtend de radio aan en die was stil... decoder opnieuw opgestart ging prima maar helaas weer schokkerig beeld en geen radio.

Herstart van de router bracht weer leven in de brouwerij. Dat wil ik natuurlijk niet elke keer doen. Waar kan dit aan liggen? Aan de static routing / niet werken van 'rfc3442-classless-routes'?

Ik begrijp dat je mijn script gebruikt hebt.
Dat betekent dat de rfc3442-classless-routes gewoon actief zijn. Dat kan je als het goed is ook zien op de tab "Routing" waar de route naar 213.75.112.0/21 als kernel route weergegeven moet worden.
Ik neem aan dat je na de reboot tijdens de installatie ook nog een keer, zoals beschreven in de instructies, handmatig de EdgeRouter herstart had.
Ik ga volgende week over op glasvezel van KPN. Krijg zover ik het kan zien een Experiabox V10A.
Dient de Experiabox eerst aangesloten en actief te zijn geweest, alvorens ik mogelijk een EdgeRouter Lite 3 ga plaatsen of kan ik deze router meteen op het glasvezelmodem aansluiten?

Wie kan mij daar wat meer over vertellen?
Reputatie 7
Als je ook vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht dan zal de Experia Box een keer aangesloten moeten worden zodat de telefooninstellingen ingelezen worden.
Heb je geen vaste telefonie via KPN dan kan je die Experia Box in zijn doos laten zitten.
Als je ook vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht dan zal de Experia Box een keer aangesloten moeten worden zodat de telefooninstellingen ingelezen worden.
Heb je geen vaste telefonie via KPN dan kan je die Experia Box in zijn doos laten zitten.


Dank je wel "wjb" voor de snelle reactie. Ik heb vandaag het installatiepakket binnen gekregen met daarin inderdaad een V10A. Zelf maak ik gebruik van Cheapconnect voor de telefonie dus deze hoeft niet eerst ingelezen te worden; wat het een stuk eenvoudiger maakt. Ik ga jouw script inlezen in de EdgeRouter 3 en klaarmaken voor de overstap komende week. Mocht ik nog ergens niet uitkomen zal ik dit hier op het forum wel aangeven. Heb nog 1 vraag, de installatiebestanden zoals ze nu in het begin van deze draad staan worden die nu nog (regelmatig) door jou aangepast of geupdate? Stel dat dat zo is, hoe kan ik dit dan makkelijk volgen? Nogmaals dank "wjb" voor alle moeite. Heb veel interessante reacties/suggesties van jou op dit forum gelezen en genoteerd. Zeer handig en bruikbaar! 😉
Reputatie 7
Heb nog 1 vraag, de installatiebestanden zoals ze nu in het begin van deze draad staan worden die nu nog (regelmatig) door jou aangepast of geupdate? Stel dat dat zo is, hoe kan ik dit dan makkelijk volgen?
De configuratiescripts zijn nu (hopelijk) redelijk stabiel.
Ik heb de link voorzien van de datum tijd waarop de zip aangemaakt is zodat je daaraan in ieder geval iets kunt zien.
Reputatie 3
Badge +3

Heb nog 1 vraag, de installatiebestanden zoals ze nu in het begin van deze draad staan worden die nu nog (regelmatig) door jou aangepast of geupdate? Stel dat dat zo is, hoe kan ik dit dan makkelijk volgen?De configuratiescripts zijn nu (hopelijk) redelijk stabiel.
Ik heb de link voorzien van de datum tijd waarop de zip aangemaakt is zodat je daaraan in ieder geval iets kunt zien.


Ik kan bevestigen dat je script zeer stabiel is. De afgelopen 6 dagen totaal geen uitval of haperingen op tv gehad. Inmiddels is alle overige apparatuur (en dat is heel wat😉) aangesloten incl. portforwards, vpn ect. en werkt zoals het moet. enige wat ik wel uit heb gezet is ipv6, zoals je weet.
Ik kwam er trouwens bij toeval achter dat ik in alle haast bij het intrekken van mijn woning 2 patches verkeerd had gedaan en denk dat daar ook een hoop ellende aan te wijten was😬. Zo zie je maar weer wat een wissel van 2 draadjes in je netwerk de boel in de war kunnen gooien.
Testen en uitsluiten!

Grt. Ed
Reputatie 7
...enige wat ik wel uit heb gezet is ipv6, zoals je weet.
Ik hoop dat ook op jouw aansluiting IPv6 snel actief zal worden, aan de EdgeRouter zal het in ieder geval niet liggen. ;)

Reputatie 3
Badge +3

...enige wat ik wel uit heb gezet is ipv6, zoals je weet.Ik hoop dat ook op jouw aansluiting IPv6 snel actief zal worden, aan de EdgeRouter zal het in ieder geval niet liggen. ;)


Ik had op de EB ipv6 maar heb dat bewust uitgezet, misschien is het daarom niet meer actief. En... ik ben wrs beetje "old school" maar zie liever ipv4 nummers zodat ik nog wijs kan worden uit het oerwoud van devices die ik actief heb;-)

Zie trouwens wel dat jij op een andere domein zit dan ik, ik heb speed.planet.nl en jij zit op hetnet.nl

Ed
Reputatie 7
En... ik ben wrs beetje "old school" maar zie liever ipv4 nummers zodat ik nog wijs kan worden uit het oerwoud van devices die ik actief heb;-)
IPv4 blijft ook gewoon actief, dus elk apparaat krijgt ook het "old school" IPv4 nummer. ;)

Zie trouwens wel dat jij op een andere domein zit dan ik, ik heb speed.planet.nl en jij zit op hetnet.nl
En dan te bedenken dat ik ingestapt ben bij "Planet Internet" en nooit bij hetnet gezeten heb. 🙂
Reputatie 1
Bij mij is het ook nog steeds stabiel maar werkt IPv6 ook niet. En ik zit blijkbaar op speed.planet.nl

Reputatie 3
Badge +3
Bij mij is het ook nog steeds stabiel maar werkt IPv6 ook niet. En ik zit blijkbaar op speed.planet.nl

Ik kan het eigenlijk makkelijk uittesten, zet mijn EB weer op de stroom en zet IPv6 aan, krijg ik dan netjes een adres dan weten we het.

Ik zal dit uittesten zodra ik de kans krijg en daarmee bedoel ik als er geen boer zoekt vrouw, heel Holland bakt of dancing met wat dan ook is;-)
Reputatie 7
Ik kan het eigenlijk makkelijk uittesten, zet mijn EB weer op de stroom en zet IPv6 aan, krijg ik dan netjes een adres dan weten we het.
Maar als IPv6 via de Experia Box werkt, dan zal deze ook via de EdgeRouter werken.
De configuratiescripts uit het startbericht van dit topic gaan er vanuit dat IPv6 actief is op de aansluiting en configureren de EdgeRouter dan ook om IPv6 te gebruiken.
Avond Wouter,

Zou je iets meer inzicht kunnen geven over hoe je netwerk eruit ziet ( switches en overige apparatuur)

Wat een late reactie maar vanavond ga ik weer een poging wagen.

Netwerk layout:
EdgeRouter X
eth0: Glasveze
eth1: Experiabox V10 voor telefonie
eth2: Een Ubiquity 8 poorts switch
  • twee AmplifiHD routers in Bridge mode - dus voor voor draadloos access en niet meer met op de WIFI alle mobieltjes, televisies, ipads etc.
  • Huey bridge
  • verschillende vast kabels in huis (slaapkamers en zolder) met daarop nog GEEN apparatuur
  • ethernet kabel naar de zonnepanelen
eth3: Twee KPN decoders - via de standaard Delovo Powerline adapters van KPN verbonden met eth2 van de EdgeRouter
eth4: vrij

Dit is met het de config volgens het scripts van WJB. Geen aanpassingen of wijzigingen daarop.

en... ik zou niet alle setting tegelijk wijzigen, bv eerst DNS , als dit goed werkt de volgende wijziging . Anders kom je er niet achter waar de mogelijk oorzaak ligt.

Klopt, die heb ik dan ook weer terug gezet en de rest gelaten voor wat het is. Eerst maar een stabiele configuratie.

Ik heb nu meer details van de symptomen. Na een herstart van de EdgeRouter X werkt alles helemaal top. Zit je een poosje TV te kijken of Radio te luisteren - bijvoorbeeld radio 2, op de decoder in de woonkamer dan blijft dit kanaal werken. Wisselen van kanaal (radio of TV maakt niet uit) werkt wel maar hapert om de 2/3 seconden. Terugschakelen naar het gefixeerde kanaal werkt dan wel.

-wouter
Reputatie 7
Heb je die haperingen ook als je die Ubuiqiti switch loskoppelt van eth2 en dus alleen de TV ontvangers aangesloten zijn.
Heb je die haperingen ook als je die Ubuiqiti switch loskoppelt van eth2 en dus alleen de TV ontvangers aangesloten zijn.

Ga het eens proberen. Eens kijken of ik het hele gezin zo lang zonder internet kan 🙂
Reputatie 3
Badge +3
@WGB ,

nog paar vragen;
Staat igmp snooping aan op de switch en zitten de decoders daarop aangesloten.
Zou je een vast kabel kunnen testen vanaf de switch naar 1 van de decoders zonder powerline adapter, kijken of het dan wel goed werkt.Soms kan het niet anders dan dit soort devices te gebruiken (powerline) maar ben geen voorstander.

hoor het graag
@WGB ,

nog paar vragen;
Staat igmp snooping aan op de switch en zitten de decoders daarop aangesloten.
Zou je een vast kabel kunnen testen vanaf de switch naar 1 van de decoders zonder powerline adapter, kijken of het dan wel goed werkt.Soms kan het niet anders dan dit soort devices te gebruiken (powerline) maar ben geen voorstander.

De PowerLines zitten direct op de Router dus IGMP snooping is niet nodig daar en heb ik ook nog niet gecheckt. De kabels heb ik al vervangen/omgedraaid. De PowerLine adapters heb ik al een keer omgedraaid. Daar ligt het niet want zodra ik de Experiabox weer al router gebruik gaat het allemaal crescendo. De hardware van het netwerk is ok. Het is echt de edgerouter die eea in de war goot.

Net de switch er tussenuit gehaald. Een amplifi hd + de powerline aan de EdgeRouter X gehangen maar weer een haperend beeld gehad bij een switch van Radio naar TV na het eten.

Ik snap dat je geen voorstander bent maar als je een modern huis hebt werkt het stabiel. Kijk al twee jaar TV via de powerlines en het is makkelijk om het TV verkeer te scheiden...

-wouter

Reageer